Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Francija, Pariz.Olimpijski krogi na Eifflovem stolpu. (foto: dpa/STA)
Francija, Pariz.Olimpijski krogi na Eifflovem stolpu. | (foto: dpa/STA)

V Parizu so se začele 33. olimpijske igre

Slovenija | 27.07.2024, 12:14 Marcel Krek

S slovesnostjo v francoski prestolnici so se tudi uradno začele 33. poletne olimpijske igre moderne dobe. Na približno 4-urnem spektaklu na obrežju Sene sta v mimohodu držav slovensko zastavo nosila kapetanka ženske rokometne reprezentance Ana Gros in branilec zlate kolajne iz Tokia pred tremi leti, kanuist Benjamin Savšek.

90 športnic in športnikov, 17 disciplin

Savšek in Gros sta tako z ladjico po Seni na olimpijske igre popeljala največjo slovensko olimpijsko reprezentanco doslej, sestavlja jo 44 športnic in 46 športnikov. Skupaj ima Slovenija tako v Parizu kar 90 predstavnikov, na kar je še posebej ponosen predsednik olimpijskega komiteja Slovenije, Franjo Bobinac: "To je čudovit uspeh, v Tokio je odšlo 54 športnikov, letos pa smo presegli tudi do sedaj rekordne Atene, kjer je nastopilo 79 slovenskih športnikov," je dejal. Naši športniki bodo nastopili v 17-ih panogah,: "To je čudovito!" meni Bobinac in dodaja "Zaslužili so si, konkurenca je vedno večja."

Čeprav je večina športnikov že z uvrstitvijo na olimpijske igre, izpolnila otroške sanje, pa je Bobinac prepričan, da se pri tem ne bodo ustavili, ampak bodo storili vse, da bi kar najbolj izkoristili svoj nastop. "Medalj ne bom štel vnaprej. Verjamem, da bodo prišle in vsakega dobrega rezultata bomo veseli, ampak zame so zmagovalci vsi, ki so tam," je še dodal Bobinac.

Slovenske medalje. Koliko, kdo in kje?

Slovenija je od osamosvojitve nastopila na devetih zimskih in osmih poletnih olimpijskih igrah. Z zimskih je prinesla skupno 24, s poletnih pa 28 medalj, skupaj torej 52. Največ odličij so slovenski športniki pobrali na zimskih igrah v ruskem Sočiju leta 2014 – osem. Sedem so jih osvojili pred dvema letoma v Pekingu. Po pet so jih osvojili na poletnih igrah leta 2008, prav tako v Pekingu in na zadnjih igrah v Tokiu pred tremi leti.

Različne projekcije Sloveniji tokrat napovedujejo od pet do sedem odličij

Med naša glavna orožja zanje sodita aktualna olimpijska prvaka: v športnem plezanju Janja Garnbret in v slalomu na divjih vodah kanuist Savšek. Med atleti bomo najbolj računali z evropskim prvakom in svetovnim podprvakom – metalcem diska – Kristjanom Čehom, med favorite v jadranju sodi še nekdanji svetovni in evropski prvak v formuli kite Toni Vodišek, evropska prvakinja, judoistka Andreja Leški in v kajakaškem krosu letos izvrstna Eva Terčelj. Med morebitna presenečenja za olimpijsko odličje se iz Slovenije omenja še moško odbojkarsko reprezentanco, ki je letos izvrstno nastopala v Ligi narodov.

Slovenska hiša

Slovenski športni junaki bodo medalje sicer najprej proslavili v Slovenski hiši. Ta bo sredi Pariza v času olimpijskih iger med 27. julijem in 11. avgustom združevala navijače in skupaj s športniki širila glas o Sloveniji kot zeleni, uspešni, varni, butični gastronomski regiji z zanesljivim in spodbudnim poslovnim okoljem in prodornim gospodarstvom. Hiša bo v pariškem parku La Villette, v katerem bodo tudi nekatere hiše ostalih nacionalnih olimpijskih komitejev, med drugim gostiteljice Francije, ter največja uradna navijaška cona. Prizorišča tekem, kjer bodo nastopili slovenski športniki, bo skupno obarvalo več tisoč zelenih "I feel Slovenia" zastavic in drugih navijaških rekvizitov.

Olimpijske igre, olimpijski mir?

Olimpijske igre so prirejali že v antični Grčiji, za čas iger pa je veljalo "olimpijsko premirje," ko je potihnilo orožje na bojiščih in je glas dobil šport. Papež Frančišek upa, da bodo svetovni voditelji tokrat olimpijsko premirje, spoštovali. "Naj Bog razsvetli vest tistih, ki so na oblasti," je zapisal na omrežju X, o tem pa je spregovoril tudi že v nedeljo.

"Šport ima tudi veliko družbeno moč, ki lahko mirno združuje ljudi različnih kultur. Upam, da bo ta dogodek znamenje vključujočega sveta, ki ga želimo graditi in da so športniki s svojim športnim pričevanjem glasniki miru in veljavni vzor mladim. Predvsem pa so po starodavni tradiciji olimpijske igre priložnost za vzpostavitev premirja v vojnah in s tem pokažejo iskreno željo po miru," je dejal.

K premirju je pozvalo tudi več svetovnih politikov in organizacij, med njimi generalni sekretar Organizacije združenih narodov, Antonio Gutteres.

Nekaj dejstev

- Pariz bo že tretjič gostil olimpijske igre, po letih 1900 in 1924 (takrat je Leon Štukelj osvojil prvi dve slovenski zlati olimpijski kolajni (v mnogoboju in na drogu))

- Slovesnost ob odprtju prvič v zgodovini ne bo potekala na stadionu, ampak na obežju reke Sena.

- Na igrah bo 10.500 športnikov iz več kot 200 držav. Prvič v zgodovini bo razmerje med športnicami in športniki 50-50.

- V 32-ih športih bodo podeljili skupno 329 kompletov medalj.

- Prvič bodo potekala tekmovanja v "brakedance-u," moškem sinhronem plavanju, maratonski mešani štafetni hoji, kajtanju in kajakaškem krosu (med favoritinjami za odličje v kajakaškem krosu tudi Eva Terčelj, v kajtanju pa Toni Vodišek).

Slovenija, Svet, Novice
Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.