Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Izredna vizitacija (foto: https://donbosko.si/zacetek-izredne-vizitacije-v-inspektoriji-sv-cirila-in-metoda-ljubljana/)
Izredna vizitacija | (foto: https://donbosko.si/zacetek-izredne-vizitacije-v-inspektoriji-sv-cirila-in-metoda-ljubljana/)

Pri salezijancih na Rakovniku se je začela izredna vizitacija

Slovenija | 12.09.2023, 07:52 Alen Salihović

Vrhovni predstojnik salezijancev je že januarja letos v inšpektoriji sv. Cirila in Metoda napovedal izredno vizitacijo, ki bo poteka od včeraj do 10. oktobra, in za izrednega vizitatorja določil pokrajinskega svetovalca za salezijansko pokrajino srednja in severna Evropa Romana Jachimowicza. Gre za ustaljen način vodenja in animiranja salezijanske družbe ter ohranjanja povezav med salezijanskimi inšpektorijami ter osrednjim vodstvom salezijanske družbe.

Kot so zapisali na spletni strani Don Bosko Slovenija bi ob izrazu »izredna vizitacija« pomislili, da to pomeni kaj strašnega oz. da gre kaj narobe, je tako mišljenje izkrivljeno. »Redno vizitacijo salezijanskih skupnosti in ustanov svoje inšpektorije namreč vsako leto opravlja salezijanski predstojnik, enkrat na šest let pa to delo opravi pokrajinski svetovalec oz. od vrhovnega predstojnika določen salezijanec,« so zapisali.

Včeraj so se zato na inšpektorialnem sedežu na Rakovniku zbrali ravnatelji salezijanskih skupnosti, inšpektorialni delegati ter člani inšpektorialnega sveta z inšpektorjem Markom Košnikom ter na uvodnem srečanju zaželeli dobrodošlico izrednemu vizitatorju ob začetku enomesečne vizitacije v naši inšpektoriji. Izredni vizitator je, kot pišejo na spletni strani salezijacev zbranim ob začetku položil na srce, da gre za spoznavanje in opazovanje, kako salezijanci v Sloveniji in drugih skupnostih, ki pripadajo inšpektorji, živijo in utelešajo salezijansko karizmo, kako odgovarjajo na izzive sodobnega sveta in potrebe mladih. To opažanje bo nato prenesel vrhovnemu svetu in vrhovnemu predstojniku za lažje razumevanje in animiranje salezijanske družbe v tem delu Evrope. 

"Nato so ravnatelji salezijanskih skupnosti na kratko predstavili svoje skupnosti ter poslanstvo, ki ga opravljajo, inšpektorialni delegati pa animiranje svojih področij. Sestal se je tudi z inšpektorjem in člani inšpektorialnega sveta, ki so mu predstavili delovanje in usmeritve salezijanske inšpektorije v svoji celoti. V prihodnjih tednih bo sledil obisk posameznih skupnosti in pogovor z vsakim sobratom, nato pa 9. oktobra 2023 skupni zaključek z vsemi salezijanci na Rakovniku, kjer bodo opravili tudi duhovno obnovo ter posvet o novem inšpektorju. Inšpektorju Marku Košniku se namreč prihodnje leto izteče šestletni mandat, zato bo po posvetovanju vrhovni predstojnik imenoval novega inšpektorja," še piše na spletni strani. 

Vir: Salezijanci

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Novice
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...