Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Ljubno ob Savinji (foto: Primož Nakrst )
Ljubno ob Savinji | (foto: Primož Nakrst )

Hudourniške poplave se ponekod še stopnjujejo. Najhuje na Koroškem in Savijski dolini, nasip ob Muri popušča

Novice | 05.08.2023, 20:34 Robert Božič Slovenska tiskovna agencija

Na Gorenjskem in Koroškem ter na območju Idrijskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja so se tudi ponoči pojavljali močnejši nalivi, zato se hudourniške poplave večjega obsega na teh območjih še vedno stopnjujejo. Naraščajo reke v južni Sloveniji in se ponekod razlivajo. Številne ceste ostajajo zaprte.

19:17 Ob reki Muri pri Dolnji Bistrici je popustil vodni nasip

Ob reki Muri pri Dolnji Bistrici je popustil vodni nasip, je sporočila uprava za zaščito in reševanje. Prebivalce ob Dolnji Bistrici, Hotizi in Gabrjah pozivajo, da spremljajo situacijo na terenu in upoštevajo navodila pristojnih služb ter pripravijo vse potrebno za morebitno evakuacijo na ogroženih območjih.



Županja Občine Črenšovci Vera Markoja je za portal Sobotainfo povedala, da so eno hišo so že evakuirali, voda pa teče v vas Dolnja Bistrica. Aktivirano je bilo večje število gasilskih enot, ki pri gasilskem domu polnijo protipoplavne vreče in jih vozijo do predrtega nasipa, še poroča portal.



Župan sosednje Občine Razkrižje Stanko Ivanušič pa je na družbenem omrežju Facebook zapisal, da rešujejo tudi osrednji del Razkrižja, kjer se zlivata Mura in Ščavnica.

14:31 Popoldne se bo začela evakuacija zaradi plazu na Koroški Beli

Strokovnjaki bodo danes spet pregledali plaz na Koroški Beli, kjer se je zaradi zaznanega plazenja ponoči sprožil alarm. Zaradi napovedanega deževja bodo prebivalce zvečer evakuirali. Obvezna evakuacija bo veljala od 20. ure do nedelje do 7. ure, začela pa se bo ob 17. uri, je za STA povedal jeseniški župan Peter Bohinec.

Namestili jih bodo v telovadnico Osnovne šole Prežihovega Voranca. S seboj naj vzamejo le najnujnejše. V telovadnici bo poskrbljeno za ležišča, odeje in vzglavnike, tople napitke in suhe obroke, so zapisali na občini.


Za osebe, ki potrebujejo posebno in zdravstveno nego, bo namestitev organizirana v Domu Franceta Bergelja na Jesenicah.


13:37 Pretok Savinje na območju Celja upadel, evakuacija v celoti preklicana

Celje je zahvaljujoč izvedenim protipoplavnim ukrepom katastrofalno poplavo prestalo zelo dobro, je ocenil župan Matija Kovač. Pretok Savinje je upadel, evakuacija je preklicana, ukrep prepovedi približevanja vodotokom ne velja več, velja pa še ukrep prekuhavanja vode. Škodo bo mogoče oceniti po dokončni umiritvi stanja, precej je je na zasebnem premoženju ter na cestah in mostovih.



Pristojne službe so pregledale vse mostove v mestu. Danes most na Ulici 14. divizije na regionalni cesti Celje-Laško ostaja odprt samo za osebni promet, odprt je most čez Savinjo na Čopovi ulici, odpira se most čez Voglajno pri Topru.

Zaprta ostajata brv pri sotočju Voglajne in Savinje ter viseči most pri Levcu, pa most na Polulah in splavarska brv.

Zaprti sta Partizanska cesta pri mestnem parku in cesta skozi Skalno klet pri sotočju Voglajne in Savinje.

10:40 Padavinska situacija se počasi umirja, stopnja opozorila znižana na rumeno

Količina padavin se počasi zmanjšuje, zato je agencija za okolje stopnjo opozorila znižala na rumeno, je povedal meteorolog Brane Gregorčič. Umirjati so se začele tudi hidrološke razmere z izjemo spodnje Save, kjer največ težav po besedah hidrologa Janeza Polajnarja pričakujejo na sotočju Krke in Save.

Savinja še vedno poplavlja, vendar ne narašča več. Poplavlja tudi Drava, ki pa ima zdaj stabilen pretok. Pretok Mure je 1300 kubičnih metrov na sekundo, kar pomeni, da je na robu protipoplavnih nasipov, a se zaenkrat ne razliva, je povedal Polajnar.



Jutri popoldne bo državo po napovedih od zahoda dosegla hladna fronta, ki bo prinesla možnost neviht, a večjih dodatnih količin dežja ni pričakovati. V noči na ponedeljek se bo ozračje nato umirilo, v nadaljevanju prihodnjega tedna pa po Gregorčičevih besedah kaže na sončno in stabilno vreme.

8:20 Najhuje v Črni na Koroškem

Območje Črne na Koroškem je še naprej odrezano od sveta, saj je v Mežiški dolini in tudi drugod po Koroški poškodovanih veliko mostov in cest, prekinjena je dobava elektrike in vode, marsikje ni telefonskih povezav.

Na poti v Črno, kjer jim primanjkuje vode, hrane in goriva za agregate, je vojska, ki je v regiji pomagala že včeraj, prav tako bodo tudi danes pomagali gasilci iz Pomurja in predvidoma tudi z Dolenjske, ko se bodo do tja lahko prebili.

