Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Urednik Podjetna Slovenija Goran Novković (foto: STA/Bor Slana)
Urednik Podjetna Slovenija Goran Novković | (foto: STA/Bor Slana)

Podjetja, ki so iz garaže postala najboljša

| 19.02.2024, 11:33 Alen Salihović

Slovensko gospodarstvo se je v zadnjih letih močno prestrukturiralo. Med 600 največjimi podjetji po zadnjih objavljenih bilancah jih je kar 189 v lasti podjetnic in podjetnikov, ugotavlja urednik Podjetne Slovenije Goran Novković. Dodaja, da bo še več podjetij na to lestvico vstopilo v naslednjih letih. O tem med drugim priča podatek, da je med 500. in 600. mestom največjih podjetij skoraj polovica tistih, ki so v lasti podjetnic in podjetnikov, ugotavljajo v posebni izdaji revije Podjetna Slovenija.

Večina teh podjetij je svojo zgodbo pred 30 leti začelo v garaži, nekateri so imeli obrt, hobi ali pa jih še sploh ni bilo nikjer, nam je povedal Novković.

Dodaja, da večina teh podjetnikov deluje v nišah, kjer so globalni šampioni. Ali pa so pripomogli k zdravemu prestrukturiranju določenih dejavnosti v naši državi. S tem je sestava našega gospodarstva postala bistveno bolj podobna denimo tisti v Avstriji, ki je prav zaradi močnih družinskih ter drugih malih in srednjih podjetij ob zadnji veliki krizi hitreje izplavala iz težav, so še zapisali pri Podjetni Sloveniji

Kot nam je še povedal urednik Podjetne Slovenije Goran Novković je najpomembneje, da največji podjetniki na Slovenskem zaposlujejo, plačujejo davke in prispevke v domovini. Na ta način pomembno prispevajo k moči javnih financ, ki so osnova za dobre javne storitve, seveda pa tudi k blaginji prebivalcev, še pravi Novković.

Vir: Podjetna Slovenija

Največje podjetje v lasti podjetnika Belektron, največji zaposlovalec Akrapovič

STA - Največje slovensko podjetje v lasti podjetnika je glede na prodajo Belektron Boštjana Bandlja, ki je leta 2022 ustvarilo 3,16 milijarde evrov prihodkov od prodaje. Največji zaposlovalec med takšnimi podjetji je Akrapovič s 1663 zaposlenimi, najvišje povprečne plače pa izplačuje Valiant, je objavila revija Podjetna Slovenija.

Trgovcu z emisijskimi kuponi Belektronu sledijo zastopnik številnih mednarodnih blagovnih znamk Orbico v lasti Branka Roglića (330 milijonov evrov prihodkov od prodaje), trgovec z naložbenim zlatom in drugimi plemenitimi kovinami Moro & Kunst v lasti Irene Kunstelj Moro (242 milijonov evrov), Valiant, ki med drugim trguje z biodizlom, v lasti Janeza Lotriča, Ksenije Pirš Stupan in tujih lastnikov ter trgovec Jagros v lasti družine Jager.

Prvo deseterico dopolnjujejo proizvajalec izpušnih sistemov Akrapovič v večinski lasti Igorja Akrapoviča, industrijsko in gradbeno podjetje Riko v lasti Janeza Škrabca in Joza Dragana, proizvajalec jeklenih izdelkov ADK, katerega polovična lastnika sta Vili Šumer in Bogdan Špes, družba za gostinstvo in trgovino Rastoder v lasti Izeta Rastoderja in Hajrije Rastoderja ter družba za ravnanje z odpadki Surovina, ki je v lasti prej omenjene družbe Rastoder.

Največji zaposlovalci so poleg Akrapoviča prevoznik Nomago (875), proizvajalec bovdenov in plastike TBP (848), Jagros (825), Sintal, ki med drugim ponuja storitve s področja varovanja, varstva pri delu in upravljanja stavb (756), družba za oskrbo starejših Deos (713), družba Salomon, ki se med drugim ukvarja s tiskom, medijsko dejavnostjo in obdelavo odpadkov (699), ADK (621), proizvajalec sladoleda in čokolade Incom (579) ter proizvajalec in dobavitelj izdelkov iz elastomerov in termoplastov Siliko (543).

Največje podjetniške skupine so Adventura Investments (večinska lastnika Darko in Tilen Klarič), ki ima med drugim v lasti Nomago in Big Bang, Rastoder, proizvajalec polietilenskih folij in vrečk Plasta (Franc Frelih), upravljalec podjetij G4 Group (družina Gregorčič) ter proizvajalec in prodajalec elektrotehničnih izdelkov Cablex (večinski lastniki so Anton Pušar, Štefan Krajnc, Igor Slavinec ter družini Lojak in Kopriva).

Najvišje povprečne plače izplačuje Valiant, in sicer 7303 evre. Sledijo Moro & Kunst (5612 evrov), trgovec s farmacevtskimi izdelki Medis (4630 evrov), zastopnik blagovnih znamk s področja zabavne elektronike in bele tehnike Intrade (4451 evrov), trgovec s plastičnimi granulati Fist (4419 evrov), Belektron (4256 evrov), gradbena družba GH Holding (4228 evrov), Riko (4023 evrov), proizvajalec kalcijevo-karbonatnih pigmentov, polnil in granulatov Calcit (3910 evrov) ter ponudnik surovin za industrijo barv in detergentov Lukem (3685 evrov).

Najvišjo dodano vrednost na zaposlenega imajo Belektron (3,55 milijona evrov), proizvajalec solarnih modulov Bisol Proizvodnja (2,23 milijona evrov), prodajalec lesenih konstrukcij Euroforest (1,04 milijona evrov), družba za poslovne storitve Figure 8 Trade (918.000 evrov) in ponudnik rešitev za upravljanje energetskih sistemov Ngen (765.000 evrov).

Na lestvicah so podjetja in skupine v lasti podjetnikov, ki poslujejo v Sloveniji. Kot so poudarili v reviji Podjetna Slovenija, ne gre za lestvico najbogatejših, temveč pregled podjetij v lasti tistih podjetnikov, ki zaposlujejo, plačujejo davke in prispevke ter imajo sedeže podjetij v Sloveniji.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...