Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (foto: RO)
Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče | (foto: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Utrip Cerkve v Sloveniji | 21.05.2024, 09:46 Petra Stopar

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev medsebojnih vezi v župniji in povabilo vsem, ki morda župnije in vere še ne poznajo.

V soboto, 25. maja, bo na Rakovniku slovesno obhajanje 100. obletnice posvetitve cerkve Marije Pomočnice in sklep celoletnega župnijskega misijona "Skupaj na poti". Slovesno bo umeščen tudi novi predstojnik slovenskih salezijancev Peter Končan, ki bo v tej službi nasledil Marka Košnika. Odgovorni duhovnik za župnijski misijon, salezijanec Klemen Balažič, in člana ekipe Jožica Žukovec in Žiga Kosi so o župniji, njenem delovanju in utripu spregovorili v oddaji Utrip Cerkve v Sloveniji.

Poudarili so, da je Župnija Rakovnik živa in ponosna skupnost, z velikim poudarkom na vzgoji mladih. Salezijanci so vzgojili mnoge generacije v duhu aktivnih laikov, ki so aktivni člani in animatorji. Prostori župnije ponujajo bogastvo dejavnosti in duhovnosti, vključno z mladinskim centrom za otroke, športnimi aktivnostmi in literarnimi ter ustvarjalnimi delavnicami. Salezijanski mladinski center organizira celoletne dogodke, oratorije, športne turnirje, ustvarjalne delavnice ter koncerte.

Salezijanci so vzgojili mnoge generacije v duhu aktivnih laikov, ki so aktivni člani in animatorji. 

Misijon na Rakovniku je dolgoročno načrtovan program duhovne prenove, ki ga podpira lokalna skupnost in vključuje različne dogodke za vse generacije. Cerkev Marije Pomočnice, ki so jo v tem času tudi prenovili, bo gostila večerno slavje, molitev in pričevanja ter spodbujala dialog med ljudmi.

Celoten program misijona na Rakovniku si lahko ogledate na spletni strani donbosko.si ali prisluhnete posnetku oddaje.

Utrip Cerkve v Sloveniji
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...