Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Pošiljka s šotori za pomoč Turčiji (foto: Slovenska karitas)
Pošiljka s šotori za pomoč Turčiji | (foto: Slovenska karitas)

Slovenija v luči nedavne ujme poudarja pomen hitrega humanitarnega odziva

Slovenija | 19.08.2023, 17:32 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Danes obeležujemo svetovni dan humanitarnosti, posvečen humanitarnim delavcem, ki kljub ogrožanju svojih življenj pomagajo drugim. Združeni narodi so ga razglasili v spomin na napad na urad ZN v Bagdadu, v katerem je bilo 19. avgusta 2003 ubitih 22 humanitarcev, med njimi tudi vodja misije ZN v Iraku in visoki komisar ZN za človekove pravice Sergio Vieira de Mello. V Sloveniji ta dan mineva v znamenju velike solidarnosti ob nedavni vodni ujmi.

Svet se tako danes spominja tega dogodka izpred 20 let, v Sloveniji pa bo minil v znamenju pomoči prizadetim v ujmi. Po podatkih ZN je letos umrlo že 62 humanitarnih delavcev, od tega 22 v Južnem Sudanu, ki ostaja najnevarnejši kraj na svetu zanje.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v poslanici opozoril, da je humanitarnost na udaru, saj je financiranje pomoči daleč od potreb, a ocenil, da te preizkušnje tudi krepijo svetovno humanitarno skupnost.

Slovenija poudarja pomen hitrega in učinkovitega humanitarnega odziva ljudem v stiski

Kot odgovorna članica mednarodne skupnosti je Slovenija ob upoštevanju naraščajočih potreb po svetu v preteklem letu podvojila humanitarno pomoč. Kako pomembno je, da hitro priskočimo na pomoč, smo spoznali tudi ob nedavnih katastrofalnih poplavah v Sloveniji, so ob današnjem svetovnem dnevu humanitarnosti opozorili na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Slovenija pomoč usmerja ljudem, ki se nahajajo v naravnih in drugih katastrofah, kakor tudi v dlje časa trajajočih in pozabljenih krizah, med drugim v Ukrajini, državah podsaharske Afrike, Afganistanu, Jemnu in Siriji.

Letošnji svetovni dan humanitarnosti, ki je posvečen tako ljudem v stiski kot humanitarnim delavcem, obeležujemo pod geslom Pomagamo - ne glede na vse.

Slovenija, Svet, Sociala
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...