Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Skupna izjava koroških Slovencev (foto: Narodni svet koroških Slovencev)
Skupna izjava koroških Slovencev | (foto: Narodni svet koroških Slovencev)

Koroški Slovenci v skupni izjavi razočarani nad Dunajem

Slovenci po svetu | 24.11.2023, 12:54 Matjaž Merljak

Enotna lista, Narodni svet koroških Slovencev, Zveza slovenskih organizacij in Skupnost koroških Slovencev in Slovenk so zaradi razočaranja nad narodnostno politiko zvezne vlade in neuspehom pri realizaciji koalicijskega sporazuma pripravile skupno izjavo. Opozarjajo na nujnost reforme dvojezičnega šolstva in sodstva, uporabo slovenščine v javnih ustanovah ter nujno spremembo zakona o narodnih skupnostih. Več pojasnil nam je posredoval predsednik Enotne liste Gabriel Hribar.

Hribar je kot prvo poudaril enotnost narodne skupnosti, saj so na ta račun do zdaj velikokrat slišali očitke z Dunaja. Težave se kopičijo že desetletje in so veliko večje in pomembnejše od korakov naprej, ki so bili storjeni v zadnjem času: povečanje podpore manjšinam in za medije in člen 15a sporazuma o elementarni pedagogiki.

Omenjene organizacije so isto tematiko že v začetku novembra posredovale Odboru za peticije Evropskega parlamenta v Bruslju in vložile skupno peticijo o pomankljivem izvajanju manjšinskih pravic ter kršitvi načelih pravne države v Avstriji. Odlašanja in čakanja na drugačne in boljše čase, nasedanju vljudnim in lepim besedam, ki jim podlega tudi slovenska oblast, prelaganja odgovornost med Dunajem in deželno vlado, je namreč konec. Hribar je izrazil hvaležnost poslanki v parlamentu na Dunaju, koroški Slovenki Olgi Voglauer, ki je po njegovih besedah naredila vse, kar je bilo v njeni moči.

Neizpolnjevanje zavez vodi do erozije slovenskega jezika in kulture ter ogroža nadaljni obstoj manjšine.

Raziskava inštituta OGM je namreč pokazala na veliko upadanje znanja slovenskega jezika in njegove podpore ter s tem kulture. Vse to ogroža nadaljnji obstoj slovenske narodne skupnosti. Ves skupaj ima izvor v neizvajanju Avstrijske državne pogodbe ADP iz leta 1955

Zahteve na kratko

Nujno bi bilo treba zagotoviti kontinuiteto dvojezičnega izobraževanja na vseh ravneh od jasli do univerze. Pozivajo k nujnim ukrepom in jasnim zakonskim določbam za zagotovitev uporabe slovenskega jezika na sodiščih in v javni upravi na celotnem dvojezičnem območju. Krovne organizacije Narodni svet koroških Slovencev, Zveza slovenskih organizacij, Skupnost koroških Slovenk in Slovencev ter politična stranka Enotna lista opozarjajo tudi na potrebo po spremembi Zakona o narodnih skupnostih.

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju