Radio Ognjišče
Nataša LičenNataša Ličen
Mark GazvodaMark Gazvoda
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Sestra Nikolina o pripravi jedi za veliko noč

Oddaje Matjaž Merljak

S sestro Nikolino smo v današnji Svetovalnici govorili o pripravi jedi za velikonočni žegen (potica, šunka, pirhi, hrenov namaz) ter odgovarjali na druga vaša vprašanja.

"Ponedeljek je pravi dan za začetek priprave, da bodo jedi za velikonočni blagoslov jedil opravljen pravočasno," je naglasila naša gostja in dodala: "Vsak dan lahko nekaj pripravimo in spečemo ter hkrati pospravimo." Mislite je treba na vse stvari od košare do prtiča.

Potico naj gospodinje raje spečejo nekaj dni pred veliko soboto, saj mora biti hladna, ko jo režemo. Za pirhe uporabimo starejša jajca. Pred kuhanjem jih potolčemo med seboj, da preverimo trdnost lupine. Naložimo jih v posodo, zalijemo s čim bolj toplo vodo in od začetka vrenja naprej naj se kuhajo osem minut. Nato jih odcedimo ter dolijemo mrzlo vodo.

Šunko za žegen damo kuhati v vrelo vodo, če pa je zmrznjena, v mrzlo vodo. Kuhamo jo po pravilu 3/4 ure za 1 kilogram mesa. Vode ne zavržemo. Vanjo lahko zakuhamo ribano kašo, riž, močnik, drobne testenine in imamo odlično suho juho.

Poslušalki, ki je spraševala, zakaj skorja pri potici odstopi, je svetovala, naj bo nadev primerno sočen, potico pa naj najprej namaže s stepenim jajcem. Skorja lahko odstopi tudi, če je potica prehajana. Pravi čas je od 75 do 80 minut. Ko je pečena, pa jo je treba dobro zaviti v servieto in dati v plastično vrečko. Da se potica ne bo izsušila, moramo testu dodati dovolj maščobe. Biskvit sušijo tudi rumenjaki.

Poslušalki, ki je spraševala o pripravi hrenovega namaza, je svetovala, naj nariban hren da v limonin sok, šele nato naj doda naribana jabolka.

Za pripravo šunke v testu pa naredimo srednje krepko testo iz moke, kvasa in vode. Ko ga razporedimo po mizi, na delu, kjer bomo položili meso, pustimo malo debelejši del, nato ovijemo in damo peči.

Oddaje, Hrana in okolje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren) Otroci radi poslušajo zgodbe adventnega koledarja (photo: Družina Hren)

Adventni koledar za otroke: Še nove figurice!

Multimedijski adventni koledar za otroke nam je tudi v tem tednu ponudil nove zanimive in napete zgodbe in tako bo še vse dni do božiča. Obljuba dela dolg in tako smo za vse otroške roke, ki ...

Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko) Gostja Urška Česnik in voditelj oddaje Blaž Lesnik (photo: Andrej Šinko)

»Učenje iz napak je najhitrejša pot do uspeha«

Delavnica, ki v Socialni akademiji že ima svoje mesto, je tokrat dobila svojo polurno različico v radijski oddaji Svetovalnica. Gre za delavnico, kjer se govori o napakah, učenju in osebni rasti. ...

Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash) Alenka Rebula: 'Toplino je treba nujno negovati pozimi, da nam je tudi mraz blagodejen. Mraz te stisne in porine v zavetje notranje topline, v korenine, ker tam se poraja življenje za pomlad.' (photo: Cristian Escobar / Unsplash)

Alenka Rebula: Smo varuhi svojega miru

V sklopu rednih pogovorov z Alenko Rebulo smo v adventu govorili o pomenu priprav na praznično obdobje. Mnogo je lepega, polno zabav in vrvenja, koliko pa je resničnih prepoznav naših globljih ...

Avdio player - naslovnica