Radio Ognjišče
Nataša LičenNataša Ličen
Jakob ČukJakob Čuk

Sestra Nikolina o pripravi jedi za veliko noč

Oddaje Matjaž Merljak

S sestro Nikolino smo v današnji Svetovalnici govorili o pripravi jedi za velikonočni žegen (potica, šunka, pirhi, hrenov namaz) ter odgovarjali na druga vaša vprašanja.

"Ponedeljek je pravi dan za začetek priprave, da bodo jedi za velikonočni blagoslov jedil opravljen pravočasno," je naglasila naša gostja in dodala: "Vsak dan lahko nekaj pripravimo in spečemo ter hkrati pospravimo." Mislite je treba na vse stvari od košare do prtiča.

Potico naj gospodinje raje spečejo nekaj dni pred veliko soboto, saj mora biti hladna, ko jo režemo. Za pirhe uporabimo starejša jajca. Pred kuhanjem jih potolčemo med seboj, da preverimo trdnost lupine. Naložimo jih v posodo, zalijemo s čim bolj toplo vodo in od začetka vrenja naprej naj se kuhajo osem minut. Nato jih odcedimo ter dolijemo mrzlo vodo.

Šunko za žegen damo kuhati v vrelo vodo, če pa je zmrznjena, v mrzlo vodo. Kuhamo jo po pravilu 3/4 ure za 1 kilogram mesa. Vode ne zavržemo. Vanjo lahko zakuhamo ribano kašo, riž, močnik, drobne testenine in imamo odlično suho juho.

Poslušalki, ki je spraševala, zakaj skorja pri potici odstopi, je svetovala, naj bo nadev primerno sočen, potico pa naj najprej namaže s stepenim jajcem. Skorja lahko odstopi tudi, če je potica prehajana. Pravi čas je od 75 do 80 minut. Ko je pečena, pa jo je treba dobro zaviti v servieto in dati v plastično vrečko. Da se potica ne bo izsušila, moramo testu dodati dovolj maščobe. Biskvit sušijo tudi rumenjaki.

Poslušalki, ki je spraševala o pripravi hrenovega namaza, je svetovala, naj nariban hren da v limonin sok, šele nato naj doda naribana jabolka.

Za pripravo šunke v testu pa naredimo srednje krepko testo iz moke, kvasa in vode. Ko ga razporedimo po mizi, na delu, kjer bomo položili meso, pustimo malo debelejši del, nato ovijemo in damo peči.

Oddaje, Hrana in okolje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Multimedijski adventni koledar Radia Ognjišče (photo: Štefan Iskra) Multimedijski adventni koledar Radia Ognjišče (photo: Štefan Iskra)

Adventni koledar za otroke: Hlevček in sv. družina...

Pred nami je sveti večer, kar pomeni, da je ostalo še čisto malo korakov in se naše skupno potovanje v Betlehem zaključuje. Prispeli smo na cilj! Z Marijo, Jožefom in osličkom smo potovali skozi ...

Ronald Hicks (photo: Škofija Joilet) Ronald Hicks (photo: Škofija Joilet)

Kdo je novi newyorški nadškof?

Papež je 18. decembra opravil svojo najpomembnejšo ameriško imenovanje doslej. Eno največjih nadškofij – New York, ki šteje 2 milijona in pol katoličanov, bo odslej vodil Ronald Hicks, ki je ...

Meta Potočnik je v Radijski katehezi gostila Mira Šlibarja in Nika Šavlija (photo: Izidor Šček) Meta Potočnik je v Radijski katehezi gostila Mira Šlibarja in Nika Šavlija (photo: Izidor Šček)

Po krstu in bolniškem maziljenju sem oživel #video

Decembrska kateheza za bolnike, invalide in starejše je prinesla pogovor z lurškim kaplanom Mirom Šlibarjem, ki se po več letih zvestega pripravljanja vsebin za bolnike in starejše, poslavlja od ...

Simon Brezovnik, Boštjan Čerin in Tina Brezovnik (photo: Maja Morela) Simon Brezovnik, Boštjan Čerin in Tina Brezovnik (photo: Maja Morela)

Za rojstni dan ji je podaril posebno darilo

Družabne igre so poleg zabave tudi prostor srečanja, sodelovanja in učenja. Da bo njihova igra zadostovala vsem tem kriterijem so se trudili tudi ustvarjalci čisto nove in prve skavtske igre ...

Jaslice (photo: Unsplash) Jaslice (photo: Unsplash)

Na piknik k jaslicam

V predzadnji oddaji Sobotna iskrica v letošnjem letu smo gostili urednico revije Mavrica Evo Markovič. Pogovor je bil pravzaprav nežna adventna spodbuda, kako v predprazničnem hitenju ohraniti ...

Avdio player - naslovnica