Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
»Preveč je preveč!« »Zdaj je konec!« (foto: bauernverband.de)
»Preveč je preveč!« »Zdaj je konec!« | (foto: bauernverband.de)

Nemški kmetje: »Ne bomo pristali na gnile kompromise!«

Kmetijstvo | 15.01.2024, 05:22 Robert Božič

»Zdi se, da vladajoča koalicija še vedno ne razume, da ne bomo sprejeli gnilih kompromisov glede kmetijskega dizla,« pravi predsednik Nemškega združenja kmetov Joachim Rukwied pred začetkom današnjega vsenemškega protesta kmetov pri Brandenburških vratih v Berlinu.

»Tudi dobronamerni predlogi za debirokratizacijo ne pomagajo. Potrebujemo spremembo politike, ki bo v ospredje postavila potrebe našega prebivalstva, srednjega razreda, gospodarstva in kmetijstva. Močna družbena podpora nam kmetom daje samozavest! Zelo smo hvaležni,« je prvi med nemškimi kmeti včeraj prek socialnih omrežij sporočil jasno stališče nemški rdeče, rumeno zeleni koaliciji socialdemokratov (SPD), liberalcev (FDP) in zelenih.

Ob 11.30 bo Berlin obstal

Kmetje bodo dopoldne skupaj s transportnimi in špedicijskimi podjetji v Berlinu izrazili svoje nezadovoljstvo nad proračunskimi rezi zvezne vlade. Cilj je, da bi politiki znova pojasnili, kaj pomeni ogrožati konkurenčnost in obstoj kmetov in srednje velikih prevoznikov.

Semaforska vlada, kot Nemci imenujejo koalicijo vseh treh frakcij nemške vlade, pa predstavnike kmetov prav tako danes povabila na pogovore.

Kancler dramatizira o strupeni mešanici, ki lahko eksplodira

Kancler Scholz pa je že minuli konec tedna, v precej živčnem video sporočilu komentiral proteste kmetov in pozival k »zmernosti«. Opozarjal tudi na »strupeno mešanico«, ki v končni fazi lahko ogrozi demokracijo. Po njegovem se legitimni kmečki protesti se ne bi smeli spremeniti v »splošno jezo ali neupoštevanje demokratičnih pravil in institucij«.

»Pozivi k nasilju in osebne grožnje nimajo mesta v demokraciji,« je dejal Scholz. »Vislice niso argumenti... Zlasti v tako stresnih in razburljivih časih, kot je zdajšnji, je pomembno ohraniti zmernost in varovati demokracijo.«

»Z velikanskim dosegom skrajneži uporabljajo družbena omrežja, da prezirajo vsak kompromis in zastrupijo vsako demokratično razpravo. To je strupena mešanica, ki nas mora skrbeti in to me tudi zelo skrbi,« je pred današnjim protestom v Berlinu povedal Scholz. Izrazil je hvaležnost predsedniku Nemškega združenja kmetov Joachimu Rukwiedu, ker se je jasno distanciral od skrajnežev, ki pozivajo k 'vstaji' in govorijo o 'strmoglavljenju vlade'.

Nemška vlada in nekateri odmevni nemški mediji poskušajo zadnje dni proteste kmetov povezovati z skrajneži in vsako situacijo, ki bi lahko kazala na to posebej izpostavljajo. Zato so kmetje razočarani nad poročanjem medijev, ki pri tem predvsem zasledujejo stališča vidnih političnih osebnosti vladajoče koalicije. Ti so z obtožbami kmetov, da se prepuščajo skrajnežem, zelo dejavni na socialnih omrežjih.

Bauer Willi: Izgubljeno zaupanje

Verjetno najbolj znani nemški kmet »Bauer Willi« je do izjav političnih veljakov v zadnjih dneh zelo kritičen. V svojem blogu posebej opozarja na tri: "Kmetje so izgubili pot, zavijte nazaj" (Lindner, FDP), "Ne damo se izsiljevati" (Özdemir, Zelena stranka) in "Vislice niso argumenti, politični nasprotniki niso sranje!" (Scholz, SPD).

Prepričan je, da nihče v političnem Berlinu zares ne razume, kaj se dogaja zunaj v državi in opozarja na dejstvo, da smo med ljudmi priča »depresiji« in da s stanjem niso nezadovoljni le kmetje, ampak so s kmeti solidarne tudi številne druge poklicne skupine. In dodaja, da je "zaupanje v to vlado trajno omajano".

Bauer Willi opozarja, da so »nekaj ​​časa so politiki in posamezni mediji« to dogajanje poskušali slikati v smeri infiltracije skrajnežev in dodaja, da se je ves čas kmečkih protestov dogajalo ravno nasprotno: »Kjer koli se pojavijo desničarske ekstremistične skupine, jih (kmetje) izženejo s terena. »Nasploh se daje vtis, da so določene (politične) skupine razočarane, ker so bile doslej vse demonstracije pretežno civilizirane, upoštevana so bila navodila policije in ni bilo gorečih barikad ali metalcev kamenja...«

Polona Globočnik: Protesti kmetov polarizirajo javnost in politične poglede

»Kot vsaka politična tema ali pa vsak protest, tudi protesti kmetov v Nemčiji zelo polarizirajo javnost in vsak nekako poskuša to stvar obrniti v svojo korist... Zelo pomembno je to, da kmetijska organizacija, ki proteste vodi, ostane politično neopredeljena in pa da ohranijo dobro držo, tudi kar se tiče obsojanja tistih stvari, ki gredo narobe,« je v naši nedeljski kmetijski oddaji dejala Polona Globočnik, ki dobro pozna dogajanje v Nemčiji in tudi drugih evropskih državah.

Polona Globočnik
Polona Globočnik © ARO

Zadnje leto namreč deluje v avstrijski Kmetijski zbornici na Dunaju, prej pa je dve leti delovala v Bruslju v okviru zagovorništva za evropske kmete COPA-COGECA.

»Predsednik Nemškega združenja kmetov Joachim Rukwied ima zelo velike izkušnje z zagovorništvom na vseh ravneh, bil je tudi dva mandata predsednik evropskih kmetov, tako da mislim, da ima te stvari dobro pod kontrolo.«

»So se pa res zelo direktno distancirali od vsakega izgreda in mislim, da je to tudi to, kar jim ohranja podporo med prebivalstvom.«

Vabljeni, da prisluhnete celotnemu pogovoru s Polono Globočnik, v katerem je pojasnila vse razloge za proteste, zakaj imajo kmetje široko podporo tudi med mestnim prebivalstvom in ne samo na podeželju in zakaj prihaja tudi do polariziranih stališč.

Globočnikova namreč opozarja, da so podobne težave prisotne v celotni Evropi, Slovenija pa se bo morala povezati in pogledati, kako zagate na tem področju rešujejo v drugih nam podobnih državah. Avstrija je že ena takih.

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.