Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškof Stanislav Zore (foto: Nadškofija Ljubljana)
Nadškof Stanislav Zore | (foto: Nadškofija Ljubljana)

Škofje pri vigilijah: Luč je močnejša od teme!

Novice | 31.03.2024, 12:07 Marjana Debevec

Slovenski škofje so sinočnje vigilije in današnje maše na veliko noč darovali v stolnih cerkvah. V nagovorih so opozarjali na temo, ki se širi med nami, a ob tem dodali, da je luč močnejša od vsake teme. Prisluhnimo nekaterim poudarkom iz njihovih nagovorov.

Škof Saje: Širi se kultura smrti

Predsednik slovenske škofovske konference novomeški škof Andrej Saje je spregovoril o luči, svetlobi, ki je močnejša od teme. Ob tem je opozoril na vse bolj grozeče vojne, nasilje, nespoštovanje človekovega dostojanstva in temeljnih pravic.

»Širi se kultura smrti, kjer si nekateri želijo proti volji večine pod pretvezo sklicevanja na človekovo avtonomijo privzeti pravico odločanja o življenju in smrti drugih, naj si bo glede nerojenih otrok ali starejših in bolnih.

Gre za epohalne spremembe pogleda na kulturo človeškega življenja, ki ga kristjani razumemo kot nedotakljiv Božji dar. Človekovo življenje skoraj neopazno postaja vse bolj ogroženo, ne samo na vojnih žariščih in drugod po svetu, temveč tudi pri nas.

Nekdo me je pred kratkim prosil, rekoč: 'Star sem in onemogel, pomagaj mi in me zaščiti, da me ne bodo evtanazirali.',« je med sinočnjo vigilijo poudaril škof Saje.

Velikonočno praznovanje je po njegovih besedah povabilo vsem nam, da utrdimo krščansko identiteto in ponos. Zato nas je povabil, naj svojo izkušnjo vere podelimo tudi z drugimi.

Nadškof Zore: Obljubljajo nas svobodo

Tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore je pri vigiliji spomnil na kulturo smrti, ki se širi. »Narod se bojuje proti narodu. V imenu Boga izvajajo nasilje, pobijajo nedolžne in mučijo talce.

Obljubljajo nam, da bodo prihodnost gradili proti drugim in ne skupaj z njimi; obstaja neskončno trditev, kdo in kaj je človek, ta pa je vedno bolj izgubljen in išče samega sebe in svojo istovetnost med teorijami, hormonskimi terapijami in kirurškimi posegi – in ostaja sam in razočaran nad seboj in nad obljubami.«

Protibeseda, ki ne povezuje, ampak deli, nam po besedah nadškofa Zoreta obljublja, da bomo postali resnično svobodni šele, ko se bomo uprli Bogu. Spomnil je umore ljudi v imenu napredka, zaradi česar je svet vedno bolj mrzel, človek pa vedno bolj osamljen.

Vendar pa se je zgodilo nekaj čudovitega, namreč, da je Bog postal človek in je v svojem telesu doživljal zavračanje, sovraštvo, bolečino in smrt.

Ker pa Jezus ni nikoli sovražil in zavračal, smrt nad njim ni imela moči, je še poudaril ljubljanski nadškof in dodal: »Svet ostaja, kakršen je bil. Mračen in mrzel in veseljaški. Mi pa smo poklicani in poslani, da v ta svet prinašamo besedo in svetlobo.«

Nadškof Cvikl: Naj iz naših dejanj odseva luč vere

O svetlobi, ki je Bog, je med slovesno vigilijo spregovoril tudi mariborski nadškof Alojzij Cvikl. »V našem iskanju luči ljudje dostikrat tavamo v temi. To temo predstavljajo naše slabosti, preizkušnje, trpljenje.

Lahko bi rekli, da potujemo med nočjo in dnevom. Je pa res, da tema ne more povsem zasenčiti dneva, če tudi se nam kdaj zdi, ali tako doživljamo, da noč nima konca. V takšnih trenutkih je Bog tisti, ki nam izgovarja svojo prvo besedo, ki je hkrati tudi njegova zadnja beseda: Bodi svetloba!«.

Jezus nas kot svoje učence po besedah nadškofa Cvikla vabi, naj iz naših dejanj odseva luč vere in zaupanja v Boga.

