Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ministrica Mateja Čalušić (foto: MKGP)
Ministrica Mateja Čalušić | (foto: MKGP)

Kmetje in ministrica: Pogovori so bili zelo konstruktivni

Kmetijstvo | 06.02.2024, 14:57 Robert Božič

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se je dopoldne, prvič na skupnem srečanju, sestala s predstavniki kmečkih nevladnih organizacij. Pričakovanja kmetov so velika, zahtevajo namreč, da se takoj začne prekinjen dialog glede zahtev, ki so jih na vlado naslovili med lanskim spomladanskim protestom in od katerih številne še niso rešene.

Čeprav je bilo še včeraj s strani ministrstva sporočeno, da je »namen srečanja spoznavne narave«, pa je ministrica Mateja Čalušić danes povedala, da je dejansko šlo za delovno srečanje na katerem so se pogovarjali o temah, ki so jih izpostavile kmetijske organizacije:

»Sestanek je bil konstruktiven, šlo je za pozitiven dialog, tako da dejansko vse pohvale kmetijskim organizacijam, ki se vsakodnevno soočajo z izzivi na terenu in opravljajo svoje poslanstvo z odliko. Na samem sestanku smo odprli točke dnevnega reda, ki so bile predlagane iz strani kmetijskih organizacij...«

Medved: Če zahteve ne bodo izpolnjene, bomo protest nadaljevali.

Ministrica Čalušićeva je tudi povedala, da se bodo pogajanja glede še nerešenih stavkovnih zahtev nadaljevala prihodnji četrtek. Predsednik sindikata kmetov Slovenije Anton Medved srečanje ocenjuje:

»Ministrica je danes dala obljubo, da bo zagovarjala stališča kmetov. Mi ji bomo dali priložnost, jo bomo držali za besedo, na prihodnjih pogajanjih pa bomo videli, ali ji lahko res zaupamo.« Če zahteve ne bodo izpolnjene, pravi Medved, bodo kmetje protest nadaljevali.

Sprejete zaveze

Med danes sprejetimi zavezami Medved najprej izpostavlja dogovorjeno glede izplačila letošnjih subvencij: »Neposredna plačila so obljubili, da bodo zagotovili, da bodo izplačana v dogovorjenih terminih. Do 23. februarja OMD, s 15. februarjem se začne izdajanje odločb glede neposrednih plačil in te bodo izplačane po petih dnevih, ko kmetje dobijo odločbe. Tako smo se tudi dogovorili za izvzem plačil OMD iz davčne osnove, da ne bodo obdavčena, potem 4 odstotna praha, ki je sedaj bila predvidena, bo za letošnjo leto izvzeta, država Republika Slovenija bo za to podala zahtevo na Evropsko komisijo, mi pa smo zahtevali, da se te 4 odstotke v celotnem programskem odobju izvzame. Obljuba je, da se bodo za to potrudili.«

Predstavniki kmečkih stanovskih organizacij
Predstavniki kmečkih stanovskih organizacij © MKGP

Dogovorili so se tudi za nadaljnje korake za uvedbo sistema masnih bilanc, oživitev delovne skupine za problematiko zveri, rešitev problema razlastitve kmetijskih zemljišč zaradi gradnje suhih zadrževalnikov in da se posodobi pravilnik Sklada kmetijskih zemljišč.

»... še nismo izumili mašine, ki bi iz trave naredila hrano ...«

Po Medvedovih besedah je vladalo tudi soglasje, da »živinoreja ostane v Sloveniji trajnostna, kajti vemo, v Sloveniji in tudi v svetu še nismo izumili mašine, ki bi iz trave naredila hrano.«

Ministrica Mateja Čalušič je še povedala, da jo glede na današnje pogovore najprej čaka sestanek s finančnim ministrom in nato še ministrom za naravne vire in prostor, saj se zahteve kmetov dotikajo področij, za katere je pristojnih več ministrstev.

O umiku predloga Uredbe o trajnostni rabi pesticidov (SUR)

Ministrica tudi pozdravlja današnjo napoved umika predloga Uredbe o trajnostni rabi pesticidov (SUR), ki je bila lani novembra, po uspešnih prizadevanjih Franca Bogoviča in skupine poslancev Evropske ljudske stranke zavrnjena v Evropskem parlamentu.

»Predlagali bomo, da se individualno po državah naredi popis dejanske problematike, s katero se soočamo. Prizadevali si bomo, da preden se bo kakršna koli uredba ponovno sprejemala, da bomo vedeli, katere so tiste alternative, da lahko kmetje zaščitijo svoj pridelek.«

Več boste slišali v nedeljski kmetijski oddaji.

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.