Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
12. vseslovenska strokovna konferenca zdravnikov (foto: Svetovni slovenski kongres SSK)
12. vseslovenska strokovna konferenca zdravnikov | (foto: Svetovni slovenski kongres SSK)

Poberimo najboljše rešitve, ne uvajajmo samoupravnega zdravstva

Slovenci po svetu | 10.10.2023, 18:57 Matjaž Merljak

Slovenski zdravniki, ki delujejo po svetu, so na nedavni strokovni konferenci, ki jo je pripravil Svetovni slovenski kongres, podčrtali nujno spremembo v organizaciji zdravstvenega sistema pri nas, predvsem je potrebno spremeniti sistem transparentnosti oz. preglednosti.

Dr. Boris Pleskovič, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa, ki je pripravil že 12. konferenco zdravnikov, sicer pa je bilo to že 45. vseslovensko strokovno srečanje, je za naš radio dejal, da bi bila sprememba organizacije zdravstvenega sistema predvsem v dobrobit pacientov.

Slišati je bilo, da ima Avstrija enega najboljših zdravstvenih sistemov v Evropi. "Če ne drugega, poberimo njihove najboljše rešitve, ne pa da uvajamo neko samoupravno zdravstvo," je še dejal dr. Pleskovič.

Dvodnevnega srečanja so se udeležili slovenski zdravniki iz ZDA, Švice, Anglije, Nemčije, Avstrije, Francije, Nizozemske, Argentine in Slovenije. Podali so veliko predlogov in smernic, ki jih bo Svetovni slovenski kongres posredoval pristojnim predstavnikom vlade.

 

Če ne drugega, poberimo najboljše rešitve sosednje Avstrije, ne pa da uvajamo neko samoupravno zdravstvo.

Konference so se udeležili in navzoče nagovorili minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, državna sekretarka in kandidatka za ministrico za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel in dr. Metka Paragi v imenu predsednika vlade. Častno pokroviteljstvo nad konferenco je prevzela predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, dr. Bojana Beović, dr.med.

Udeleženci so izpostavili nove težave, s katerimi se soočajo, med njimi so predvsem vprašanje evtanazije, spremembe spola, ugovor vesti zdravnika ter pomanjkanje časa, ki ga lahko zdravnik posveti svojemu pacientu. Zelo je pomembno, da je pacient v prvi vrsti človek in ne zgolj predmet kot nas v to silita napredujoča tehnika in instrumentalizacija.

Predvsem je potrebno spremeniti sistem transparentnosti oz. preglednosti.

Zdravniki iz tujine so podčrtali potrebo po koreniti spremenbi sistema transparentnosti tako pri nakupih medicinskih potrebščin kot pri standardizaciji in rednem prikazovanju operacijske učinkovitosti. Predavatelji so predstavili tudi nekaj zanimivih pogledov o plačah zdravnikov, javnosti podatkov, koncesij in konkurenčnosti zdravstvenega zavarovanja. Nujen bo dialog tako med plačniki, izvajalci in državo kot regulatorjem sistema. Končni cilj mora biti in je kakovostna storitev takrat, ko jo pacient potrebuje.

Na spletni strani Svetovnega slovenskega kongresa je že na voljo zbornik konfrence, kmalu bodo na voljo tudi video posnetki prispevkov in predavanj. 

Slovenci po svetu, Zdravstvo
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

O avtorju