Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Evropska poslanka ELS/SDS Romana Tomc (foto: www.romanatomc.si)
Evropska poslanka ELS/SDS Romana Tomc | (foto: www.romanatomc.si)

Romana Tomc o političnem prevzemu medijev, obremenitvah kmeta in slabo pripravljeni dolgotrajni oskrbi

Politika | 07.07.2023, 12:39 Alen Salihović

Poslanka iz vrst Evropske ljudske stranke Romana Tomc je v pogovoru za Radio Ognjišče spregovorila o vse večjem političnem prevzemu medijev, ki smo mu priča z nastopom vlade Roberta Goloba. Prav tako je bila kritična do obremenitev, ki so jih zaradi Nature 2000 deležni slovenski kmetje. Zelo negativno pa je ocenila nov zakon o dolgotrajni oskrbi.

Vse več totalitarnega poveličevanja v Sloveniji

Pogovor z evropsko poslanko Romano Tomc smo začeli z izjavo Evropske ljudske stranke v kateri so poleg Poljske vključili tudi Slovenijo. Izjava, ki je bila potrjena soglasno obravnava stanje v Sloveniji glede pravne države in političnega prevzema medijev. Tomc je s svojim govorom o obujanju komunizma v Sloveniji namreč pritegnila poznost tako, da je Evropa res postala pozorna na dogajanje v Sloveniji. Opozorila je Evropsko komisijo, da se v Sloveniji v zadnjem letu pojavljajo vedno pogostejši pozivi k poveličevanju totalitarističnih simbolov in oseb, ki so v nekdanji Jugoslaviji zagrešili hude zločine proti človeštvu.

Poročilo komisije o vladavini prava z izrazito politično noto

Sicer je v tem tednu Tomc komentirala tudi poročilo Evropske komisije o vladavini prava v Sloveniji. Dejala je, da gre za dokument z izrazito politično noto, namenjen napadom na politične nasprotnike in ne ugotovitvi dejanskega stanja. Zaradi tega poročila se vladavina prava ne v Sloveniji ne kjerkoli drugje ne bo niti za malo izboljšala, je prepričana poslanka.

Dejstvo, da se očitek o nedopustni koncentraciji medijev in nepreglednem lastništvu nad njimi vleče že od prvega poročila dalje, zgodi pa se nič, je po njenem »kronski dokaz, kako je poročilo o vladavini prava brez vsake moči in ob tem tudi, kako politično motivirano je«. Bistvo poročila o vladavini prava 2023 je po njenem tisto, kar v njem manjka, to pa je »celovita in realna ocena delovanja pravne države v Sloveniji, ki je po ocenah mnogih v Sloveniji ogrožena«.

Evropska politika se nagiba v levo

V pogovoru za naš radio pa je opozorila še, da se Evropska komisija bolj kritično obravnava države z desnimi vladami, medtem ko poslanci bolj napadajo te države kot tiste, kjer je na oblasti leva politika. »Razlog za to lahko razloži preprosta matematika. V Evropskem parlamentu je 705 poslancev, od katerih jih 177 pripada desnosredinski Evropski ljudski stranki. Kljub temu, da smo največja skupina, nas prekašajo socialisti s 143 poslanci, zato nimamo večinskega vpliva. Posledično se evropska politika nagiba v levo, saj nas enostavno preglasujejo. Posledice uničujoče leve ideologije se kažejo tudi v Sloveniji, pa tudi drugje, čeprav z nekoliko drugačnimi temami,« opozarja poslanka.

Po njenih besedah so nekatere nacionalne volitve v posameznih državah prinesle nekaj upanja za desnico. Meni, da volivci očitno dosegajo točko, ko se počutijo ogrožene v svojem evropskem načinu življenja, zato zavračajo ideje, ki vodijo v izgubo identitete, čeprav se predstavljajo kot najbolj demokratična, napredna, zelena, odprta in pravična družba.

Poslanka skupina Evropske ljudske stranke/EPP
Poslanka skupina Evropske ljudske stranke/EPP © EPP

O kmetijstvu...

Po besedah poslanke se kmetje spopadajo s številnimi izzivi, kot so nizke cene hrane, globalna konkurenca, odseljevanje mladih ljudi s podeželja in primanjkljaj delovne sile. Poleg tega kmetijska politika EU prinaša obsežno število pravil in predpisov, kar predstavlja veliko administrativno breme za kmete, zato bo po njenih besedah potrebno kmetom bistveno bolj prisluhniti.

Prav tako meni, da sta Natura 2000 in predlog Zakona o obnovi narave škodljiva ne le za slovensko, temveč za celotno evropsko kmetijstvo.

O dolgotrajni oskrbi...

Ob sklepu pogovora je izrazila skrb, ker še veno nimamo zakona o dolgotrajni oskrbi, njegovo izvajane pa se prelaga naprej. Opozorila je, da je sedanja vlada prejšnji zakon, ki ga je pripravila vlada Janeza Janše bistveno poslabšala in javnosti predstavila bistveno dražjo različico prejšnjega zakona. Skrbi jo, da bodo ljudje plačevali več, dobili pa manj.

Politika, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.