Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Olimpijski krogi (foto: Wikipedia)
Olimpijski krogi

Papež: Olimpijske igre so priložnost za vzpostavitev premirja v vojnah

Svet | 26.07.2024, 11:21 Marta Jerebič

Papež Frančišek ob začetku olimpijskih iger poziva k premirju v vojnah. »Naj Bog razsvetli vest tistih, ki so na oblasti,« je zapisal na omrežju X. Športno društvo Vatikanska atletika pa v pismu športnike vabi, naj na olimpijskih igrah poleg pridevnikov »hitreje, višje in močneje« prostor najde tudi vrednota »biti skupaj«.

Maša za olimpijsko premirje

Grki so že v Antiki z modrim pogledom v prihodnost uvedli premirje v obdobju olimpijskih iger. Tudi v modernem času bi si morali prizadevati za tovrstno tradicijo, je papež zapisal v svojem sporočilu pariškemu nadškofu Laurentu Ulrichu. Ta je njegove besede prebral 19. julija med mašo za olimpijsko premirje, ki so se je udeležili tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach in predstavniki francoske vlade. Papež je v pismu nagovoril tudi Francoze: Kot je dejal, si želi, da bi igre "državi ponudile lepo priložnost za bratsko sožitje" in da bi okrepile enotnost njenih državljanov.

Podobno se je izrazil tudi minulo nedeljo po opoldanski molitvi. »Šport ima tudi veliko družbeno moč, ki lahko mirno združuje ljudi različnih kultur. Upam, da bo ta dogodek znamenje vključujočega sveta, ki ga želimo graditi in da so športniki s svojim športnim pričevanjem glasniki miru in veljavni vzor mladim. Predvsem pa so po starodavni tradiciji olimpijske igre priložnost za vzpostavitev premirja v vojnah in s tem pokažejo iskreno željo po miru«.

Athletica vaticana

Vatikansko športno društvo medtem športnike opominja na resnične vrednote športa: strast, vključenost, bratstvo, ekipni duh, zvestoba, predanost in žrtvovanje. Šport ni samo zmaga ali poraz, šport je potovanje skozi življenje, ki ga nikoli ne opravljaš sam. To je »velika štafeta« v »maratonu življenja«. Tako so igre lahko priložnost za upanje, so zapisali v društvu.

Verska oskrba športnikov
V olimpijski vasi bo športnikom na voljo tudi duhovna oskrba, za katero bo skrbelo 120 predstavnikov petih religij. Na to vlogo so se pripravljali več mesecev, tudi v luči sekularne Francije, kjer zakoni strogo predpisujejo vlogo religije na javnih mestih, in v luči povečanega aktivizma športnikov ob rusko-ukrajinski in izraelsko-Hamasovi vojni. A med drugim prav judovski in muslimanski voditelji dajejo zgled, kako lahko sobivajo v času velikih geopolitičnih napetosti. Odločili so se, da svoje prostore za versko oskrbo športnikov postavijo drug ob drugem.

Svet
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.