Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Pošiljka s šotori za pomoč Turčiji (foto: Slovenska karitas)
Pošiljka s šotori za pomoč Turčiji | (foto: Slovenska karitas)

Slovenija v luči nedavne ujme poudarja pomen hitrega humanitarnega odziva

Slovenija | 19.08.2023, 17:32 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Danes obeležujemo svetovni dan humanitarnosti, posvečen humanitarnim delavcem, ki kljub ogrožanju svojih življenj pomagajo drugim. Združeni narodi so ga razglasili v spomin na napad na urad ZN v Bagdadu, v katerem je bilo 19. avgusta 2003 ubitih 22 humanitarcev, med njimi tudi vodja misije ZN v Iraku in visoki komisar ZN za človekove pravice Sergio Vieira de Mello. V Sloveniji ta dan mineva v znamenju velike solidarnosti ob nedavni vodni ujmi.

Svet se tako danes spominja tega dogodka izpred 20 let, v Sloveniji pa bo minil v znamenju pomoči prizadetim v ujmi. Po podatkih ZN je letos umrlo že 62 humanitarnih delavcev, od tega 22 v Južnem Sudanu, ki ostaja najnevarnejši kraj na svetu zanje.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v poslanici opozoril, da je humanitarnost na udaru, saj je financiranje pomoči daleč od potreb, a ocenil, da te preizkušnje tudi krepijo svetovno humanitarno skupnost.

Slovenija poudarja pomen hitrega in učinkovitega humanitarnega odziva ljudem v stiski

Kot odgovorna članica mednarodne skupnosti je Slovenija ob upoštevanju naraščajočih potreb po svetu v preteklem letu podvojila humanitarno pomoč. Kako pomembno je, da hitro priskočimo na pomoč, smo spoznali tudi ob nedavnih katastrofalnih poplavah v Sloveniji, so ob današnjem svetovnem dnevu humanitarnosti opozorili na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Slovenija pomoč usmerja ljudem, ki se nahajajo v naravnih in drugih katastrofah, kakor tudi v dlje časa trajajočih in pozabljenih krizah, med drugim v Ukrajini, državah podsaharske Afrike, Afganistanu, Jemnu in Siriji.

Letošnji svetovni dan humanitarnosti, ki je posvečen tako ljudem v stiski kot humanitarnim delavcem, obeležujemo pod geslom Pomagamo - ne glede na vse.

Slovenija, Svet, Sociala
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.