Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Predvsem levo usmerjeni kmete označujejo za Traktor-Terroriste (foto: X / ModernLandwirt)
Predvsem levo usmerjeni kmete označujejo za Traktor-Terroriste | (foto: X / ModernLandwirt)

Svobodni kmetje: »Kmet ni poklic, je poklicanost!«

Kmetijstvo | 03.01.2024, 09:05 Robert Božič

Široka razpršenost lastništva kmetijskih zemljišč, veliko samozaposlenih in zasebne pobude so predpogoj za visoko produktivnost in dodano vrednost ter za živahno podeželje, so prepričani v nemški pobudi Svobodni kmetje, v kateri se povezujejo nemške družinske kmetije.

Da bi vse to lahko dosegli je nujno zmanjšati odvisnost kmetovanja od subvencij, zmanjšati davčne obremenitve in birokratske predpise, ki dušijo kmetijstvo, ter okrepiti konkurenčnost družinskih kmetij.

Nemški podeželani združeni v pobudi Svobodni kmetje so na nemško vlado poleg že znanih zahtev glede neobdavčitve goriva za kmetijstvo in nakupa kmetijskih strojev naslovili pet zahtev:

1. Zaključitev političnih pobud t.i. Evropskega zelenega dogovora (Green Deal) in zgrešene politike »Od vil do vilic«.

Celotna kmetijska politika mora biti usmerjena k dvema ciljema: visoki samooskrbi in čim več samozaposlenih. Družinska kmetija je model za visoko produktivno in trajnostno kmetijstvo.

2. Umik vseh neživljenjskih in neutemeljenih pravil glede gnojenja, varstva rastlin in živinoreje

Zavzemajo se, da se ta področja uredi v smislu dobre kmetijske prakse in izvede celovita deregulacija na vseh teh področjih.

3. Prekinitev prostotrgovinskih sporazumov in dajatev prost uvoz

Nemški kmetje zavračajo ratifikacijo sporazumov CETA in Mercosur ter podpirajo prepoved uvoza gensko spremenjene soje iz Amerike. Najpomembnejša naloga nemškega kmetijstva je oskrba prebivalstva s hrano. Tega zavarovanja proti lakoti ne smemo žrtvovati izvoznim interesom industrije.

4. Razbijanje monopolov v trgovini in živilski industriji

Zahtevajo preglednost pogodbenih obveznosti z znanimi odkupnimi cenami za vsa dobavna razmerja in od trgovcev jasno označevanje porekla.

5. Prepoved genskega inženiringa in laboratorijskega mesa, odpravo zaščite volkov

»Genski inženiring in z njim povezani patenti ogrožajo naše lastništvo pridelkov in živine. Laboratorijsko meso ogroža naravno oskrbo z beljakovinami, volkovi ogrožajo živino na paši,« so prepričani nemški Svobodni kmetje, ki že te dni nadaljujejo s protesti po različnih krajih, od ponedeljka naprej pa napovedujejo ponovne proteste v velikih nemških mestih.

Kmetijstvo
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...