Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (foto: Marjan Papež)
Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije | (foto: Marjan Papež)

Govedo vračajo Možganovim. Žveglič: »Živali so blatne!«

Kmetijstvo | 18.01.2024, 14:45 Robert Božič

Na kmetijo Rudija Možgana v okolici Krškega so začeli vračati živali, saj sta veterinarska inšpektorja po včerajšnji kontroli stanja ugotovila, da so odpravili vse z novo odločbo očitane nepravilnosti in odločila, da se odvzete živali lahko vrnejo. A na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije opozarjajo, da fotografije prvih vrnjenih živali kažejo, da so te ravno tako umazane od blata.

»Iz fotografij, ki sem jih malo prej videl, ugotavljam, da so ravno tako blatne, kakor so bile pred odzemom. Tako da zdaj srčno upam, da ne bo jutri že spet kakšne prijave, v kateri bo rečeno, da so živali blatne. Vemo, da so jih zdaj imeli v oskrbi največji strokovnjaki za dobrobit in za dobro počutje živali, tako da mi je zadeva res malo, bom rekel, že ne vem, če ne bi bila žalostna, bi bila smešna,« je dopoldne med drugim opozoril Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Država ne sme postopati aktivistično!

Možganovi so stanje na kmetiji uredili že v minulih tednih, zato sta inšpektorja včeraj lahko odobrila takojšnje vračilo živine. Možganovi so se po besedah Žvegliča zahvalili za strokovno in pravno pomoč, ki so jo bili deležni s strani Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Na tej največji kmečki stanovski organizaciji pa so prepričani, da je primer pokazal, da država in njeni uradniki nikoli ne smejo postopati aktivistično: »Prepričan sem, da noben drug veterinarski inšpektor v Sloveniji, ne bi naredil takrat takšnega odvzema, ampak bi napravil ureditveno odločbo, ki bi se jo seveda kmet moral držati. Jaz upam, da smo se vsi skupaj nekaj naučili. Prvič seveda kmetije, da smo v tem modernem času vsem in vsak dan na očeh. Po drugi strani pa tudi seveda predlagatelji zakona in država, namreč da državni organi ne more početi aktivistično svojega posla.«

Žveglič je tudi prepričan, da bo ustavno sodišče razveljavilo sporne člene lani sprejete novele zakona o zaščiti živali oz. zakonodajalcu naročilo, da jih popravi.

Dr. Vida Čadonič Špelič: »Res me skrbi...«

V zvezi vrnitvijo živine Možganovim in spornim vodenjem postopka odvzema se je odzvala poslanka NSi dr. Vida Čadonič Špelič.

»Na eni strani sem zadovoljna, da se je izkazalo, da smo vsi tisti, ki smo takoj, ko se je to zgodilo, opozarjali, da je šlo za nesorozmeren ukrep in da je inšpektorica naredila veliko napak in s tem veliko škodo temu kmetu in vsem kmetom, torej da smo imeli prav.«

Poslanka NSi dr. Vida Čadonič Špelič
Poslanka NSi dr. Vida Čadonič Špelič © NSi

»Na drugi strani sem zaskrbljena, ker so nastali veliki stroški, ki bomo očitno morali plačati davkoplačevalci, ministrstvo za kmetijstvo in uprava za varno hrano, pa je gospe inšpektorici, ki dela serijske napake in ena od teh je bila res velika, da je odvzela te govedi, je pa izreklo samo opomin in ji ni odzelo inšpekcijskih pooblastil. Kar pomeni, da bo gospa inšpektorica še naprej lahko delala napake in škodila slovenskemu kmetu in to je pa tisto, kar me res skrbi.«

UVHVVR: Vse živali bodo vrnjene rejcem predvidoma v tem tednu.

»Sklep o stroških oskrbe teh živali v času nastanitve pri začasnih skrbnikih bo izdan naknadno, zato informacija o višini stroškov še ni znana. Stroški bodo pokriti s strani proračuna UVHVVR,« so na naše vprašanje o višini nastalih stroškov odgovorili s kmetijskega ministrstva.

Na vprašanje, kako bo poskrbljeno za sledljivost, potem ko so bile nekatere živali, glede na navedbe v prvi odločbi, s kmetije odpeljane neoštevilčene, pa na kmetijskem ministrstvu odgovarjajo: »Živali, ki niso bile ustrezno označene pri rejcu, so bile naknadno v času inšpekcijskega postopka oštevilčene pri začasnih skrbnikih, zato je sledljivost sedaj ob njihovem premiku zagotovljena.«

Na vprašanje ali bodo vrnjene vse živali, tudi teleta krav, ki so v tem času telile, pa nam odgovora niso poslali.

Več in poglobljeno bomo o poročali v nedeljski kmetijski oddaji.

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.