Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Dovolj je, pravijo nemški kmetje (foto: bauernverband.de)
Dovolj je, pravijo nemški kmetje | (foto: bauernverband.de)

V ponedeljek kmečki pohod nad Berlin

Kmetijstvo | 13.01.2024, 09:50 Robert Božič

Zveza nemških kmetov ocenjuje, da se je vsaj eden od članov skoraj vsake nemške kmetije na nek način udeležil protestov v minulem tednu. Zatrjujejo, da je bilo na cestah več kot 100.000 traktorjev in za ponedeljek ob 11.30 napovedujejo vrhunec protestnih aktivnosti, ko bodo kmetje »zavzeli Berlin.« Predstavniki vseh treh frakcij nemške vlade Olafa Scholza, socialdemokrati (SPD), liberalci (FDP) in Zeleni pa so za ponedeljek zaprosili za srečanje s predstavniki kmetov.

Mirno in dostojanstveno z jasnimi zahtevami

Predsednik Združenja nemških kmetov Joachim Rukwied »Teden akcije«, ki so ga kmetje pripravili skupaj z avtoprevozniki, kot velik uspeh: »Na desettisoče kmetov je ta teden šlo na ulice, mnogi tudi večkrat, in protestiralo mirno. »Semaforski koaliciji je bil dan zelo jasen signal: tega ne bomo sprejeli, ne smemo biti tako obravnavani. Zdaj je na vladi in njenih frakcijah v Bundestagu, da umaknejo načrte za zvišanje davkov za nas kmete. Upamo, da se bo razum končno vrnil, kajti le če bodo politiki popustili, lahko preprečijo nadaljnje proteste.«

Kmete podpira več kot 70 odstotkov nemškega prebivalstva

Rukwied se je ob tem vsem prebivalcem zahvalil za solidarnost in podporo. Podpora, ki po raziskavah javnega mnenja tudi med mestnim prebivalstvom dosega 70 odstotkov »potrjuje našo usmeritev in nam daje pogum.«

»Na naših zborovanjih na trgih po vsej državi je na tisoče ljudi, ki niso prihajali iz kmetijstva, mirno demonstriralo z nami za našo stvar. Nikoli ni bilo infiltracije radikalnih skupin,« je še poudaril predsednik Združenja nemških kmetov Joachim Rukwied.

»Preveč je preveč!« »Zdaj je konec!«
»Preveč je preveč!« »Zdaj je konec!« © bauernverband.de

Nemški kmetje tesno povezani med seboj in hvaležni za podporo tudi ostalih branž

Protest nemških kmetov je bil s strani stanovskega združenja odlično pripravljen, podprli pa so ga tudi drugi sektorji,najbolj prevozniki in špediterji pa tudi stanovska združenja pekov, mesarjev in drugih obrtnikov.

Akcijski teden je Združenje nemških kmetov izvedlo skupaj z združenjem LsV Nemčija in transportnimi podjetji, vrhunec se bo odvijal v ponedeljek ob 11.30 v Berlinu. Kmetje, transportna industrija, špediterji in vozniki tovornjakov bodo tam izražali svoje nezadovoljstvo nad proračunskimi rezi zvezne vlade. Cilj je, da bi politiki znova pojasnili, kaj pomeni ogrožati konkurenčnost in obstoj kmetov in srednje velikih prevoznikov.

V ponedeljek v Berlin
V ponedeljek v Berlin © bauernverband.de

Protestirali tudi romunski kmetje in prevozniki

Spontani kmečki protesti so se v sredo začeli tudi v Romuniji. Kot je poročal Euractiv, so kmetje in prevozniki minulo sredo protestirali v Bukarešti in nekaterih drugih romunskih mestih. Razlog za proteste so visoki stroški zavarovanja avtomobilske odgovornosti.

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.