Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik
Pošiljka s šotori za pomoč Turčiji (foto: Slovenska karitas)
Pošiljka s šotori za pomoč Turčiji | (foto: Slovenska karitas)

Slovenija v luči nedavne ujme poudarja pomen hitrega humanitarnega odziva

Slovenija | 19.08.2023, 17:32 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Danes obeležujemo svetovni dan humanitarnosti, posvečen humanitarnim delavcem, ki kljub ogrožanju svojih življenj pomagajo drugim. Združeni narodi so ga razglasili v spomin na napad na urad ZN v Bagdadu, v katerem je bilo 19. avgusta 2003 ubitih 22 humanitarcev, med njimi tudi vodja misije ZN v Iraku in visoki komisar ZN za človekove pravice Sergio Vieira de Mello. V Sloveniji ta dan mineva v znamenju velike solidarnosti ob nedavni vodni ujmi.

Svet se tako danes spominja tega dogodka izpred 20 let, v Sloveniji pa bo minil v znamenju pomoči prizadetim v ujmi. Po podatkih ZN je letos umrlo že 62 humanitarnih delavcev, od tega 22 v Južnem Sudanu, ki ostaja najnevarnejši kraj na svetu zanje.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v poslanici opozoril, da je humanitarnost na udaru, saj je financiranje pomoči daleč od potreb, a ocenil, da te preizkušnje tudi krepijo svetovno humanitarno skupnost.

Slovenija poudarja pomen hitrega in učinkovitega humanitarnega odziva ljudem v stiski

Kot odgovorna članica mednarodne skupnosti je Slovenija ob upoštevanju naraščajočih potreb po svetu v preteklem letu podvojila humanitarno pomoč. Kako pomembno je, da hitro priskočimo na pomoč, smo spoznali tudi ob nedavnih katastrofalnih poplavah v Sloveniji, so ob današnjem svetovnem dnevu humanitarnosti opozorili na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Slovenija pomoč usmerja ljudem, ki se nahajajo v naravnih in drugih katastrofah, kakor tudi v dlje časa trajajočih in pozabljenih krizah, med drugim v Ukrajini, državah podsaharske Afrike, Afganistanu, Jemnu in Siriji.

Letošnji svetovni dan humanitarnosti, ki je posvečen tako ljudem v stiski kot humanitarnim delavcem, obeležujemo pod geslom Pomagamo - ne glede na vse.

Slovenija, Svet, Sociala
Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...