Maja Morela ČukMaja Morela Čuk
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar
Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (foto: KZ Laško)
Šunka zorjena po tradicionalnem postopku | (foto: KZ Laško)

Iz arhiva: Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Kmetijstvo Robert Božič

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od kvalitete mesnine, ki jo izberemo, v drugem koraku pa tudi od pravilnega načina priprave, ki poskrbi za okusnost in sočnost.

Ob obisku trgovin in nakupovalnih centrov smo v teh dneh priče zelo bogati in raznoliki ponudbi mesnin. Odgovor na vprašanje, kako izbrati tisto, ki nas ne bo razočarala, je težak in v veliki meri odvisen tudi od našega okusa in pričakovanj.

Če si boste pred nakupom vzeli vsaj nekaj minut časa, boste ugotovili, da je seznam snovi, ki so navedene na deklaracijah izdelkov v večini primerov kar dolg. Vprašanje pa je, če vam je všeč, da bo na vaši praznični mizi mesnina, ki so ji, v nekaterih primerih v samo nekaj dni trajajočem industrijskem postopku dodali milijon E-jev.

KZ Laško: Prisegamo na znanje naših dedov ...

Pri mesninah, ki jih pripravljamo za veliko noč je pomembno, kako je meso v osnovi pripravljeno, ali je že predkuhano oziroma pasterizirano ali pa je pripravljano na tradicionalen način, kot je na primer »Meso iz solnice« domače kvalitetno meso iz KZ laško, pravi Peter Oprčkal.

Meso iz solnice
Meso iz solnice © KZ Laško

»Meso začnemo pripravljati že tri tedne pred predvidenim časom uporabe. Meso nasolimo, po domače temu rečemo, da ga »damo v pac«, dodamo mu zelo enostavne začimbe, poper, česen, ne sme izostati tudi lovorov list, v manjšem delu brinove jagode in vse skupaj v tem zori nekaj tednov. Na koncu se meso nežno podimi z bukovino, ki mu da poseben okus.«

Koliko časa kuhati šunko?

»Enostaven recept je, da tako zorjeno šunko za vsak kilogram kuhamo eno uro. Če imamo manjši kos, torej kilogram ali malo manj, se lahko odločimo za 50 minut, pri kosih nad kilogram pa eno uro za vsak kilogram.«

Vedno v hladno vodo!

"Šunko damo v hladno vodo in takrat tudi začnemo meriti čas kuhanja. Če imamo kos mesa, ki tehta 2 kg torej kuhamo 2 uri. Meso mora le rahlo vreti, za ohranitev sočnosti pa je izjemno pomembno to, da tako domačo mesnino po samem postopku kuhanja pustimo, da se vodi ohladi."

Peter Oprčkal še dodaja, da je tako pripravljena mesnina odličnega okusa in jo, če jo vse ne porabimo med prazniki, ob preprostem hranjenju v hladilniku lahko uživamo še več dni.

Naj za veliko noč diši po domačih dobrotah!

Na Kmetijsko gozdarski zbornici vabijo, da dobrote za veliko noč kupite pri slovenskih kmetih. "Kaj je lepšega in bolj žlahtnega, kot na mizo postaviti in poskusiti domačo potico, šunko, sir, hren, jajca, olje, med, vino. S tem boste podprli domačo pridelavo, slovenske kmete in slovensko podeželje. Po dobrote se lahko odpravite na bližnjo kmetijo, ponudbo pa si lahko ogledate tudi na spletnem portalu www.dobroteslovenskihkmetij.si," vabijo na KGZS.

Kmetijstvo
Molitev in blagoslov na grobu pokojnega Aleša Šutarja (photo: Radio Vatikan / Jože Potrpin) Molitev in blagoslov na grobu pokojnega Aleša Šutarja (photo: Radio Vatikan / Jože Potrpin)

Škof Saje molil na grobu pokojnega Aleša Šutarja

Na praznik Vseh svetih je novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference dr. Andrej Saje na osrednjem novomeškem pokopališču v Srebrničah daroval sveto mašo. Pri oltarju so se mu ...

Buče in noč čarovnic (photo: Monstera Production / Pexels) Buče in noč čarovnic (photo: Monstera Production / Pexels)

"Daj no mir", o noči čarovnic pravi Martin Golob

Pred marsikatero hišo te dni svetijo izrezljane buče, tudi na dvoriščih kristjanov. Je »praznik« Halloween oz. "noč čarovnic" res tako neškodljiv, kot se morda zdi na prvi pogled? Na okultizem je ...

Nika in Matic Dolenc (photo: Maja Morela) Nika in Matic Dolenc (photo: Maja Morela)

Poročni dan mine, zakon pa ostane za vse življenje

Zazrti v podatke Statističnega urada Republike Slovenije o sklenjenih poročnih zvezah in razvezah, vidimo zanimive številke (Sklenitve in razveze zakonskih zvez, 2022). V letu 2022 je bilo 6.768 ...

Naš gost je bil direktor ZPIZ Marijan Papež (photo: Tanja Dominko) Naš gost je bil direktor ZPIZ Marijan Papež (photo: Tanja Dominko)

Kaj bo prinesla pokojninska reforma?

Zakon, ki ga je septembra sprejel državni zbor, je dobil podporo tudi med socialnimi partnerji, a vseeno se je našlo nekaj nasprotnikov okoli Delavske koalicije in so začeli zbirati referendumske ...

Avdio player - naslovnica