Celotno regijo še vedno ogrožajo poplave in vse več zemeljskih plazov, k sreči pa je minulo noč manj intenzivno deževalo, je za davi dejal regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič. Marsikje v regiji ni pitne vode, saj so poškodovani vodovodi, zato bo predvsem v Mežiški dolini danes prednostna naloga zagotavljati vodo iz cistern.

Najbolj grozi Sava

Kot so danes sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje, se je izrazit poplavni val na Savinji, Kamniški Bistrici in Gradaščici pomikal dolvodno, Poljanska Sora pa tudi v spodnjem toku že poplavlja v večjem obsegu.

V večjem obsegu poplavlja tudi Sava, ki bo v spodnjem toku dosegla največji pretok v naslednjih urah. Drava je v zgornjem toku ustaljena, v spodnjem toku pa se njeno naraščanje umirja. Mura v Gornji Radgoni se bo v prihodnjih urah ustalila pri okoli 1400 kubičnih metrih na sekundo.

Reke, ki so v petek poplavljale na širših območjih, upadajo, vendar zaradi padavin počasneje kot običajno in z vmesnimi manjšimi porasti. Podoben trend upadanja bo tudi danes čez dan. Naraščajo reke v južni Sloveniji, posamezne se razlivajo ob strugah. Kot je razvidno iz spletnih kamer, je Sava na območju Brežic že prestopila bregove. Ponoči so iz kampa v Termah Čatež evakuirali obiskovalce. Tudi Krka bo po napovedih močneje narasla in poplavljala na območjih pogostih poplav.

Na Gorenjskem zagotavljanje dostopnosti in sanacija, na Koroški Beli alarm za plaz

Po včerajšnjih poplavah je današnja noč na Gorenjskem minila mirneje, razen za prebivalce Koroške Bele, ki jih je zaradi premikov na plazu Urbas zbudil alarm. Prebivalci bodo preko dneva, ko lažje spremljajo dogajanje, lahko na svojih domovih, preko noči pa bo razglašena evakuacija.

Povsod po regiji se narasle vode umikajo, tako bo danes poudarek na čiščenju objektov in na zagotovitvi dostopa do še odrezanih zaselkov, ponovno pa je možen dostop do Poljanske doline.



Poveljnik Gasilskega poveljstva Škofja Loka Tomaž Ažbe je izpostavil, da so imeli ponoči kar srečo z vremenom, danes pa jih čaka nadaljevanje dela od včeraj.

Ne hodite od doma če ni nujno

Od četrtka zvečer do sobote zjutraj so na upravi za zaščito in reševanje zabeležili skupno 3701 dogodek, od tega največ (1130) na območju Ljubljane. Gasilci iz 574 gasilskih enot so predvsem prečrpavali vodo iz poplavljenih objektov, zaščitili več plazov, izpod mostov odstranjevali naplavine in reševali potopljena vozila iz poplavljenih vozišč ter evakuirali osebe na več lokacijah. Aktivirali so tudi druge pristojne službe.

Številne ceste na Severnoprimorskem, Gorenjskem, Koroškem, Štajerskem in v osrednji Sloveniji ostajajo zaprte. Štajerska avtocesta je po podatkih prometnoinformacijskega centra zaprta med Žalcem in Vranskim proti Ljubljani ter med Blagovico in Šempetrom proti Mariboru. Zaprti so tudi uvozi Blagovica, Trojane in Vransko proti Mariboru.

Pot med Ljubljano in Mariborom je v obe smeri možna samo prek dolenjske avtoceste ter po cesti Krško-Bizeljsko-Mestinje-Šentjur-Dramlje, Krško-Bizeljsko-Mestinje-Podplat-Poljčane-Slovenska Bistrica ali prek Zagreba, Gruškovja in Ptuja.

Na dolenjski avtocesti je zaradi vode na cestišču zaprt izvoz Šmarje Sap proti Ljubljani.

Kot so poudarili na prometnoinformacijskem centru, se razmere ves čas spreminjajo, voda pa poplavlja nova območja. Vozniki naj upoštevajo navodila dežurnih služb in ne vozijo na poplavljena območja ali na zaprte ceste. Na območjih, kjer promet po regionalnih, državnih in lokalnih cestah ni možen, lahko vozniki avtocesto uporabljajo tudi brez vinjete. Če ni nujno, naj se ne odpravljajo na pot.

Železniški promet med Jesenicami in Ljubljano je prekinjen.

Na vipavski hitri cesti promet ovira burja, prepovedan je promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osmih ton.

Na jugu Avstrije kljub manj obilnem deževju ostajajo zaskrbljeni

Na jugu Avstrije kljub manj obilnem nočnem deževju ostajajo zaskrbljeni. Med najbolj ogroženimi ostaja Šentpavel v Labotski dolini. Zaenkrat jez nad krajem ni popustil. Skrbi pa trenutno zbujajo zemeljski plazovi. Vseeno so že včeraj evakuirali 70 domov.

Več hiš so evakuirali tudi v Labotu, potem ko se je sprožilo nekaj zemeljskih plazov. Iz bližine Goslinskega jezera in Zablaškega jezera pa so evakuirali dva kampa.



Hudo prizadeta je tudi avstrijska Štajerska, kjer za območja Lonča, Lipnice in jugovzhodnega dela dežele velja opozorilo civilne zaščite. V Lipnici so iz doma starejših ponoči evakuirali 27 ljudi. V bližnjih krajih so morali ljudi reševati celo s čolni in helikopterji.

Se pa zaradi številnih zaprtih cest danes pričakuje prometni kaos pred predorom Karavanke. Že zjutraj je bil pred predorom 14 kilometrov dolg zastoj.

Novice
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...