Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Protest v Celju (foto: Ambrož Vahen https://www.facebook.com/ambroz.vahen)
Protest v Celju | (foto: Ambrož Vahen https://www.facebook.com/ambroz.vahen)

Kmetje protestirajo v Celju, Slovenj Gradcu in obrobju Kranja

Kmetijstvo | 14.02.2024, 14:09 Robert Božič

Parkirišče pred stavbo Direkcije za vode v Celju so zgodaj zjutraj protestno zavzeli kmetje iz Spodnje Savinjske doline, Šentjurja, Šoštanja in drugih okoliških krajev ter Slovenj Gradca in Ptuja, ki ostro nasprotujejo načinu umeščanja t.i. suhih zadrževalnikov v prostor. Kmetje opozarjajo, da se protipoplavne ukrepe sprejema brez vključenosti lastnikov zemljišč in ustreznega dialoga z njimi.

Minister za naravne vire in prostor Jože Novak se danes s sodelavci sicer mudi na Koroškem, kjer naj bi županom predstavili tako predlog programa del javne službe, kot tudi predlog sanacij in investicij za letošnje in prihodnje leto. Minister Novak naj bi podobne obiske načrtoval tudi v drugih delih države, a v Slovenj Gradcu so ga danes protestno pričakali kmetje s traktorji.

Direkcija ni odgovorna, imajo župani vlogo pri tem?

Že zgodaj zjutraj pa so kmetje z več kot 100 traktorji protestirali pred sedežem Direkcije za vode v Celju. Kmet Rok Sedminek pravi, da gre za nadaljevanje spontanega protesta proti samopašnemu obnašanju oblasti.

»Kljub temu, da smo nepovedano prišli na sestanek, ker so danes pač uradne ure, so nas pričakali v celoti, cela ekipa in smo imeli kar dolgi dve uri in pol težkih pogovorov. Govorili smo o zapletih okrog suhih vodnih zadrževalnikov. Razen našega spodnjesavinskega, ki je že v postopku DPN, so ostali v t.i. občinskih prostorskih aktih. Glede Šentjurja in ostalih, ki so že pošiljali pošto (lastnikom), da če ne bodo podpisali pogodbe, da začnejo postopke razlastninjenja, je dogovorjeno, da se vse postopke zamrzne za osem dni,« je za naš radio po pogovorih povedal Sedminek.

Pogovori na Direkciji za vode v Celju
Pogovori na Direkciji za vode v Celju © Osebni arhiv

Na Direkciji za vode naj bi tudi izrazili prepričanje, »da to ni prav način, da je to le ena izmed možnosti,« kmetom pa so v osmih dneh obljubili odgovor in sprejeli tudi zahtevo, da bodo odslej vključeni v vse postopke, pa tudi, da bodo imeli možnost predstaviti alternative.

Zahteva po srečanju z ministrico za kmetijstvo in ministrom za naravne vire

Kmetje zahtevajo takojšnjo ustavitev vseh postopkov za izgradnjo suhih zadrževalnikov v Šentjurju, Šoštanju, Spodnji Savinjski dolini in v Slovenj Gradcu in takojšnji preklic zakona, ki predvideva razlastitev lastnikov kmetijskih zemljišč po hitrem postopku. Želijo, da so aktivno vključeni v dogovore, predvsem pa da se čim prej na to temo srečajo tako s kmetijsko ministrico Matejo Čalušić, kot z ministrom za naravne vire in prostor Jožetom Novakom.

Kmetje hkrati trdijo, da ne nasprotujejo protipoplavnim ukrepom, a menijo, da bi se jih dalo izvesti drugače, ceneje, predvsem pa na način, da bi bilo žrtvovano manj najboljših kmetijskih zemljišč. Protest kmetov poteka tudi v Kranju.

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.