Jure SešekJure Sešek
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Duhovnik France Zupančič (foto: jezuiti)
Duhovnik France Zupančič | (foto: jezuiti)

P. France Zupančič je s človeško vedrino odganjal tesnobo in strah

Cerkev na Slovenskem | 04.09.2024, 08:47 Marjana Debevec

V skupnosti jezuitov pri Sv. Magdaleni v Mariboru se je včeraj za večno življenje v starosti 93 let rodil p. France Zupančič. Bil je znan duhovni spremljevalec in voditelj duhovnih vaj.

Kot dijaka Klasične gimnazije so ga zaprli komunisti

P. France Zupančič se je rodil 28. 4. 1931 v Ljubljani v obrtniški družini z osmimi otroki, ki je bila zelo verna. Kot dijaka Klasične gimnazije v Ljubljani so ga komunisti zaprli; najprej za eno leto in nato še med maturo za 5 mesecev. Med drugim je bil tudi v samici, vendar ga niso uspeli zlomiti, pač pa ga je to še bolj utrdilo za duhovniški in redovniški poklic. Svojem mučiteljem je odpustil. Leta 1953 je v Zagrebu stopil v noviciat in nato opravil filozofski ter teološki študij, v duhovnika pa je bil posvečen leta 1962.

S človeško vedrino je odganjal tesnobo in strah

Med letoma 1972 in 1974 je v Rimu še doktoriral iz duhovnosti. V jezuitskem redu je opravljal razne odgovorne službe; bil je župnik, vzgojitelj novincev, predstojnik v skupnostih, član raznih komisij. Odgovorna služba pa je bila tudi vloga spirituala v Mariborskem bogoslovnem semenišču. Zadnje daljše obdobje je deloval v Mariboru kot duhovni pomočnik pri Sv. Magdaleni. Slovenski jezuiti so zapisali, da je bil p. Zupančič človek velike predanosti Bogu in velik pričevalec za Kristusa in njegovo Cerkev. Mnogi so v njem našli duhovno oporo in tolažbo, saj je že s svojo človeško vedrino odganjal tesnobo in strah, predvsem pa je bil prežet z Bogom.

Več o njegovem delu Tukaj sem, ker si me klical - Jezuiti v Sloveniji

Duhovnik France Zupančič
Duhovnik France Zupančič © jezuiti

Cerkev na Slovenskem
Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5) Gaja Ana Pavliha Kržišnik & Matic Kržišnik (photo: facebook.com/marko.pavliha.5)

Poroka

Na zadnji avgustovski dan sem v župnijski cerkvi Sv. nadangela Mihaela v Krkavčah v prisotnosti družine in prijateljev do oltarja pospremil ljubo hčerko Gajo Ano, od koder jo je v zakonsko zvezo ...

Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X) Boris Tomašič z Guinnessovo knjigo rekordov (photo: omrežje X)

Ekipa je klicala goste, da ne bi zaspali

Založba Učila je izdala in predstavila Guinnessovo knjigo rekordov 2025. Knjiga vsebuje 2115 rekordov, od tega je 80 odstotkov novih ali posodobljenih. Vključenih je tudi sedem novih slovenskih ...

Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO) Maja Morela, Patrik Berginc, Gašper Murovec (photo: ARO)

"Pasti letnik na faksu ni nujno slabo"

Je malo v šali, malo zares povedal Patrik Berginc, ki skupaj s svojim prijateljem Gašperjem Murovcem snema svoj čisto pravi celovečerni film. Ta bo na voljo v kinematografih naslednjo jesen. ...

Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels) Šolarji pred novimi izzivi (photo: Oleksandr Pidvalnyi / Pexels)

Pogovor o: Šolstvo na preizkušnji

V sredini oddaji Pogovor o ob 17.00 smo osvetlili najnovejše zakonodajne spremembe, kadrovske težave in druge izzive v šolstvu. Gostili smo ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Feldo, ...