Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Ujma v Zgornji Savinjski dolini (foto: Rok Mihevc)
Ujma v Zgornji Savinjski dolini | (foto: Rok Mihevc)

Tomažič: Izplačila prizadetim iz naslova javnih sredstev predvidoma v prvi polovici septembra

Slovenija | 22.08.2023, 15:09 Petra Stopar

Prebivalcem, ki so na različne načine utrpeli škodo v nedavnih poplavah, je na voljo več oblik pomoči. Zanjo lahko prosijo vsi, ne le socialno ogroženi.

Slovenska karitas je do sedaj že 2600 gospodinjstvom na najhuje prizadetih območjih razdelila prvo najnujnejšo pomoč v obliki bonov ali nakazil, je za naš radio povedal generalni tajnik te humanitarne organizacije Peter Tomažič. Ta najnujnejša pomoč v višini 1,3 milijona evrov bo do konca razdeljena do jutri, je povedal.

Sicer pa tako Slovenska karitas kot Rdeči križ Slovenije do ponedeljka, 28. avgusta, sprejemata tudi vloge za prvo humanitarno pomoč iz javnih sredstev. Vlada je namreč omenjenima humanitarnima organizacijama dodelila po pet milijonov evrov sredstev, ki bodo namenjena učinkoviti in hitri oskrbi z osnovnimi življenjskimi potrebščinami tistim, ki so bili najbolj prizadeti v poplavah 3., 4. in 5. avgusta.

Tomažič pojasnjuje, da lahko za to pomoč zaprosi vsak, ki se počuti ogroženega in je utrpel škodo na različne načine, ne glede na ekonomsko-socialni položaj: »Na naši spletni strani je to vloga B, je zelo enostavna, vnesete samo svoje osnovne podatke, opišete škodo, ki je nastala, to obkrožite, in pa priložite fotografije. Vse te vloge bodo zbrale regijske komisije, oddate jih lahko na najbližji Karitas ali na občini, in te vloge se bodo zbirale do ponedeljka.« Prva nakazila naj bi po njegovi oceni prosilci prejeli v prvi polovici septembra.

Iz naslova javnih sredstev vlada preko Karitas, Rdečega križa in tudi Evangeličanske humanitarne organizacije Podpornica namenja tudi pomoč najhuje prizadetim gospodinjstvom za sanacijo po neurjih in toči med 12. julijem in 2. avgustom, čemur je namenjena vloga A. »Tukaj je potrebno tudi več podatkov izpolnit, lahko se zahtevajo tudi dodatna dokazila naknadno. Tukaj se upošteva tudi socialno-ekonomsko stanje. To so sredstva za sanacijo po neurjih,« je dejal Tomažič.

A če se vrnemo k ukrepom za zadnje poplave. Poleg vlog preko humanitarnih organizacij lahko vsi, ki so utrpeli škodo, ne glede na socialni status, zaprosijo tudi za izredno denarno pomoč preko centra za socialno delo. Nekaj vlog je bilo že oddanih, je dejal minister Luka Mesec, in sicer v Savinjsko-Šaleški regiji 750 vlog, v osrednjeslovenski 600, na Gorenjskem 150, na Koroškem pa 200.

Dodaten ukrep, ki bo začel predvidoma 1. septembra veljati znotraj interventnega zakona, pa bo pomoč v višini sedemkratnika minimalnih življenjskih stroškov v enkratnem izplačilu. »To so neka sredstva, ki bodo široko dostopna, ki ne bodo nikakor namenjena samo za ljudi, ki prejemajo socialne transferje, ampak za vse, ki so v poplavah utrpeli resno škodo in ki bodo namenjena temu, da se ljudje vsaj približno začnejo postavljati vsaj nazaj na noge,« je dejal Mesec.

To intervencijsko obdobje bo trajalo kak mesec, nato naj bi vlada sprejela srednjeročni sanacijski zakon. Tu so še povračila škode, ki bodo po ministrovih besedah izplačana preko sklada za odpravo posledic ujme. Sklad za obnovo Slovenije s kratico SOS, naj bi bil ustanovljen do konca leta.

Generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Breda Krašna pa je po včerajšnjem srečanju humanitarnih organizacij in predstavnikov vlade kot najbolj pomemben navedla dogovor, da se humanitarna pomoč, ki jo humanitarne organizacije delijo v materialni obliki in tudi že v finančni, ne izključuje s finančno podporo, ki jo bodo ljudje dobili pri Rdečem križu ali Karitas. Pomoč tako lahko nudijo tudi druge organizacije. »Predvsem zato, ker se približuje 1. september, ko bodo šli otroci v šole,« je dejala.

Slovenija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...