Jure SešekJure Sešek
Andrej JermanAndrej Jerman
Tone GorjupTone Gorjup
Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (foto: KZ Laško)
Šunka zorjena po tradicionalnem postopku | (foto: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Kmetijstvo | 27.03.2024, 09:16 Robert Božič

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od kvalitete mesnine, ki jo izberemo, v drugem koraku pa tudi od pravilnega načina priprave, ki poskrbi za okusnost in sočnost.

Ob obisku trgovin in nakupovalnih centrov smo v teh dneh priče zelo bogati in raznoliki ponudbi mesnin. Odgovor na vprašanje, kako izbrati tisto, ki nas ne bo razočarala, je težak in v veliki meri odvisen tudi od našega okusa in pričakovanj.

Če si boste pred nakupom vzeli vsaj nekaj minut časa, boste ugotovili, da je seznam snovi, ki so navedene na deklaracijah izdelkov v večini primerov kar dolg. Vprašanje pa je, če vam je všeč, da bo na vaši praznični mizi mesnina, ki so ji, v nekaterih primerih v samo nekaj dni trajajočem industrijskem postopku dodali milijon E-jev.

KZ Laško: Prisegamo na znanje naših dedov ...

Pri mesninah, ki jih pripravljamo za veliko noč je pomembno, kako je meso v osnovi pripravljeno, ali je že predkuhano oziroma pasterizirano ali pa je pripravljano na tradicionalen način, kot je na primer »Meso iz solnice« domače kvalitetno meso iz KZ laško, pravi Peter Oprčkal.

Meso iz solnice
Meso iz solnice © KZ Laško

»Meso začnemo pripravljati že tri tedne pred predvidenim časom uporabe. Meso nasolimo, po domače temu rečemo, da ga »damo v pac«, dodamo mu zelo enostavne začimbe, poper, česen, ne sme izostati tudi lovorov list, v manjšem delu brinove jagode in vse skupaj v tem zori nekaj tednov. Na koncu se meso nežno podimi z bukovino, ki mu da poseben okus.«

Koliko časa kuhati šunko?

»Enostaven recept je, da tako zorjeno šunko za vsak kilogram kuhamo eno uro. Če imamo manjši kos, torej kilogram ali malo manj, se lahko odločimo za 50 minut, pri kosih nad kilogram pa eno uro za vsak kilogram.«

Vedno v hladno vodo!

"Šunko damo v hladno vodo in takrat tudi začnemo meriti čas kuhanja. Če imamo kos mesa, ki tehta 2 kg torej kuhamo 2 uri. Meso mora le rahlo vreti, za ohranitev sočnosti pa je izjemno pomembno to, da tako domačo mesnino po samem postopku kuhanja pustimo, da se vodi ohladi."

Peter Oprčkal še dodaja, da je tako pripravljena mesnina odličnega okusa in jo, če jo vse ne porabimo med prazniki, ob preprostem hranjenju v hladilniku lahko uživamo še več dni.

Naj za veliko noč diši po domačih dobrotah!

Na Kmetijsko gozdarski zbornici vabijo, da dobrote za veliko noč kupite pri slovenskih kmetih. "Kaj je lepšega in bolj žlahtnega, kot na mizo postaviti in poskusiti domačo potico, šunko, sir, hren, jajca, olje, med, vino. S tem boste podprli domačo pridelavo, slovenske kmete in slovensko podeželje. Po dobrote se lahko odpravite na bližnjo kmetijo, ponudbo pa si lahko ogledate tudi na spletnem portalu www.dobroteslovenskihkmetij.si," vabijo na KGZS.

Kmetijstvo
V Vatikanu (photo: Moisés Becerra LC) V Vatikanu (photo: Moisés Becerra LC)

Kdo so ženske na vodilnih položajih v Cerkvi?

Praznujemo mednarodni dan žena. Ženska je imela v Cerkvi vedno veliko vlogo. Posebno mesto ji daje papež Frančišek, ki je na nekatere pomembne vodilne položaje imenoval prav ženske.

Rdeča packa na pročelju ljubljanske stolnice (photo: fb nadškof Stanislav Zore) Rdeča packa na pročelju ljubljanske stolnice (photo: fb nadškof Stanislav Zore)

Packa, ki kliče po krvi?

Letošnji 8. marec, svetovni dan žena, je minil z grenkim priokusom. Skupina protestnikov je namreč z rdečo barvo oskrunila in poškodovala ljubljansko stolno cerkev. Objestni napad na stolnico in ...

Papež in ostareli (photo: Simone Risoluti) Papež in ostareli (photo: Simone Risoluti)

Papež Frančišek z nemočjo pričuje

Papež Frančišek tudi s svojo boleznijo pričuje. Vernikom in ljudem dobre volje daje zgled, kako lahko s svojim življenjem in z odločitvami, ki jih sprejemamo, kažemo Boga, je v oddaji Pogovor o ...

s. Božena Kutnar, Marko Rijavec, Helena Križnik (photo: Rok Mihevc) s. Božena Kutnar, Marko Rijavec, Helena Križnik (photo: Rok Mihevc)

Namen posta je, da se stisnemo h Kristusu

Središče cerkvenega leta je velika noč. Če jo želimo resnično obhajati, moramo na to pripraviti svoje srce, je v oddaji Pogovor o razmišljala s. Božena Kutnar, ki je narodna delegatka za sveto ...

Jure Koželj (photo: Meta Potočnik) Jure Koželj (photo: Meta Potočnik)

Vesel je, da je vzgoja v njihovih vrtcih "varna"

Do 15. marca je še mogoč vpis v vrtce po Sloveniji. Med njimi so seveda tudi 20 katoliških. Ponujajo mirno in spodbudno okolje za razvoj otroka, kjer je pomembna celostna obravnava pri osebnem ...