Blaž LesnikBlaž Lesnik
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović
Sklenile so se 22. radijske počitnice (foto: Rok Mihevc)
Sklenile so se 22. radijske počitnice | (foto: Rok Mihevc)

Sklenile so se 22. radijske počitnice: Romunija je navdušila

Slovenija | 18.06.2024, 13:02 Alen Salihović Matej Kržišnik

22. počitnice z Radiem Ognjišče, ki so bile 10-dnevne, od 8. do 17. junija 2024 so se končale - Pripravili smo jih v sodelovanju s Kompasom. Tokrat smo se prvič odpravili v Romunijo, državo čudovitih naravnih in kulturnih danosti, gostoljubnih in dobrosrčnih prebivalcev ter številnih mitov in legend.

Do počitniškega cilja smo prevozili 1.550 kilometrov. Na poti smo prenočevali. Tja enkrat in nazaj dvakrat. Počitniška destinacija 2024 je bilo romunsko mestece Venus, ki je poznano turistično in zdraviliško mestece v regiji Dobrudža na obali Črnega morja. Letovišče se nahaja približno 40 kilometrov južno od regionalne prestolnice Konstanca.

Kako so potekale naše počitnice?

22. Počitnice z Radiem Ognjišče smo začeli zgodaj zjutraj v soboto, 8. junija 2024. Pot nas je vodila mimo Maribora in Murske Sobote do Lendave in potem naprej po Madžarski do Romunije. Peljali smo se skozi mesto Arad do Marijine božje poti Marija Radna, ki velja za največje katoliško romarsko središče v jugovzhodni Evropi. Pot od Ljubljane do Marije Radne je bila dolga 750 kilometrov. Začetek božje poti sodi v leto 1695, ko je prvotna cerkev pogorela, Marijino podobo pa so našli nepoškodovano v pepelu. V tem svetišču smo imeli sveto mašo. Naši hoteli za prenočevanje so bili prvi večer v Sebešu in Albi Iuliji.

V nedeljo, 9. junija, smo nadaljevali vožnjo mimo mesteca Sibiu čez gričevnato pokrajino Transilvanije v Brašov, ki ga imenujejo tudi vrata Transilvanije. Z bleščečo arhitekturo gotike, baroka in renesanse velja za eno najbolj privlačnih in najbolj obiskanih mest Romunije. Po prihodu je bila sv. maša, nato pa sprehod skozi zanimivo staro mestno jedro, ki se ponaša s črno cerkvijo, citadelo in mestno hišo iz 18. stoletja. Po prostem času smo vožnjo nadaljevali čez gorstvo Karpati v nižinsko Mutenijo in naprej preko reke Donave proti Črnemu morju.

Vrhunci počitnic po Matejevo

Letos smo se podali na romunsko avanturo, ki je vključevala veliko smeha, zabave, pa tudi ples in gurmanska doživetja. Naj vam opišem nekaj vrhuncev naših radijskih počitnic, ki so bili polni dobre volje in veselih trenutkov.

Raziskovanje Delte Donave – Pravljična pokrajina in ptice

Naša prva postaja je bila veličastna delta Donave, kjer smo se z ladjicami podali v labirint kanalov. Delta Donave je 2. največja in najbolje ohranjena evropska delta, ki je pod Unescovo zaščito od leta 1991. V njej živi več kot 300 vrst ptic, vključno s pelikani, labodi, čapljami, kormorani in mnogimi drugimi. Poletni meseci privabijo več kot milijon ptic, ki tu najdejo zatočišče na svoji selitveni poti. Med našo plovbo smo uživali v opazovanju teh veličastnih bitij in občudovali njihovo eleganco. Ste vedeli, da je delta Donave ključna za preživetje mnogih ogroženih vrst, kot sta mali kormoran inrdečeprsi gosi?

Degustacija romunskih vin – Ples in muškat

Ko smo že mislili, da ne more biti bolje, smo se znašli na degustaciji vrhunskih romunskih vin. Poleg uživanja v odličnih okusih smo se zabavali ob zvokih romunske folklorne skupine, ki je igrala tako veselo, da so še tisti z dvema levima nogama zaplesali. Poseben trenutek je bil, ko smo poskusili romunski muškat, ki je prejel prvo nagrado na prestižnem tekmovanju Muscats du Monde, ki je potekalo v Entre-Vignes v Franciji. Bilo je skoraj tako sladko kot naši glasbeni nastopi na avtobusu, ko smo se vračali v hotel ;)

Od 10. do 14. junija

Od ponedeljka do petka je bil čas za prave počitnice. Kdor v tem času ni želel iz hotela, je lahko vse dni preživel v hotelu in na plaži. Kdor pa je imel voljo za nadaljnje raziskovanje Romunije, se je udeležil izleta v Kostanco in Murfatlar, kjer smo okušali vina, dobro jedli in poslušali romunske melodije. Ta izlet je že vključen v počitniški aranžma. Na voljo pa je bil še fakultativni izlet, s katerim smo obiskali delto Donave in se po njej tudi peljali z ladjo.

