Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Salezijanci pri maši na Kodeljevem (foto: Marjana Debevec)
Salezijanci pri maši na Kodeljevem | (foto: Marjana Debevec)

Z mladimi za nekaj svetega

Novice | 31.01.2024, 14:31 Marjana Debevec

Obhajamo praznik velikega prijatelja mladih in ustanovitelja salezijancev sv. Janeza Boska. Dopoldne so imeli salezijanci iz vse Slovenije na Kodeljevem duhovno obnovo. Ob 12.00 uri pa so se jim pri sveti maši pridružili tudi dijaki iz Gimnazije Želimlje.

Somaševanje je vodil kaplan na Rakovniku Janez Suhoveršnik, ki je mladim sporočil, da je Don Bosko vedno ustvarjal okolje, ki je bilo prežeto z dobrimi odnosi.

»Tako z dobrimi odnosi med mladimi, kot tudi s tistimi sodelavci, s katerimi je delal. Preko dobrega odnosa med njimi so potem lahko pritegnili mlade in so skupaj z njimi naredili nekaj velikega, nekaj svetega, nekaj Božjega.

Dijaki so z zanimanjem prisluhnili nagovoru Janeza Suhoveršnika
Dijaki so z zanimanjem prisluhnili nagovoru Janeza Suhoveršnika © Marjana Debevec

Drugo sporočilo pa je bilo to, kar je Don Bosko videl v mladih ali pa med mladimi navzoč Jezus. V sanjah pri devetih letih – letos se spominjamo 200 let od teh sanj –je prav med mladimi srečal Jezusa in Marijo. In tudi mi v mladih, pravzaprav skupaj z njimi, odkrivamo te Božje sledi

Nagovor Janeza Suhoveršnika
Nagovor Janeza Suhoveršnika © Marjana Debevec

Že sinoči so v okviru misijona na Rakovniku mladi pripravili slovesne večernice pred današnjim praznikom sv. Janeza Boska.

Dijaki gimnazije Želimlje med mašo na Kodeljevem
Dijaki gimnazije Želimlje med mašo na Kodeljevem © Marjana Debevec

Zbor pod vodstvom Blaža Podobnika
Zbor pod vodstvom Blaža Podobnika © Marjana Debevec

Dan za otroke

Za otroke pa so poseben dan pripravili v nedeljo. Mlade obiskovalce so organizatorji popeljali v svet sanj in neverjetnih razpletov. V dramski igri so spoznali don Boskove sanje pri devetih letih, ki so se ponovile v veliki igri, v kateri so na koncu vsi otroci s svojim trudom in don Boskovo pomočjo postali kakor pridne ovčke.

Nato so otroci s pomočjo animatorjev sestavili sestavljanko don Boskovih sanj.

Po končanih igrah je don Bosko vse obiskovalce povabil, da so skupaj obiskali njegovega najboljšega prijatelja. Otroci so obisk pred Najsvetejšim vzeli tako zares, da so se mu 15 minut zahvaljevali in mu izrekali prošnje.

Dan za otroke na Rakovniku
Dan za otroke na Rakovniku © spletna stran salezijancev

Po malici pa jih je presenetil še čarodej Luka The Kul, ki je, kot to znajo samo čarodeji, otroke začaral do konca. Don Bosko je bil tolikšnega vrveža gotovo vesel, tako da bo lahko še naprej skupaj z vsemi udeleženci in animatorji sanjal lepe sanje v dobro vseh mladih.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.