Jure SešekJure Sešek
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Vseposvojitev sveče (foto: ARO)
Vseposvojitev sveče | (foto: ARO)

10 let Civilno družbene pobude Vseposvojitev

Moja zgodba | 06.04.2024, 05:52 Marjana Debevec

Civilno družbena pobuda Vseposvojitev, ki si prizadeva za simbolično posvojitev vseh žrtev druge svetovne vojne in pobojev po njej, danes praznuje 10. obletnico delovanja.

Pobuda Vseposvojitev je osnovana na nacionalni zbirki podatkov o smrtnih žrtvah med prebivalstvom na območju Republike Slovenije med drugo svetovno vojno in neposredno po njej, ki je rezultat dolgoletne raziskave Inštituta za novejšo zgodovino Slovenije. Na seznamu, ki ga še urejajo, je trenutno 99706 imen. Kako, lahko eno od žrtev duhovno posvojimo, je pojasnila ustanoviteljica omenjene pobude Romana Bider:

»Na spletni strani vseposvojitev.si najdemo opis vsega dogajanja, vse pobude, kaj je možno narediti, če se želim odzvati na vso to tragiko, na vse to trpljenje v drugi svetovni vojni pri nas in postanem varuhinja spomina na eno izmed teh oseb.«

Na spletni strani najdemo E-pokopališče. Gre za virtualni prostor, kjer ima vsaka oseba, ki je vpisana v nacionalno zbirko podatkov, svoj pomnik. Na vsakem pomniku so ime in priimek osebe in datum njenega rojstva in smrti, seveda če so podatki poznani.

»Lahko se prepustimo naključnemu izboru, lahko pa poiščemo kakšno osebo: recimo kakšnega svojega sorodnika, ali pa mogoče koga izmed bodočih svetnikov. Lahko ga poiščemo po imenu in postanemo varuh spomina. Dogovorjeni smo, da se jih poskušamo ob nedeljah opoldne spomniti vsi z molitvijo Angelovega češčenja. To je ena takšna skupna točka in vem, da med ljudmi to deluje. Ampak to je seveda prepuščeno vsakemu posebej, kako neguje spomin na to izbrano osebo na njemu lasten način.«

Tako povezava s temi žrtvami postane osebna.

Vseposvojitev
Vseposvojitev © ARO


»Če mislimo na eno osebo, na njegovo zgodbo, na njegovo usodo, se nas to dotakne. In dotakne se nas v tistih naših problemih, naših vozlih, našemu reševanju situacij in se mi zdi, da lahko potem preko njegove perspektive tudi svoje probleme rešujemo drugače. Vsak lahko razvije nekaj lepega ob tem. In če bomo vsi razvijali nekaj lepega, bo tega lepega in dobrega na svetu več,« je za naš radio v oddaji Moja zgodba še dejala Romana Bider.

Moja zgodba
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.