Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Andrej JermanAndrej Jerman
Petra StoparPetra Stopar
Branko Ravnik - varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano (foto: ARO)
Branko Ravnik - varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano | (foto: ARO)

Branko Ravnik, prehranski varuh: »Prijavite nepoštene prakse!«

Kmetijstvo | 04.09.2024, 14:00 Robert Božič

Branko Ravnik je maja, ko je nastopil funkcijo Prehranskega varuha, postavil tri prioritete za svoj pet-letni mandat: ničelno toleranco do nepoštenih praks v verigi s hrano, vzpostavitev novega poslovnega modela za certificirano pridelavo ter promocijo dobrih praks. Po 100 dneh opravljanja funkcije je danes stopil pred novinarje.

Od nastopa funkcije je večino pozornosti namenil seznanitvi s stanjem v prehranski verigi, po prvih treh mesecih opravljanja funkcije pa ocenjuje, da se »čuti se odsotnost vloge varuha in treba bo opraviti več aktivnosti, da se bo funkcija varuha postavila na mesto, ki mu je namenjeno.«

Javnost dela in tiha diplomacija

Dodaja pa, »da je javnost dela, ključna za delo varuha. Torej samo na ta način varuh lahko pridobi pomembno vlogo, ... in z opozarjanjem na stvari, ki bi jih bilo potrebno spremeniti ali dati za zgled ravnanja drugim, ozavešča tudi deležnike v verigi.«

Drugi pristop, ki se mu zdi pomemben, je pa t.i. tiha diplomacija, kjer v pogovoru z deležniki lahko »manjše probleme rešuje že na licu mesta« predvsem pa se seznanja s tistim, kar deležniki ne želijo oziroma se bojijo javno izpostaviti.

Prijav premalo, nedovoljene prakse pa obstajajo

Novi prehranski varuh si ne zatiska oči pred tem, da nedovoljene prakse obstajajo, zato deležnike poziva k njihovi prijavi, saj se le tako lahko sprožijo ustrezni postopki. Opozarja tudi, da imajo deležniki različna mnenja o tem, kaj je nedovoljena praksa, zato to namerava preko serije člankov pojasniti.

Anomalije v sektorju zelenjave

Ravnik, ki je od nastopa funkcije večino pozornosti namenil seznanitvi s stanjem v prehranski verigi, opozarja, da vseh sektorjev ni mogoče obravnavati na enak način, je pa že v poletnih mesecih, zaradi zaznanih anomalij v sektorju zelenjave, temu področju posvetil več pozornosti. Med drugim je še v teku anketa, ki jo je naslovil na vse deležnike na tem področju, načrtuje pa tudi pripravo posveta, ki naj bi prinesel odgovor, zakaj pridelovalci na tem področju ne morejo vzpostaviti organiziranosti in zakaj ne zaživi shema izbrana kakovost Slovenije.

Mateja Čalušić: »Pokazal je odločnost, strokovnost in predvsem vizijo...«

Današnji nastop prehranskega varuha jasno kaže, da je svoje delo zastavil temeljito, strukturirano in z jasnimi cilji. Kmetijska ministrica je zadovoljna: »Z veseljem vam lahko povem, da smo z delom gospoda Ravnika, ki ima dolgoletne izkušnje v sektorju pridelave hrane, v teh prvih mesecih zelo zadovoljni. Njegova prizadevanja za večjo preglednost, poštenost in sodelovanje med vsemi deležniki v verigi preskrbe z hrano že prinašajo prve pozitivne rezultate. Gospod Ravnik je pokazal odločnost, strokovnost in predvsem vizijo, kar je ključno za uspešno upravljanje te odgovorne funkcije. Verjamem, da bo s svojim nadaljnim delom prispeval k še večji stabilnosti in pravičnosti v verigi preskrbe z hrano.«

Več o povedanem boste slišali v naši nedeljski kmetijski oddaji.

Kmetijstvo
Pokojni zaslužni papež Benedikt XVI. (photo: Vatican Media) Pokojni zaslužni papež Benedikt XVI. (photo: Vatican Media)

Nič več v treh krstah

Vatikan je predstavil prenovljen bogoslužni obrednik za papežev pogreb. Nastal je na Frančiškovo pobudo, ki želi, da obred papeževega pogreba bolje odraža položaj voditelja Katoliške cerkve kot ...

Robert Friškovec (photo: Rok Mihevc) Robert Friškovec (photo: Rok Mihevc)

Sočutje ni pasivnost

Med 17. in 23. novembrom se po vsem svetu vsako leto v okviru Katoliške cerkve in drugih krščanskih cerkva ter skupnosti obhaja teden zaporov. Namen tedna zaporov je, da bi se kristjani zavedali ...