Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež in portugalski predsednik (foto: Vatican Media)
Papež in portugalski predsednik | (foto: Vatican Media)

86-letni papež: S tega dogodka se bom vrnil pomlajen

Svet | 02.08.2023, 15:14 Marta Jerebič

Papež Frančišek je zjutraj začel svoje 42. apostolsko potovanje in malo pred 11. uro prispel na lizbonsko letališče, kjer sta ga med drugim sprejela apostolski nuncij in predsednik države. Prvi dan obiska na Portugalskem namenja civilnim in cerkvenim oblastem. Prve je nagovoril v osrednjem kulturnem centru. Zvečer pa ima v samostanu sv. Hieronima na programu večernice s škofi, duhovniki in drugimi posvečenimi.

Uvodno srečanje z mladimi bo jutri zvečer v parku Edvarda VII v središču Lizbone. Tam naj bi se po ocenah organizatorjev 37. svetovnega dneva mladih zbralo več kot milijon ljudi. Uradno se je sicer registriralo 354 tisoč romarjev in 25 tisoč prostovoljcev iz 140 držav. Največ je Špancev, Italijanov, Portugalcev in Francozov. Slovencev je več kot 500, ki se v dopoldanskem času udeležujejo katehez, v popoldanskem pa bogatega spremljajočega programa s koncerti in drugimi prireditvami.

Pred odhodom na Portugalsko sprejel 15 ljudi

Papež je pred odhodom na letališče v Domu sv. Marte sprejel 15 ljudi, med njimi je bilo nekaj mladih, ki se zaradi življenja v rehabilitacijski skupnosti ne morejo udeležiti svetovnega dneva mladih, in trije stari starši z vnuki. Srečanje je želelo poudariti vez med generacijami, ki se lahko podpirajo in se druga od druge učijo.

Papež na letalu
Papež na letalu © Vatican Media

Pismo Pabla Alonsa

Med letom v Lizbono pa je sveti oče pozdravil približno osemdeset novinarjev. Med njimi odmeva pogovor z novinarko španskega Radia Cope, ki je papežu izročila pismo 21-letnega Španca Pabla Alonsa, ki se je želel udeležiti srečanja v Lizboni, a je umrl 15. julija za Ewingovim sarkomom, za katerim je zbolel pri 16. letih. 

Pablo Alonso in njegovi starši
Pablo Alonso in njegovi starši © Vatican Media

Evropa, ki ugaša vojne in prižiga upanja

Za 86-letnega Frančiška je to 4. svetovni dan mladih in kot je povedal na letalu, se bo z njega, glede na prisotnost več kot milijon mladih, vrnil pomlajen. V nagovoru oblastem je izrazil upanje, da bo svetovni dan mladih stari celini dal zagon za odprtost svetu. »Svet potrebuje pravo Evropo, potrebuje jo v vlogi graditelja mostov in mirovnika na svojem vzhodu, v Sredozemlju, Afriki in na Bližnjem vzhodu.« Papež je obžaloval pomanjkanje pogumne mirovne poti v ukrajinskem konfliktu, postavljanje žičnatih ograj zaradi migrantov in dejstvo, da se več vlaga v orožje kot v otroke. Kritiziral je zakonodajo o splavu in evtanaziji. Evropo je zato vprašal: Kam pluješ? Poudaril je, da sanja o Evropi, ki ugaša vojna žarišča in prižiga upanja.

Papež in predstavniki portugalskih oblasti
Papež in predstavniki portugalskih oblasti © Vatican Media

Prva kateheza s poudarkom na okolju

Mladi so medtem dopoldne prisluhnili prvi katehezi, ki so osredotočene na geslo: Marija je vstala in se v naglici odpravila. Za Slovence jih pripravlja mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Ta je med drugim spregovoril o tem, kakšna naglica ni dobra in kakšne so posledice takšne nepremišljene naglice. Pozornost pa je namenil tudi odgovornosti za Zemljo. Vremenski pojavi zadnjih dni tudi v Sloveniji kažejo na to, da smo s pretiranim izkoriščanjem podrli ravnovesje. Kristjani bi morali prevzeti iniciativo pri ohranjanju Stvarstva, je še dejal nadškof Cvikl.

Uvodna sveta maša

Slovenska zastava na SDM v Lizboni
Slovenska zastava na SDM v Lizboni © Jakob Medved

Svetovni dan mladih se je uradno začel sinoči z uvodno sveto mašo, ki jo je daroval lizbonski patriarh, kardinal Manuel Clemente. Mladim je izrekel dobrodošlico, v pridigi pa poudaril, da so se vsi navzoči kot Marija odpravili na pot. Za mnoge mlade romarje je bilo potovanje morda zahtevno zaradi razdalje, povezav in s tem povezanih stroškov. A kljub tem oviram je pomembno, da se podamo na take poti, je dejal, in romanja primerjal s potovanji življenja, kjer vsak dan predstavlja nov izziv. »Večer se je zaključil z glasbo in sproščenim druženjem. Navdušeni smo bili, ko smo spoznavali mlade z različnih koncev sveta, si z njimi izmenjevali predmete in poklepetali. Lepo je videti, kako mladostna energija izkazuje vero v Jezusa Kristusa, ki jo delimo vsi, ki smo prišli na to romanje,« je za naš radio povedal Aleks Birsa Jogan s Katoliške mladine, ki bo na jutrišnjem uvodnem srečanju s papežem nosilec slovenske zastave.

Slovenske zastave na SDM v Lizboni
Slovenske zastave na SDM v Lizboni © Jakob Medved

Svet
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...