Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Gostje v studiu (foto: Rok Mihevc/Radio Ognjišče)
Gostje v studiu | (foto: Rok Mihevc/Radio Ognjišče)

Kandidati za evropske poslance za Radio Ognjišče o priznanju Palestine

Slovenija | 30.05.2024, 08:36 Alen Salihović

Izraelsko-palestinski konflikt je bila tudi ena od tem, o kateri smo na Radiu Ognjišče spraševali kandidate na prvem soočenju pred volitvami v Evropski parlament. Vlada naj bi na današnji seji predvidoma obravnavala priznanje Palestine in sklep o tem posredovala v državni zbor, ki naj bi ga po napovedih potrdil prihodnji teden, s čimer bo postopek priznanja Palestine v Sloveniji končan.

»Pravico, da lahko določen narod biva na našem planetu, mora biti zagotovljena vsem in da se tudi upravlja. Nikakor pa nobena grožnja, drugemu ni dovoljena,« je o tem, ali priznati Palestino dejal Vladimir Prebilič (Vesna).

Aleš Hojs (SDS) pa je spomnil, da so konec 40-ih let Palestinci že imeli priložnost ustanoviti svojo državo. »Na mesto tega so se raje odločili za teroristične napade zoper Izraelce, začeli so pobijati po letalih širom Evrope in seveda je skrajno bizarno v tem trenutku govoriti, ko niti ne vemo, kdo v Gazi vlada, ko v Gazi niso imeli že 14 let volitev, katerega od obeh, torej bodi si Hamas, bodi si oblast na Zahodnem bregu, Palestinci priznavajo. Govoriti o tem, kako bomo priznali državo, ki nima niti svojih voditeljev, nima svojega ozemlja in ki je v veliki meri podpirana s strani Irana, torej države, ki po regiji krepi terorizem,« je dejal Hojs.

»Slovenski narod nikoli ni bil predviden, da bi živel v svoji državi in da bi sploh imel pravico sploh do svoje kulture in jezika in smo to dosegli. In kot Slovenke in Slovenci nimamo nikomur pravice. nobenemu narodu kratiti te enake pravice,« je poudaril Marjan Šarec (Gibanje Svoboda).

Zoran Stevanović (Resni.ca) pa je dejal, da je potrebno najprej priznati, da se v tem trenutku v Palestini dogaja genocid. »To je dejstvo. In palestinski narod, tako kot vsak drugi, ima pravico do samoodločbe. Ampak, kaj bi slovensko priznanje Palestine doprineslo k miru? Pravzaprav nič,« meni.

Gostje v studiu
Gostje v studiu © Rok Mihevc/Radio Ognjišče

Matej Tonin (NSi) pa je opozoril, da so se v zgodovini vedno slabo končale ideje, ko je nek narod želel iztrebiti drug narod. »Vedno. In tudi tukaj mislim, da bo situacija tragična, če se bo s to politiko nadaljevalo. Menim, da je edino zagotovilo za trajen mir, da Palestinci in Izraelci v miru sobivajo drug ob drugem. In da mora to čim prej spoznati tudi mednarodna skupnost. Na dolgi rok je edina stvar, ki bo pripeljala do trajnega miru obstoj dveh držav, tako Palestine kot Izraela. Vse ostalo je seveda nadaljnje spopadanje in nadaljnja tragedija in trpljenje,« je povedal.

»Tisto, kar je v temu trenutku potrebno narediti, je, da mednarodna skupnost postavi pogoje za vzpostavitev neodvisne države in na tak način bomo imeli dva enakovredna partnerja, da se bosta sploh lahko enakovredno pogajala o morebitni mirovni rešitvi,« pa pravi Matjaž Nemec (SD).

Marko Balažic (SLS) je povedal, da ima vsako ljudstvo pravico do obstoja. »Tega nihče ne zanika in zato se je vredno boriti v svetu. Izkušnje in zgodovine pa kažejo, da je vsako soliranje vedno doseglo nasprotni učinek in bojim se, da bo slovensko soliranje tukaj nevarno vstopilo tudi na neko stran, ki ni zaželena. Spomnimo se priznanja Slovenije, takrat je bil enotni evropski pristop ravno tisti, ki je prinesel k temu, da smo danes Slovenci demokratični in samostojni,« pravi.

Bolj ostra pa je bila Nataša Sukič (Levica). »Večni izgovor poslušamo od nekaterih, da nikoli ni pravi čas. Palestinci so že 70 let žrtve najprej apartheida, okupacije strani Izraela, ki se vse bolj širi na njihov Zahodni breg, vzhodni Jeruzalem, Gazo, vidimo, kaj se dogaja in absolutno Palestinci, palestinsko ljudstvo ima pravico in mora imeti svojo lastno državo, gre za rešitev dveh držav,« je dejala.

Klemen Grošelj (Zeleni Slovenije): »Ključno do česar more priti sedaj je konsenz znotraj mednarodne skupnosti, da pride do takojšne prekinitev ognja, izpustitve vseh talcev, sprostitev humanitarne pomoči, Hamas se mora odreč idejam terorizma oziroma politike terorizma in pa priznati obstoj Izraela oziroma njegovo pravico do obstoja.«

»Najbolj žalostno dejstvo je, da spremljamo genocid pred našimi očmi, čeprav smo ob ustanovitvi Združenih narodov rekli nikoli več, in svet nima na voljo kakšnih koli inštrumentov, da bi to preprečil, ima pa ena sila in to so Združene države Amerike,« pa meni Uroš Lipušček (DeSUS in Dobra država).

Slovenija, Svet, Politika, Novice, EU volitve 2024
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...