Slavi KoširSlavi Košir
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Slovenski škofje (foto: Slovenska škofovska konferenca)
Slovenski škofje | (foto: Slovenska škofovska konferenca)

Slovenski škofje odločen NE samomoru s pomočjo

Škofovska konferenca | 20.07.2023, 11:27 Marjana Debevec

Slovenski škofje odločno nasprotujejo predlogu Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki je bil v ponedeljek vložen v parlamentarno obravnavo. Ob tem opozarjajo na nekatere sporne katoliške in obče človeške vidike samomora s pomočjo.

Ljudje smo oskrbniki in ne lastniki življenje

S katoliškega stališča je samomor s pomočjo nesprejemljiv, poudarjajo škofje, saj smo ljudje oskrbniki in ne lastniki življenja, ki nam ga je Bog zaupal. Ne razpolagamo z njim.

Katekizem Katoliške Cerkve uči, da trpljenje, velik strah in podobne okoliščine sicer zmanjšujejo osebno odgovornost storilca za dejanje samomora, samo dejanje samomora pa ne more biti nikoli upravičeno; vendar Cerkev vedno moli za tiste, ki so si vzeli življenje.

Preberite celotno izjavo škofov

Bolni, slabotni in ranljivi bodo obremenjeni s hitro rešitvijo

Tudi papež Frančišek opozarja, da »lahko in moramo zavrniti skušnjavo, ki jo spodbujajo zakonodajne spremembe, da bi z medicino ustregli bolnikovi morebitni želji po smrti s pomočjo pri samomoru,« so zapisali škofje.

Skrbi jih predvsem možnost 'pasivne prisile k samomoru s pomočjo'. Prepričani so namreč, da bodo bolni, slabotni in ranljivi ljudje obremenjeni z mislijo, da jim je na voljo 'hitra rešitev' občutka odvečnosti in z zdravljenim povezanih stroškov.

Nevarnost spolzkega klanca

Države, ki so to že uzakonile, potrjujejo nevarnost 'spolzkega klanca'. Vsaka izjema se namreč v zelo kratkem času spremeni v družbeno sprejeto normalnost, povezano z zlorabami, pišejo naši škofje.

Zato poudarjajo, da bi moral državni zbor v imenu slovenske družbe nemudoma ustaviti sprejemanje trenutnega predloga zakona, saj drvimo v družbo, v kateri bo cenjeno samo mlado, zdravo in »lepo« življenje, vsem ostalim pa bodo na voljo hitre rešitve po vzoru trenutnega zakona.

Pomoč pri samomoru naj Slovenija zamenja za pomoč življenju

Prepričani so, da Slovenija potrebuje več medsebojne pozornosti: 'pomoč pri samomoru' naj zamenja pripravljenost za vsestransko 'pomoč življenju'. Vsakega človeka namreč spremlja strah pred trpljenjem, posebej ob koncu življenja.

Vendar odgovor na to ne more biti uvajanje možnosti samomora, temveč pospeševanje družbene solidarnosti ter hitrejši razvoj paliativne medicine, svojo izjavo zaključujejo člani Slovenske škofovske konference.

Škofovska konferenca
Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek) Mami je bila na veliko noč pri sestri na obisku. Premik na drugo lokacijo je bil cel podvig. :) (photo: Urša Sešek)

Skrb za ostarelo mami

Živimo v hiši skupaj z mamo, ki ima 85 let. Po možganski kapi 11 let nazaj se je življenje zanjo močno spremenilo. Spremenilo se je tudi za tiste, ki živimo z njo in skrbimo zanjo: to sta sestrina ...

Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise) Ta konec tedna priložnost za spoznavanje kakovostne arhitekture (photo: odprtehise)

Dobra arhitektura ni modna muha.

Odprte hiše Slovenije, vseslovenski tridnevni arhitekturni festival, letos že petnajstič po vrsti odpira najsodobnejšo slovensko arhitekturno produkcijo, nove in prenovljene arhitekturne projekte ...