Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Mateja Čalušić (foto: Gibanje Svoboda)
Mateja Čalušić | (foto: Gibanje Svoboda)

Čalušićeva sama kriva za prvo poleno na svoji poti?

Komentarji | 10.01.2024, 12:36 Robert Božič

Po večmesečnem nerazumljivo lagodnem čakanju, prav v času, ko je zelo vroče okrog energetskega podjetja predsednika vlade, ko zaradi njegove neizpolnjene obljube o višjih plačah protestirajo sodniki in ko zaradi neuresničenih dogovorjenih vladnih zavez stavkajo zdravniki, predsedniku vlade teče voda v grlo, saj se iztekajo zadnje minute za imenovanje novega kmetijskega ministra, sicer vlada pade.

Na matičnem odboru se danes poslancem predstavlja kandidatka za to mesto, poslanka Svobode, Mateja Čalušić, ki je v to zgodbo priletela, potem ko naj bi zaradi nasprotovanja poslanske skupine Svoboda na hitro odletel upokojeni major Vojko Adamič.

V kmečkih stanovskih organizacijah pravijo, da je dogajanje, najprej z načinom odslovitve ministrice Šinkove in nato večmesečnim čakanjem ter kolobocijo v zadnjih dneh, povedna slika stanja v vladi Roberta Goloba.

Nihče sicer ne dvomi, da zgovorna in komunikativna 36. letna kandidatka za ministrico do konca tedna ne bo imenovana na ta položaj.

Vstopila bo v »velike čevlje« in glede na to, kako se je v zadnjih mesecih odzivala na razprave strokovnjakov na sejah Odbora Državnega zbora za kmetijstvo, je njena uspešnost najbolj odvisna od tega, če bo smela in če bo znala izbrati sposobne in strokovno dobro podkovane najožje sodelavce, ki ji bodo pri delu pomagali. Izkušenj ji namreč, resnici na ljubo, hudo primanjkuje.

In čeprav smo v teh dneh priča zanimivim dejstvom glede napačnega navajanja stopnje izobrazbe, na kar so prvi opozorili pri Domovini, pa se mi zdi veliko bolj pomembno nekaj povsem drugega. Mlada ministrica se bo že takoj na začetku znašla v kočljivi situaciji, v kakršni se do zdaj ni znašel še noben kmetijski minister ali ministrica. In to po svoji krivdi.

Pravijo, da je dogajanje, najprej z načinom odslovitve ministrice Šinkove in nato večmesečnim čakanjem ter kolobocijo izbire v zadnjih dneh, povedna slika stanja v vladi Roberta Goloba.

Postavljena bo pred dejstvo, da mora, če hoče postati uspešna kmetijska ministrica, čimprej vzpostaviti zaupanje, predvsem pa tvorno sodelovanje in konkreten dialog z največjo kmečko stanovsko organizacijo – Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije.

A prav v življenje te organizacije je Čalušićeva lani maja izjemno negativno posegla, kot prvopodpisana pod novelo zakona o KGZS, s katero so si v Svobodi zadali cilj, da to največjo in najvplivnejšo kmečko stanovsko organizacijo »depolitizirajo«, oziroma jo oslabijo do te mere, da jim s kmečkimi protesti ne bo več mogla nasprotovati pri neumnih odločitvah v škodo kmetijstva.

Sprejeta novela zakona je zdaj v presoji na Ustavnem sodišču. Glede na evidentno skreganost z Ustavo je jasno, kakšna bo odločitev ustavnih sodnikov. In to gotovo ni dobra popotnica za mandat. Ampak, za prva polena si je ministrica kriva sama.

Komentarji, Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.