Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sinočnja molitev na Trgu sv. Petra (foto: Vatican News)
Sinočnja molitev na Trgu sv. Petra | (foto: Vatican News)

Molitveni večer v Vatikanu

Novice | 20.10.2023, 10:44 Marjana Debevec

Zaključuje se tretji del teden sinode škofov. V teh dneh udeležencev po manjših skupinah razpravljajo o sodelovanju, nalogah in pooblastilih v Cerkvi v luči prizadevanj, da bi Cerkev postala bolj skupnost in bolj oznanjevalna.

V sinodalni dvorani se vedno bolj čuti ozračje bratstva in skupnosti, tako da skupaj praznujejo tudi razne obletnice, je na srečanju z novinarji povedala tajnica komisije za informiranje Sheila Pires.

V pogovorih je prišla do izraza želja po spreobrnjenju vseh: tako škofov, kot tudi duhovnikov in laikov, da bi znali bolj služiti drug drugemu, saj je prav to bistvenega pomena.

Pogovori po skupinah na sinodi
Pogovori po skupinah na sinodi © Vatican News

Glavni poročevalec sinode je ob tem povedal, da bodo ob sklepu zasedanj pripravili poročilo celotnega dogajanja. To bo podlaga za pogovore do naslednje sinode škofov, ki bo čez eno leto znova v Vatikanu.

Teksas: Pomagamo kljub naši revščini; Libanon: Imamo preveč beguncev!

Sicer pa so včerajšnji dan posvetili vprašanju migrantov, s katerim se soočajo lokalne Cerkve na različnih koncih sveta. Škof iz Teksasa je povedal, da verniki vedno pomagajo beguncem iz Mehike. »Sami nimamo veliko, vendar se dobro zavedamo, kaj pomeni revščina in smo zato velikodušni,« je povedal škof.

Zbrani v molitvi na Trgu sv. Petra
Zbrani v molitvi na Trgu sv. Petra © Vatican News

Duhovnik iz Libanona je pripovedoval, da begunci iz Sirije od leta 2011, ko so se zatekli k njim, živijo v nečloveških razmerah, saj mednarodna skupnost zahteva, da ostanejo v Libanonu in se ne odpravijo v Evropo. Tako je v državi s petimi milijoni prebivalcev tako skoraj dva milijona beguncev.

Libanonci so po besedah tamkajšnjega duhovnika kaznovani zaradi svoje človekoljubnosti, saj številni begunci močno slabšajo ekonomski položaj države. »Znašli smo se pred humanitarno katastrofo,« je zatrdil.

Begunci, ki postanejo tarče trgovcev z ljudmi

Včeraj zvečer so se nato udeleženci sinode s posebno molitvijo spomnili vseh tistih, ki so prisiljeni bežati iz svoje domovine in pogosto postanejo tarče trgovcev z ljudmi. 

»Koliko beguncev oropajo na poti? Mnoge prevarajo tihotapci brez vesti in jih potem prodajo kot tržno blago. Številne zaprejo, zlorabijo in zasužnjijo; jih ponižujejo in mučijo. Mnogi umrejo na poti in nikoli ne dosežejo cilja, njihov krik pa se dviga k Bogu.

Pogosto gre za ljudi, ki bežijo zaradi vojne in terorizma, kot na žalost vidimo tudi v zadnjih dneh,« je dejal papež Frančišek. Po njegovih besedah je treba prišleke sprejeti, zaščititi in jih vključiti v našo družbo.

V Vatikan prišlo 12 duhovnikov iz zapora v Nikaragvi

Vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni pa je potrdil tudi, da je Sveti sedež sprejel 12 duhovnikov iz Nikaragve, ki so bili izpuščeni iz tamkajšnjih zaporov.

Spomnimo, da v zaporu, kjer zaradi lažnih obtožb zarote z namenom spodkopavanja nacionalne integritete in širjenja lažnih novic v škodo države in družbe prestaja 26 letno zaporno kazen, še vedno ostaja škof Álvarez Lagos.

Pogovor med udeleženci sinode
Pogovor med udeleženci sinode © Vatican News

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...