Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sestra Nikolina in Matjaž Merljak v studiu Radia Ognjišče (foto: Izidor Šček)
Sestra Nikolina in Matjaž Merljak v studiu Radia Ognjišče | (foto: Izidor Šček)

Svetovalnica s s. Nikolino: kruhek naš vsakdanji ...

Hrana in okolje | 24.03.2020, 12:24 Mirjam Judež

V Svetovalnici, ki ste jo lahko spremljali v živo tudi prek Facebooka, smo kuhali s s. Nikolino, ki je spet prispevala nekaj kuharskih nasvetov. K sodelovanju smo povabili tudi poslušalce. Oddajo je na primerni razdalji vodil Matjaž Merljak.

V teh dneh, ko smo vsi doma, je včasih prava umetnost nahraniti otroške želodčke.

Zajtrk naj bo tak, ki nahrani. Da ni obremenilen, pa vendar za otroke, ki se učijo, krepak, da ne bodo prehitro lačni. Na primer pečenjak (5 na kocke narezanih žemelj ali kruh, 2,5 dl mleka, 2 žlici smetane, 3 jajca, sladkor/ščep soli, 3 žlice masla/olja. Lahko vključimo ostanke kruha, narežemo na kocke. Posebej zmešamo jajca, mleko, smetano (količino lahko povečamo glede na suhost kruha). Solimo ali naredimo sladko jed, dodamo tudi vanilin sladkor, sok pol limone. To prelijemo čez kruh in premešamo. Olje damo v široko ponev z debelim dnom, ko je primerno vroče, na olje zlijemo zmes. Pokrijemo in ko je spodnja stran spečena, obrnemo ter odkrito spečemo še drugo stran.)

Je pa zdaj en poseben izziv – da vključimo otroke v pripravo jedi.

Vprašajmo jih, kaj bi jedli in skupaj pripravimo. Ali naj pripravijo samostojno enkrat eden, drugič drugi. Nekdo naj pripravi hrano, drugi mizo, zaposlimo jih, vsi sodelujoči so potem tudi med zajtrkom drugačnega počutja. Dogovorimo se tudi, kdo bo pospravil po zajtrku, zložil v stroj, pobrisal mizo.

Damjan iz Ljubljane sprašuje, kako s koščki sojinega mesa narediti okusno toplo jed.

Lahko pripravite rižoto ali ajdovo kašo s popečenim sojinim mesom. Prepražite meso na čebuli ali na enem sesekljanem česnu, ko zadiši, dodate meso, paradižnikovo mezgo (žlico, dve), pomešate in dodate riž. Zalijte ga z dvakratno količino vode, začinite in imate rižoto. Prepražite lahko sojino meso z mezgo in stresete na odcejene testenine, čez potresete parmezan, zraven solato in je okusen obrok. Tudi kuhan krompir lahko obogatite s sojinimi koščki mesa, ki jih samo prepražite na olivnem olju, dodate začimbo, ki vam odgovarja. Lahko pripravite enolončnico s sladkim zeljem: krompir, korenček, stisnete česen, pridate zelje, sojine koščke, sol, kumino, peteršilj, začimbe, ki vam odgovarjajo. Tudi narezan peteršilj iz skrinje pride zelo prav. Zalijete z vodo in pokuhate do mehkega.

V Svetovalnici so se potrdile domneve, da mnogi v teh dneh sami pečejo kruh.
V Svetovalnici so se potrdile domneve, da mnogi v teh dneh sami pečejo kruh. © Pexels

Mileno zanima priprava kvasnega nastavka za pripravo kruha iz približno pol kg moke.

Ko ima še pol kocke kupljenega kvasa (25 g), mu doda malo več kot pol dcl tople vode, žličko sladkorja, malo moke, pomeša in pusti, da začne kisati. Doda še pol litra vode, 25 dag moke, to dobro pomeša, pokrije s krpo in pusti v kuhinji na toplem, da ni prepiha, 3 ali 4 dni in dobite kvasni nastavek, ki ga lahko uporabi namesto svežega kvasa. Ko peče kruh naslednjič, doda malo svežega kvasa in malo droži. Droži potem nahrani ... Doma smo včasih delali tako, ko je bilo testo narejeno, vzhajano, smo dali v hlebe in ostanke testa smo postrgali iz sklede, naredili čeden hlebček (30, 40 dag testa), dali na plitev večji krožnik in to je vzhajalo, se lepo posušilo in za peko kruha smo že prejšnji večer dali to v toplo vodo, dodali malo sladkorja, zlili v moko in tako se je spet spekel kruh. Treba pa je začeti z malo svežega kvasa, da gre hitreje od rok.

Zinka priporoča za zajtrk žgance (ajdove, koruzne), polento, mlečni riž.

Žganci so res hranilna jed za zajtrk. To sem kuhala še kot šolarka, kot otrok. Zjutraj so bili pogosto na mizi koruzni žganci, zraven pa glede na sezono: enkrat smetanova repa s smetanovim podmetom, čisto nekaj posebnega, na Štajerskem smo to kuhali, žganci pa zabeljeni z zaseko ali ocvirki. Najbolj preprosto jih pojemo z mlekom, belo kavo. Tudi gobova, smetanova juhica se lepo poda žgancem.

Ti dnevi so priložnost, da v pripravo jedi vključimo otroke!

Draguška iz Kopra sprašuje, če lahko naredi droži iz suhega kvasa.

Lahko daste suh kvas v moko, zamesite in boste od vzhajanega testa vzeli košček testa in ga prihranili za naslednjič. Na kuhinjski temperaturi bo vzhajalo, padlo skupaj in se bo začelo malo sušiti, dajte čez serveto, shranite na hladnem, pred naslednjo peko pa namočite, dodajte malo sladkorja, ko se razmoči, zljite na moko. To pa vzhaja dlje časa. Lahko čakate 3 ure, da se bo testo dvigalo. Ta kruh ni tako rahel, je bolj gost, lahko ga dvakrat, trikrat pregnetete, vzhajate še ¾ ure v pekaču, preden ga daste v pečico. Tako bo bolj rahel. Če delate z mlekom, še malo zabelite z oljem (za pol kg moke 2-3 žlice navadnega ali olivnega olja), kruh potem postane malo mehkejši.

Mija iz Ljubljane bi rada skuhala kislo juho.

Dobro je, da imate kostno juho za podlago. V malo razredčenega kisa zamešajte 2 žlici moke (za 2 osebi), ostre ali mehke, razžvrkljajte in v kostno juho zakuhajte ta podmet. Dodajte lovorjev list, poper, naj vre 8-10 minut, da se moka dobro prekuha, rahlo zgosti, postane rahla kremna juha. Gostoto določite sami. Če bo manj gosta, dodate kruhove kocke, zlate kroglice ali posušen kruh. Če nimate kostne juhe, lahko začnete s koncentratom ali žlico ocvirkov, zaseke, da je juha zabeljena, okusna. Solim in v to zakuham podmet na kisu. Po okusu določite, kako gosta in kako kisla naj bo.

Moniko zanima, kaj lahko pri mlečnem kruhu uporabi namesto sladkorja.

Sladkorja v mlečnem kruhu ne uporabljam, ker je mlečen kruh že tako sladek, dodam ga edino žličko ali pol žličke v kvas. Če želi bolj sladkega, bi lahko v mleku raztopila žlico medu in ga dodala v testo. Od kislega mleka lahko uporabite sirotko, pinjenec, ... Mlečni kruh zabelim z mešanico olja in masla, da je bolj svež, sicer postane hitro suh. Testo naj bo mehko, da se ne drobi pri rezanju.

Iz česna lahko pripravimo gosto omakasto zmes, kot svetuje s. Nikolina, in ga zamrznemo. Lahko pa ga na drobno nasekljamo, stresemo v steklen kozarček, zalijemo z olivnim oljem in ga hranimo v hladilniku več tednov. Malce bo spremenil barvo, a tako pripra
Iz česna lahko pripravimo gosto omakasto zmes, kot svetuje s. Nikolina, in ga zamrznemo. Lahko pa ga na drobno nasekljamo, stresemo v steklen kozarček, zalijemo z olivnim oljem in ga hranimo v hladilniku več tednov. Malce bo spremenil barvo, a tako pripra © Pexels

Milena sprašuje, kaj bi lahko uporabila za jušno osnovo za pripravo rižot, ... da ne bi uporabila »kock«.

Iz kosti skuha juho, potem pa še malo zalije, dosoli tekočino in precedi. Naj uporabi od pečenke omakico, ki jo precedi in doda v prekuhano juho. To je najboljše, to je domači koncentrat, ki nam obogati prikuhe, zelenjavne jedi. Takoj se čuti tisti pravi okus. Lahko je tekočina od piščanca, teletine, svinjine in tisti »sokec« je vedno zlata vreden, še posodo poplaknem in precedim v čisto juho, ki jo kuham tistega dne. Popečem čebulo, zelenjavo, zeleno, korenček, temeljito oprane olupke (npr. zelene) daje v kostne juhe, obreznine od paprike (brez peclja), v skrinji čakajo, da jih dodajam v juho in soaroma z mesno beljakovino dá dober okus.

Francka sprašuje, da se spominja, da so starši preveč kisel jabolčni kis zalili z vodo, ampak se ne spominja ob kateri lunini meni.

Ob mlaju, pa če je mogoče, na petek.

Metko zanima recept za krhke flancate.

Potrebuje: 20 dag moke, ščepec soli, nožev vrh pecilnega praška, 4 rumenjake, 4 žlice belega vina in s tem zamesi rumeno testo, kot za rezance. Dobro pregnete, hlebček pokrije s skledo in naj počiva nekaj ur, da se lažje valja. Potem razvalja kvadrat, pravokotnik, zareže vsaj dvakrat, prepleta in polaga v vroče olje. S sladkorjem jih potrese, preden gredo na mizo.

Vabljeni, da se naročite na podcast z nasveti sestre Nikoline.

Gabrijelo iz Štajerske zanima, če lahko kvas nadomesti s sodo bikarbono.

Lahko s sodo bikarbono ali pecilnim praškom. Jaz ga dodam 1 žličko na 2 kg moke. Tudi kombinacija je dobra, lahko pa vse troje – sodo, pecilni in kvas.

Cvetki iz Ljubljane gre česen v rast in sprašuje, kako ga ohraniti, da bo še uporaben. Ga lahko zamrzne?

Lahko. Lahko ga drobno nareže, zmiksa, prilije malo olivnega olja, ne preveč, malo soli in to gosto omakasto zmes preložite v kozarček, shranite v skrinji in postrgate, kolikor rabite. Zaradi olja ta zmes ne bo tako zamrznjena, kot npr. kos mesa.

Hrana in okolje, Svetovalnica
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...