Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Protest nemških kmetov (foto: twitter/McCrushi)
Protest nemških kmetov | (foto: twitter/McCrushi)

Čaka nemške kmete šah mat?

Kmetijstvo | 16.01.2024, 14:33 Robert Božič

V Združenju nemških kmetov trdijo, da se je včerajšnjega mirnega in dostojanstvenega protesta pred Brandenburškimi vrati v Berlinu udeležilo približno 30.000 kmetov, avtoprevoznikov, podjetnikov in obrtnikov s skoraj 10.000 traktorji in tovornjaki. Čeprav t.i. »Teden akcije«, v okviru katerega so se mirni protestni shodi vrstili po vsej Nemčiji in tudi sam včerajšnji vrh protestov ocenjujejo kot zelo uspešnega, pa na večernih pogajanjih s predstavniki oblasti ni prišlo do preboja.

»Razpravljali smo o temah, o katerih neuspešno razglabljamo že 30 let,« je dogajanje na pogajanjih opisal Joachim Rukwied in dodal, da še vednopričakujejo rešitev za t.i. »kmetijski dizel«, ki je očitno edina morda dosegljiva zahteva.

40 centov dodatnega davka na kilogram mesa?

Medtem pa je prišlo v javnost tudi to, da naj bi se nemška vladna koalicija nagibala k odločitvi za t.i. Davek za dobro počutje živali. Po poročanju Süddeutsche Zeitung je nemški zvezni minister za kmetijstvo predlagal finančno pomoč za predelavo hlevov za živalim prijazno rejo.

Ker država nima sredtev, s katerimi bi podprla zahteve po zelo dragi preureditvi hlevov, da bi dosegali visoke standarde »dobrobiti živali«, je na predlog kmetijskega ministra Cema Özdemirja na dan privlekla rešitev, ki naj bi jo pripravljala že administracija Angele Merkel.

Govorijo o novem davku v višini 40 centov na kilogram mesa, dva centa na kilogram mleka in svežih mlečnih izdelkov ter jajc in 15 centov na kilogram sira, masla in mleka v prahu. To naj bi glede na trenutno nemško potrošnjo letno prineslo okoli 3,6 milijarde evrov.

Strah pred nizozemskim scenarijem?

V nemški politiki se sicer pojavlja bojazen, da bi proteste kmetov v svoj prid izkoristila skrajna desnica. Zato naprimer krščansko-demokratska unija (CDU) in sorodne stranke pozivajo, da se zahteve kmetov pri njihovem protestu proti vladi podpre, in jo prisili k novim finančnim ukrepom za kmetijstvo in kmetom prijaznejši zakonodaji. Takšni apeli prihajajo še posebej z Bavarske, kjer se kmetje, zaradi hribovskega terena srečujejo z največjimi težavami glede izpolnjevanja "neumnih" in "pretiranih" ukrepov za dobrobit živali.

Komentar uredništva: Judežev cent za dobro počutje živali?

Mediji o včerajšnjem vrhu demonstracij nemških kmetov v Berlinu malo in površno poročajo. To ne velja samo za slovenske, ampak tudi nemške, ki jim tamkajšnji kmetje očitajo zavajanje in širjenje laži. In čeprav je bilo s strani nemške policije v minulih dneh slišati veliko pohval nad organizacijo protestov in korektnostjo sodelovanja, pa je ta včeraj število udeležencev kmečkih protestov pri Brandenburških vratih v Berlinu ocenila na borih 8.500 in tam naštela »okoli 4000 traktorjev in 2000 drugih vozil.« Številka, ki seveda ne drži in je, prav zato, ker jo danes navajajo vsi mediji, vsekakor leden tuš za Združenje nemških kmetov in darilo vladni strani.

Najhuje pa je, ker je večina medijev poročanje o protestu omejila na nastop nemškega finančnega ministra Christiana Lindnerja. Ta si je vzel celih 20 minut, da je kmetom, ki so ga sicer izžvižgali in mu pravzaprav niso pustili do besede, polaskal, da jih razume in ceni njihovo delo in je celo opozoril, da jim je bilo veliko škode narejene z nepravilnim pokroviteljskim odnosom, okoljevarstenikov, pravnikov in politologov, ki so kmetom zapovedovali, kako pravilno kmetovati.

Kljub temu, da je Lindner zelo na hitro omenil varčevanje na strani migracij in nekaterih drugih politik, ki določenim skupinam ljudi omogočajo prejemke, brez da bi za to delali, pa ni pozabil zelo jasno omeniti 9 milijard evrov, ki jih nemško kmetijstvo prejme za ukrepe kmetijske politike, tako iz EU kot tudi nemškega proračuna. In ker denarja ni, so pač potrebni rezi in zato da je kompromis, ki so ga kmetom ponudili, zadnje, kar lahko ponudijo, in to je nemški finančni minister opisal kot zmago kmečke strani na protestih.

Glede na to, da včerajšnja večerna pogajanja kmetov s predstavniki koalicije niso prinesla rezultatov in so kmetje vladi dali rok do četrtka, da si premisli, vse visi v zraku. Jasno pa je, da vladna koalicija ponuja rešitve v smeri davka na dobrobit živali, kar bo udarilo nemške potrošnike in jih odvrnilo od zdaj zelo visoke podpore nemškem kmetom. Gre torej za grozečo šah mat potezo, zanimivo pa bo videti, ali jo bo kmečka stran dopustila.

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.