Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Simbol zlorabe otroka (foto: Pixabay)
Simbol zlorabe otroka | (foto: Pixabay)

V Cerkvi nova komisija za zaščito mladoletnih - delovala naj bi neodvisno

Novice | 28.02.2024, 12:33 Marjana Debevec

Slovenska škofovska konferenca je ustanovila tri delovna telesa za program celostne zaščite mladoletnih in ranljivih oseb v Cerkvi. Neodvisna skupina bo analizirala pretekle primere spolnih zlorab v Katoliški Cerkvi pri nas, strokovna komisija bo skrbela za zaščito mladoletnih in ranljivih, še tretja skupina, pa bo pripravila preventivne dejavnosti.

Sum spolne zlorabe s strani predstavnika Cerkve je še vedno treba prijaviti na škofiji, na ozemlju katere se je zloraba zgodila. Vsaka škofija ima na spletni strani poseben zavihek, kjer je mogoče najti vse potrebne informacije za to.

»Odgovornost na koncu nosi krajevni ordinarij, škof, ki vodi to škofijo in ki mora ustrezno ukrepati v primeru prijave zlorabe,« je za naš radio pojasnil tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference dr. Gabriel Kavčič.

Nova komisija, ki so bo svoj petletni mandat nastopila v petek, ima druge naloge. Prva skupina bo analizirala pretekle zlorabe v Cerkvi. »Tu imamo za zdaj tri člane, usposobljene zato, da pregledajo dosedanje stanje, tudi naredijo statistiko, da vidimo kje smo za nazaj. Se pravi nekaj podobnega, kot je bilo opravljeno v ostalih evropskih državah.«

Pedagogi, socialni delavci, pravniki

V strokovni skupini za zaščito mladoletnih in ranljivih oseb je za zdaj devet članov. »Imamo zdravnike, socialne delavce, cerkvene pravnike, terapevte, pa tudi pedagoge. Vse to je vključeno v to skupino, ki bo delovala kot drugostopenjski organ in se bo ubadala s trenutnim aktualnim stanjem.«

Ta skupina bo skrbela tudi za sprotno posodabljanje smernic. »Ker se je Katoliška Cerkev s polno paro spustila spustila v boj proti vsakršni zlorabi,« je za naš radio zatrdil Kavčič.

Poročanje neposredno javnosti

Tretja skupina pa bo delovala preventivno. »Ta bo pa predvsem pomembna zato, da se izobražuje, da se smernice aplicira, da se izobražuje vse katoliške ustanove, posebej tam, kjer se dela z ranljivi, mladoletnimi in tako naprej.« Vse tri skupine bodo delovale samostojno in neodvisno. O svojem delu bodo tako poročale tako škofovski konferenci, kot tudi javnosti. S svojim delom bodo pričeli s 1. marcem, imenovani pa so za obdobje petih let.

Kdo so člani skupin?

Neodvisna skupina za analizo preteklih primerov spolnih zlorab v Katoliški Cerkvi v Sloveniji: dr. Julijana Visočnik, zgodovinarka, dr. Tomaž Erzar, terapevt, dr. Vinko Potočnik, sociolog.

Strokovna skupina za zaščito mladoletnih in ranljivih oseb: Alojz Simončič, socialni delavec, Tamara Čopi, zdravnica, Ana Rožman, terapevtka, dr. Sebastijan Valentan, cerkveni pravnik, s. Polonca Majcenovič, terapevtka, dr. Gregor Rogelj, cerkveni pravnik, dr. Matjaž Celarc, terapevt in duhovni spremljevalec, Karolina Rebernik, terapevtka, Damjana Koželj, zdravnica.

Skupina preventivnih dejavnosti v prid mladoletnih in ranljivih oseb: s. Mateja Kranjc, pedagoginja, dr. Matej Pavlič, cerkveni pravnik, s. dr. Barbara Poredoš, pedagoginja, s. mag. Magda Burger, terapevtka, p. dr. Ivan Platovnjak, duhovno spremljanje in sprava, p. Tomaž Mikuš, duhovno spremljanje in terapija, Benjamin Tomažič, preventivno izobraževanje.

Terapevtki mag. Špela Strniša Tušek in dr. Sara Jerebic bosta članom strokovnih skupin na voljo za supervizijo.

V javnosti so se pojavile kritike zaradi sestave strokovnih skupin, češ da so v njih pretežno ljudje, ki delujejo v cerkvenih strukturah, zaradi česar so nekateri izrazili dvome, da bodo skupine res neodvisne.

Kavčvič je pojasnil, da gre pri vseh članih strokovnih skupin za strokovnjake na svojih področjih in da so načrtno izbrali strokovnjake, ki poznajo duhovnost in delovanje Cerkve.

Kje pa so žrtve?

Na očitek, da v omenjenih skupinah ni žrtev zlorab, pa Kavčič odgovarja, da je komisija popolnoma neodvisna in samostojna in lahko neodvisno od škofov k svojemu delu povabi kogarkoli, torej tudi žrtve. V bližnji prihodnosti naj bi se jim pridružili tudi civilni pravniki.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.