Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Predvsem levo usmerjeni kmete označujejo za Traktor-Terroriste (foto: X / ModernLandwirt)
Predvsem levo usmerjeni kmete označujejo za Traktor-Terroriste | (foto: X / ModernLandwirt)

Svobodni kmetje: »Kmet ni poklic, je poklicanost!«

Kmetijstvo | 03.01.2024, 09:05 Robert Božič

Široka razpršenost lastništva kmetijskih zemljišč, veliko samozaposlenih in zasebne pobude so predpogoj za visoko produktivnost in dodano vrednost ter za živahno podeželje, so prepričani v nemški pobudi Svobodni kmetje, v kateri se povezujejo nemške družinske kmetije.

Da bi vse to lahko dosegli je nujno zmanjšati odvisnost kmetovanja od subvencij, zmanjšati davčne obremenitve in birokratske predpise, ki dušijo kmetijstvo, ter okrepiti konkurenčnost družinskih kmetij.

Nemški podeželani združeni v pobudi Svobodni kmetje so na nemško vlado poleg že znanih zahtev glede neobdavčitve goriva za kmetijstvo in nakupa kmetijskih strojev naslovili pet zahtev:

1. Zaključitev političnih pobud t.i. Evropskega zelenega dogovora (Green Deal) in zgrešene politike »Od vil do vilic«.

Celotna kmetijska politika mora biti usmerjena k dvema ciljema: visoki samooskrbi in čim več samozaposlenih. Družinska kmetija je model za visoko produktivno in trajnostno kmetijstvo.

2. Umik vseh neživljenjskih in neutemeljenih pravil glede gnojenja, varstva rastlin in živinoreje

Zavzemajo se, da se ta področja uredi v smislu dobre kmetijske prakse in izvede celovita deregulacija na vseh teh področjih.

3. Prekinitev prostotrgovinskih sporazumov in dajatev prost uvoz

Nemški kmetje zavračajo ratifikacijo sporazumov CETA in Mercosur ter podpirajo prepoved uvoza gensko spremenjene soje iz Amerike. Najpomembnejša naloga nemškega kmetijstva je oskrba prebivalstva s hrano. Tega zavarovanja proti lakoti ne smemo žrtvovati izvoznim interesom industrije.

4. Razbijanje monopolov v trgovini in živilski industriji

Zahtevajo preglednost pogodbenih obveznosti z znanimi odkupnimi cenami za vsa dobavna razmerja in od trgovcev jasno označevanje porekla.

5. Prepoved genskega inženiringa in laboratorijskega mesa, odpravo zaščite volkov

»Genski inženiring in z njim povezani patenti ogrožajo naše lastništvo pridelkov in živine. Laboratorijsko meso ogroža naravno oskrbo z beljakovinami, volkovi ogrožajo živino na paši,« so prepričani nemški Svobodni kmetje, ki že te dni nadaljujejo s protesti po različnih krajih, od ponedeljka naprej pa napovedujejo ponovne proteste v velikih nemških mestih.

Kmetijstvo
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.