Zadnji trije dnevi

Vračanje nazaj smo razdelili kar na tri dni, da bi nam bilo bolj prijetno, manj naporno in da bi v Romuniji odkrili še kaj zanimivega. Ko je človek - pogovorno rečeno - tako daleč, potem mora nabrati čim več spominov in vtisov.

V tem dnevu nas je čakalo samo 250 kilometrov vožnje, ker smo dan izkoristili za obisk romunske prestolnice Bukarešta, ki ima skoraj dva milijona prebivalcev. Romunska prestolnica ali »Pariz vzhoda« obiskovalce preseneti s svojo raznolikostjo. Mesto ponuja številne turistične znamenitosti, poleg tega pa se ponaša s sodobnim dogajanjem v kavarnah in barih, zelo dobrimi restavracijami in lokali z odlično ponudbo. Za začetek bomo naredili avtobusni ogled romunske prestolnice: Slavolok zmage, mogočna zgradba parlamenta, Trg revolucije in Knežji dvor, ki ga je uporabljal srednjeveški vladar Vlad Drakula za svojo rezidenco ... Po avtobusnem ogledu smo se sprehodili po starem mestnem jedru in imeli nekaj prostega časa. 

V jutru devetega počitniškega dne, to je bila nedelja, 16. junija smo zapustili Bukarešto. Vožnjo smo nadaljevali mimo Piteštija in preko Karpatov do regionalne prestolnice Sibiu. Nekoč je bil Sibiu kralj med transilvanskimi mesti, danes pa je prijetno srednjeveško mesto z evropskim šarmom. Leta 2007 je bilo mesto izbrano za kulturno prestolnico Evrope, leta 2018 pa je bilo kulinarična prestolnica Evrope. Po prihodu v mesto bomo imeli sv. mašo, nato pa se bomo sprehodili po starem mestnem središču, ki slovi po tlakovanih uličicah in baročnih trgih, kjer človek kar pozabi na čas. V poznem popoldnevu nas je čakala vožnja v kraje Sebeš oz. Alba Iulija, kjer smo prenočili. 

Zadnji dan počitnic 2024 je bil ponedeljek, 17. junija. Od hotelov nas bo približno 200 kilometrov dolga pot vodila do čudovitega mesta Temišvar, ki velja za eno najbogatejših in najbolj razvitih mest Romunije, zaradi česar mu pravijo celo »Dunaj v malem«. Bil je prvo evropsko mesto, po katerem je zapeljal tramvaj, ki so ga vlekli konji, dvajset let pozneje je bilo to prvo mesto v Evropi, ki je dobilo električno cestno razsvetljavo in je med domačini poznano kot »prvo svobodno mesto«, saj so ravno tukaj vzniknile prve demonstracije proti komunističnemu režimu. V Temišvaru je bila zadnja počitniška sveta evharistija, po kateri smo se sprehodili po starem mestnem središču in občudovali ta romunski Dunaj. 

Slovenija, Radijske počitnice, Novice
Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si) Vojaki priromali pred baziliko Marije Pomagaj (photo: marija.si)

O čem so se vojaki pogovarjali na poti na Brezje?

K Mariji Pomagaj na Brezje vsako leto priromajo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske. Za dan romanja izberejo nedeljo ob jubileju ustanovitve Vojaškega vikariata, ki je 21. septembra 2000. ...

Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media) Papež je ob prihpdu pozdravil otroke (photo: Vatican media)

Prosim vas, imejte več otrok.

Papež Frančišek se danes mudi v Luksemburgu, kjer je dopoldne nagovoril predstavnike oblasti in diplomatski zbor. Gre za njegovo 46. mednarodno potovanje, med katerim bo obiskal tudi Belgijo. ...

Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor) Z obiskom groba so zaposleni gospe Mimiki pričarali nasmeh na obraz (photo: Dom Danice Vogrinec Maribor)

Srčna gesta, gospo Mimiko peljali na možev grob

Na Radiu Ognjišče radi izpostavljamo lepe in pozitivne zgodbe, ki jih piše naše življenje. Predvsem tiste, ki se dotikajo starejših, saj se zavedamo, da so najranljivejši v naši družbi.

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay) Pristno veselje je radost, ki se zaveda resnosti življenja.  (photo: PixaBay)

Pristno veselje za smiselno življenje

Kaj je v življenju najvažnejše? To je eno od osrednjih izhodišč v sklopu rednih oddaj s prof. dr. Jožetom Ramovšem za boljše sožitje med nami. V zadnjem septembrskem torkovem srečanju smo govorili ...