Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Film Nebesa pod Triglavom (foto: Studio Siposh)
Film Nebesa pod Triglavom | (foto: Studio Siposh)

»Nebesa pod Triglavom« o zgodovini, ki je bila do zdaj zamolčana

Slovenija | 28.02.2024, 13:25 Tone Gorjup

V Antonovem domu na Viču so sinoči premierno prikazali igrani film Nebesa pod Triglavom, ki je nastal v Studiu Siposh. Približno dvesto zbranih je po ogledu filma prisluhnilo še okrogli mizi, na kateri so o njem, o bratomorni državljanski vojni in njenih posledicah, ki jih čutimo še danes, spregovorili nekdanji predsednik Borut Pahor, zgodovinar Mitja Ferenc, Romana Bider in Peter Hribar.

David Sipoš: Čas je, da to damo spet na plan

Naslov Nebesa pod Triglavom, je navidez povsem napačno izbran, saj film posega v eno najbolj temačnih obdobij naše zgodovine, v čas druge svetovne vojne. David Sipoš iz studia Sipoš je povedal, da gre za »film, ki prvi v slovenski zgodovini predstavlja to – ne sliši se najboljše – drugo plat zgodovine, bodimo iskreni, ki je bila do zdaj zamolčana, včasih prepovedana. Za marsikoga je to še vedno strah in trepet, da bi se o tem govorilo javno, ampak mislim, da je čas, da to damo spet na plan in poskušamo skoz umetniški medij spregovoriti o tem.« V filmu nastopa najstnik Jože, zagledan v sosedovo Nežo, ki med italijansko okupacijo pomaga mami pri vodenju družinske trgovine... Idilično zgodbo prekine noč, v kateri se mora Jože odločiti med potjo maščevanja ali odpuščanja.

SPLETNA PREMIERA

Studio Siposh vabi k spletni premieri igranega filma o usodni noči leta 1942 3. marca ob 20.00 na YouTube kanalu Studia Siposh.

Ta in drugi podobni primeri po besedah Sipoša niso zgodbe desnih in levih, izdajstva in zmagoslavja. To so zgodbe trpljenja, kljubovanja in preživetja. Zgodbe povsem običajnih ljudi, ki so se znašli v prostoru in času s svojimi dobrimi in slabimi lastnostmi in odločitvami. Predvsem pa z voljo do življenja in z veliko ljubeznijo do slovenskega naroda.

Borut Pahor: Film je dogodke čudovito priklical v spomin

Gostje okrogle mize, ki je sledila premieri Nebes pod Triglavom, so postavili film v širši kontekst. Nekdanji predsednik Pahor je prve vtise filma povzel z besedami: »Tako kot je rekel eden od igralcev: to so taki človeški dogodki, ki so bili in so ostali pod radarjem neke kolektivne zavesti in ta film jih je čudovito priklical v spomin.«

Romana Bider, Peter Hribar, Martin Nahtigal, dr. Mitja Ferenc in Borut Pahor
Romana Bider, Peter Hribar, Martin Nahtigal, dr. Mitja Ferenc in Borut Pahor © Studio Siposh

Peter Hribar: Namesto sprave pomiritev ali umiritev

Peter Hribar, nečak umorjenih zakoncev z gradu Strmol, si že dolgo prizadeva za pomiritev in spravo v narodu. Povedal je, kako je dosegel rehabilitacijo Rada in Ksenije Hribar in njun pokop z opravičilom predsednika države. Zdaj pomaga, da bi na tak ali podoben način tudi drugi dosegli zadoščenje in stopili na pot sprave, čeprav je sam ne želi imenovati tako. Kot je dejal, bi »bil pameten korak, pametna poteza, če bi se odločili in bi nehali govoriti o spravi. Veliko boljše je, da ta 'terminus', ki v danem trenutku nima nobene možnosti v tej državi, da raje začnemo uporabljati terminus pomiritev, umiritev ali kar koli temu podobnega.«

David Sipoš, Marino Hergula, Ana Marija Candellari, Nataša Babič, Denys Bilash in Matjaž Feguš
David Sipoš, Marino Hergula, Ana Marija Candellari, Nataša Babič, Denys Bilash in Matjaž Feguš © Studio Siposh

Romana Bider: Film, ki gane

Spregovorila je tudi Romana Bider, ki vodi projekt Vseposvojitev. V njihovi skupini vsak postane varuh spomina ene izmed oseb, ki so umrle v drugi svetovni vojni ali neposredno po njej. »Oseben odnos vzpostavljamo. To se mi zdi ključno in tudi tale film se mi zdi zelo dragocen v tem smislu, da nas gane.« Šele, ko se nas nekaj dotakne, ko nas gane, storimo potreben korak, brez tega pa radi govorimo, pametujemo, premikov pa ni, je dodala.

Mitja Ferenc: Zabolelo me je 

Mitja Ferenc, ki se že desetletja srečuje z žrtvami in njihovimi svojci, je spomnil na lanski 16. maj in večerno slovesnost, ko so varuhi spomina in mnogi drugi prižigali sveče v spomin na žrtve vojne in revolucije. Ko je »vlada na korespondenčni seji ukinila ta dan spomina, me je zabolelo, čeprav nimam od sorodnikov nobenega, ki bi bil udeležen v tej bratomorni državljanski vojni, so me usode ljudi, ki sem jih preposlušal, ob evidentiranju in pa ta dogodek zaznamoval tako kot tisti dan, ko smo naleteli na žrtve v Hudi jami.« Pojasnil je še, kako je prišlo do državljanske peticije glede pravice do pokopa, ki jo je predstavil v Evropskem parlamentu in kako je bil presenečen nad njenim pozitivnim sprejemom v Bruslju.

Več o filmu Nebesa pod Triglavom boste lahko slišali v petkovih Kulturnih utrinkih ob 10.15, o okrogli mizi, ki je sledila, pa v nedeljo 10. marca v oddaji Moja zgodba ob 20. uri.


Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.