Škof Matjaž: Vsak se mora srečati s svojo bedo

Celjski škof Maksimilijan Matjaž je pri vigiliji poudaril, da se velikonočnega oznanila ne da sprejeti le z razumom. »Vera v vstajenje je dar, ki se nam ne vsiljuje, ampak ga lahko le sprejmemo – v svobodi in ljubezni«, je zatrdil in dodal, da mora vsak, kdor želi srečati Vstalega, začeti iskati v svoji Galileji – to je tam, kjer živi svoj vsakdan, tam, kjer se bojuje, tam, kjer je tak, kot v resnici je.

»Vsak se mora srečati s svojim križem in s svojo bedo. Pa ne zato, da bi bil spet ranjen in ponižan, ampak da bi Kristusovi ljubezni dovolil, da se mu približa, da ga ljubi, da ga sprejme. Ne samo v tem, kar je dobro in uspešno, ampak tudi v tem, kar mu ne gre, kar ga rani in ubija,« je dejal škof Matjaž.

Povabil nas je, naj Vstalega iščemo v svojem domu, med svojimi, v svojih srečanjih in odločitvah. On je namreč tukaj, kjer smo mi.

Škof Štumpf: Zato, ker to želi Resnica

Murskosoboški škof Peter Štumpf je spomnil, da se je novica o Jezusovem vstajenju kot požar razširila po vsem svetu. Kdor veruje v njegovo vstajenje, živi v resnici in tudi vse dela po njej in zaradi nje, je poudaril in nato navedel nekaj dejanj, ki naj bi jih kristjani izvrševali zaradi resnice.

»Zakaj si želi papež Frančišek mir za Ukrajino in za ves svet, brez orožja?
Zato, ker si to želi Resnica.

Zakaj Cerkev brani življenje rojenih in nerojenih, zdravih in bolnih?
Zato, ker si to želi Resnica.

Zakaj se borimo za obstoj in napredovanje družine očeta, matere in otrok?
Zato, ker si to želi Resnica.«

Resnica si po besedah murskosoboškega škofa želi tudi več pravičnosti, iskrenosti, poštenosti in spreobrnjenja.

»Zakaj je sprava med nami nujna?
Zato, ker so ti želi Resnica.

Zakaj bi on, ki sedaj ni dober z menoj, moral biti moj sosed v nebesih?
Zato, ker si to želi Resnica.

Zakaj naj bi se ti in jaz dobro razumela?
Zato, ker si to želi Resnica.

Zakaj pokopati in se spominjati vseh, ki so jih pri nas pobili med vojno in po njej?
Zato, ker si to želi Resnica.

Zakaj naj bi bilo vsem dobro?
Zato, ker si to želi Resnica.«

Resnici pa naj po besedah škofa Štumpfa verjamemo zato, ker je ona Bog in se nam je razodela v Jezusu Kristusu.

Škof Bizjak: Verujte v Božjo očetovsko roko!

Koprski škof Jurij Bizjak je med sinočnjo vigilijo podelil zakramente uvajanja katehumenom. Spomnil jih je na besede sv. Pavla: 'Tistim, ki Boga ljubijo, vse pripomore k dobremu' (Rim 8,28). Povabil jih je, naj ostanejo otroci nebeškega Očeta, naj verujejo v njegovo očetovsko roko, ki nas vedno vodi po za nas najbolj pravilni poti.

»Nikoli mu ne odrekajte pravice, da vas tudi preizkusi«, je katehumenom še dejal škof Bizjak. Pri današnji sveti maši pa je spregovoril o boju z zlom, s hudičem in svoj nagovor sklenil z besedami apostola Pavla: 'Vse premorem v njem, ki mi daje moč!'.«

Škof Marketz: Ljudje danes iščejo

Po besedah krškega škofa Jožeta Marketza, so danes ljudje, posebej mladi, polni izkušenj iskanja in brskanja. Ne le po socialnih omrežjih. To je po njegovem prepričanju dobro izhodišče za spoštljiv dialog o pomenu velikonočne skrivnosti danes, za vsakega osebno in za skupnost.

»Vabim vas, da iščete priložnosti, kjer bi skupno razmišljali o skritem Bogu, o nočnem iskanju in odkrivanju Vstalega v velikonočnem jutru sredi današnjega sveta,« je zaželel škof Marketz Pri tem pa po njegovih besedah naj ne bi bilo v ospredju poučevanje v smislu: »Jaz vem in tebi dam«.

Danes je namreč čas poslušanja, čas pristnega osebnega pripovedovanja, dobrih vprašanj in poglobljenega skupnega razmišljanja in iskanja odgovorov.

Novice
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...