Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Brat Matthew med napovedjo kraja prihodnjega novoletnega srečanja mladih (foto: posnetek zaslona)
Brat Matthew med napovedjo kraja prihodnjega novoletnega srečanja mladih | (foto: posnetek zaslona)

Prihodnje taizejsko novoletno srečanje mladih bo v ...

Novice | 30.12.2023, 22:36 Marjana Debevec Rok Mihevc

Nedavno imenovani novi prior taizejske skupnosti, anglikanec br. Matthew, je na nocojšnji molitvi v Stožicah napovedal, da bo prihodnje novoletno srečanje v Talinu v Estoniji. Nocojšnje molitve so se udeležili tudi predsednica države Nataša Pirc Musar in večina slovenskih škofov.

Kje bo 47. evropsko srečanje mladih? Brat Matthew je državo gostiteljico takole opisal: »V državi z 2355 otoki in 1560 jezeri; državi z bogato kulturno zgodovino, ki pa je bila pogosto na milost in nemilost prepuščena svojim sosedom. Srečanje bo v državi, v kateri je v 90. letih prejšnjega stoletja s pevsko revolucijo prišlo do mirnih sprememb; bo v državi, kjer se to srečanje še nikoli ni odvijalo, v njeni srednjeveški prestolnici Talin, v glavnem mestu Estonije

Predsednica Nataša Pirc Musar: Svet vendarle ni tako grd, kot se morda zdi

Predsednica države Nataša Pirc Musar je na naše vprašanje, kakšni občutki se v njej porajajo po molitvenem večeru v Stožicah za naš radio odgovorila: »Mir. Vse lepe besede, ki sem jih slišala iz ust mladih me navdajajo z voljo in željo in entuziazmom, da svet vendarle ni tako grd, kot se morda zdi.

Sedem tisoč mladih, pet tisoč tujcev, dva tisoč Slovencev in Slovenk, ki so se zbrali v teh dneh na tem srečanju – druži jih ljubezen do Boga – ampak iz vseh lepih besed, ki sem jih slišala veje predvsem želja po miru.

Tisoči mladih v molitvi
Tisoči mladih v molitvi © Martina Starbek

Neskončno hvaležna za povabilo

Omenjali so migrante, vojne. Slišati lepe želje in molitve v skoraj vseh evropskih jezikih v tej uri, je posebna dodana vrednost. Neskončno sem hvaležna za povabilo in vesela in hvaležna sem, da sem lahko bila vsaj del tega današnjega večera

In kako predsednica države vidi ta velik dogodek v luči promocije Slovenije v svetu?

»Nedvomno vsaka takšna velika prireditev, takšen velik dogodek, je en sam plus za Slovenijo in predvsem sem vesela in zadovoljna, ker mi je nadškof Zore povedal, da so vsi ti mladi dobili prebivališče pri slovenskih družinah, ki so jim ponudile dom za tri, štiri dni.

Ampak ne glede na to; videvala sem jih po Ljubljani, sprehodili so se skozi mesto, in prepričana sem, da bodo o naši državi domov odnesli lepe vtise. Sem pa vesela, da bo naslednje srečanje v Tallinu v Estoniji, ki je prav tako lepa država. Tudi sama sem tam že bila.

Lepo je, da je to vsako leto preko novoletnih praznikov. In morda je ravno to čas, pa še prej božič v Katoliški Cerkvi, ko se moli za lepši svet.«

Predsednica države in škofje
Predsednica države in škofje © Rok Mihevc

Da bi zavladal mir ...

In kakšne želje ima Nataša Pirc Musar za prihodnje leto?

»Vsem želim, da bodo našli svojo srečo in mir v letu 2024, če v letu 2023 ni bilo vse lepo in dobro.

Res želim čisto vsakomur posebej vse najboljše in vse najlepše. Kar se pa sveta tiče, bom ponovila, kar sem povedala že v svojih prejšnjih razmišljanjih: 55 oboroženih konfliktov trenutno poteka po vsem svetu. Res iskreno si želim, da bi zavladal mir predvsem zaradi množice otrok, žal tudi osem tisoč pobitih v Gazi, ki jim je bilo ukradeno otroštvo.«

Cigler Kralj: To je moja mladost in moja sedanjost

Pred radijski mikrofon smo povabili tudi podpredsednika NSi Janeza Ciglerja Kralja. Vprašali smo ga, kako je doživel nocojšnji molitveni večer.

»To je moja mladost, to je moja sedanjost. Gre za stalno duhovno podporo za mir in za povezanost. Z veseljem sva prišla z ženo, otroki in prijatelji sodelovati k tej molitvi.«

Molitveni večer
Molitveni večer © Rok Mihevc

Da bi obrodili sadove

Brat Matthew je sicer pri današnji molitvi mladim dejal, da se pogosto sprašujemo, kakšen je smisel našega življenja. Potem pa nas Bog po njegovih besedah vabi, naj obrodimo oblilo sadov.

»Ko se vprašamo, kako je to mogoče, nam rečeš: Ostani v meni! Moja ljubezen ti zadostuje. Kar od tebe zahtevam, ti tudi dam. Blagoslovi nas Ti, ki želiš, da bi naše življenje postalo živo znamenje Tvoje ljubezni,« je svoje razmišljanje sklenil prior Taizejske skupnosti.

Taizejski prior se je znova zahvalil vsem družinam, ki so v svoje domove sprejele mlade. Spomnil se je časov, ko je skupnost organizirala v Ljubljani prvo srečanje Vzhoda in Zahoda, ko je bila Evropa še razdeljena z železno zaveso, a so se vseeno lahko tukaj zbrali mladi iz vse Evrope.

 

Zbor mladih v Stožicah
Zbor mladih v Stožicah © posnetek zaslona

Bo to srečanje preroško znamenje spravljene Evrope?

Takrat leta 1987, pol leta potem, ko je vstopil v skupnost, ni bil izbran za prihod v Slovenijo, zato je še posebej vesel, da je tokrat v Ljubljani. »Ali bo naše letošnje srečanje tudi takšno preroško znamenje spravljene Evrope, kot je bilo tisto leta 1987?," se je vprašal.

Mlade je pozval, naj ostanejo v Jezusu, torej gre za nekaj, kar traja. Obenem pa nas Jezus vabi, naj obrodimo sad. Povabil jih je na romanje in sodelovanje v župnijah in skupnostih, ki že obstajajo.

Povedal je tudi, da bodo preko leto v Taizeju srečanja vsak teden od nedelje do nedelje, kamor so vsi povabljeni.

Prizorišče molitve
Prizorišče molitve © Martina Starbek

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.