Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Ujma v Zgornji Savinjski dolini (foto: Rok Mihevc)
Ujma v Zgornji Savinjski dolini | (foto: Rok Mihevc)

Poljska Karitas s posebno nabirko za Slovenijo na veliki šmaren, odzvale so se tudi številne druge Karitas

Slovenija | 12.08.2023, 15:21 Alen Salihović

»Veliko solidarnosti, podpore in sočutja z vsemi, ki so jih prizadele poplave v Sloveniji, je izrazila tudi Caritas Internationalis in številne članice mreže Caritas Europa, še posebno iz sosednjih držav,« nam je sporočila Jana Lampe, vodja mednarodne pomoči pri Slovenski karitas.

»Želim izraziti svojo bližino in solidarnost z vsemi v tem težkem trenutku trpljenja v vaši državi. Ste v mojih molitvah. Želim vam vse dobro,« je dejal predsednik Caritas Europa, Michael Landau iz Avstrije. 

Pomoč, ki so jo Sloveniji namenile druge Karitas

- Karitas Hrvaške je že zagotovila 25 naprav za izsuševanje prostorov (posodila) in 100 metel za čiščenje po poplavah, ki so jih prejeli na območju Škofijske karitas Celje.

- Karitas Avstrije je že zagotovila 20 naprav za izsuševanje prostorov z donacijo 10.000 € (razvlaževalci ostanejo v lasti Karitas v Sloveniji), začela pa je tudi z nacionalno kampanjo zbiranja sredstev za pomoč Sloveniji.

- Karitas Poljske bo v ponedeljek, 14.8.2023, z letalom njihove vojske v ponedeljek na Ljubljansko letališče pripeljala 33 palet humanitarne pomoči, ki bo vsebovala 25 naprav za izsuševanje prostorov (razvlaževalci ostanejo v lasti Karitas v Sloveniji), orodje in sredstva za čiščenje, posteljnina, higienski pripomočki in trajno zapakirana hrana. Karitas poljske je tudi začela z nacionalno kampanjo zbiranja sredstev za Slovenijo, zbirala bo tudi na ravni cerkva na Poljskem.

- Karitas Nemčije, kjer so imeli v leti 2021 tudi sami hude poplave, nam bo skupaj poslala v izposojo za kolikor čas potrebujemo preko 60 razvlažilniki prostorov in še nekaj druge opreme. Prve bomo prejeli v Prevaljah (Nadškofijska karitas Maribor) v ponedeljek, 14.8.2023 s strani Škofijske Caritas of Passau (Bavarska): 29 razvlažilnikov, 2 agregata, 2 pumpi za črpanje vode in 5 vakuumskih čistilcev. Poleg tega nam bo Karitas Nemčije donirala tudi 50.000 EUR, od tega večina za nakup trgovinskih bonov za razdelitev družinam, ki so jih prizadele poplave ter nekaj od tega za potrebne naprave pri čiščenju in razvlaževanju prostorov. Iz svojih izkušenj so nas spodbudili tudi, da ljudem ponudimo skupino gradbenih strokovnjakov, ki jim bi podelili nasvete, kako naj bi v primeru poplavljenih hiš, potekala obnova. Ljudje v Nemčiji za bili zelo hvaležni za to pomoč. Ponudili so nam tudi podelitev izkušenj s sodelavci Slovenske in škofijskih karitas rehabilitacije po poplavah v Nemčiji (to je dolgotrajni proces, v Nemčiji izvajajo petletni projekt pomoči s poplavami prizadetih družin).

- Pomoč z razvlažilniki in drugo opremo so nam ponudili tudi s strani Karitas Italije, Češke ter Bosne in Hercegovine, ki so vsi sami v preteklosti doživeli poplave, Italija zelo hude letos v maju. Karitas Italije je izpostavila, kako pomembno je da se ljudem na terenu nudi tudi psihosocialna pomoč. Karitas Bosne in Hercegovine pa je začela tudi z zbiranjem sredstev za Slovenijo. Ob tem so dejali, da čeprav bodo zbrana sredstva morda skromna, nam pa želijo biti blizu tudi z molitvijo in izraziti vsaj nekaj konkretne solidarnosti.

- Tehnično pomoč nam je ponudila tudi CRS – Catholic relief service oz. ameriška Karitas, ki ima svojo pisarno v Sarajevu in amreiška organizacija Direct relief z mrežo tudi v Evropi, ki želi darovati higienske pripomočke in zdravila.

- Posebej ganljiva so tudi sporočila sočutja, ki prihajajo iz oddaljenih Karitas, ki jim sicer pomaga Slovenska karitas, kot Karitas iz Južnega Sudana, Ruande in Kenije.

- Pomoč pri odpravi posledic s prostovoljskim delom sta nam ponudili tudi Ukrajinska ambasada in afriška diaspora v Sloveniji.

Slovenija, Cerkev po svetu, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.