Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Novinar Peter Merše (foto: posnetek zaslona)
Novinar Peter Merše | (foto: posnetek zaslona)

Komu bo koristila interpelacija in koga »bremza« Loredan?

Slovenija | 01.07.2023, 11:45 Tanja Dominko

V minulem tednu je poslanke in poslance ter tudi medije najbolj zaposlovalo področje zdravstva. SDS je poleg tega vložila interpelacijo o delu ministra za zdravstvo Daniela Bešiča Loredana. Dogajanje je komentiral novinar tednika Domovina Peter Merše.

Leto dni po nastopu mandata vladi podpora pada. Med strankami je SDS prehitela Svobodo. Kje so razlogi? Se lahko ob vloženi interpelaciji o delu ministra za zdravje položaj teh dveh strank spet zamenjata?

To je zanimivo vprašanje glede interpelacije. Ker sama interpelacija ima zanimive učinke. Po eni strani je minister Bešič Loredan pokazal, da kot minister ni ravno najbolj spreten in karakterno najbolj primeren za to funkcijo. Po tej strani očitati interpelacijo, da je povsem nepotrebna, pač ni ravno na mestu. Fiaskov je bilo dovolj, od zanikanja časovnic glede zdravstvenih reform do kaosa, ki ga imamo v zdravstvu, podaljševanje čakalnih vrst, tudi sporov z zdravniki, je Bešič Loredan pokazal, da ni ravno uspešen minister.

Hkrati se kažejo razpoke v koaliciji. Vsaj nekateri partnerji so zelo kritični do ministra in morda se zdi, kot da jim je SDS dal žogico. Po eni strani bi morda oni sami znotraj koalicije želeli ministra zamenjati, po drugi strani je SDS zdaj omogočila, da se postrojijo v podporo ministru. Tukaj je zanimiv še en vidik, da je kljub vsemu minister vendarle tisti v vladi, ki nekoliko »bremza« še hujše ideje, ki jih imajo nekateri o zdravstvu. Če bi Loredan odletel in bi ga nadomestil kakšen Dušan Keber ali kdo podoben, bi bila situacija verjetno še bistveno slabša. Morda lahko rečemo, da je ta interpelacija v korist ministra Loredana, ker mu bo omogočila, da se bodo koalicijske partnerice okoli njega postrojile in mu omogočile, da vsaj nekoliko bremza neke najhujše predloge, ki se pojavljajo v zdravstvu.

Tukaj je zanimiv še en vidik, da je kljub vsemu minister vendarle tisti v vladi, ki nekoliko »bremza« še hujše ideje, ki jih imajo nekateri o zdravstvu.

Kako trdna je sicer koalicija?

Na prvi pogled ni videti večjih nevarnosti. Celo, če bi Levica ugotovila, da se v tej koalicije ne vidi več, ima koalicija zgolj Gibanja Svoboda in SD še vedno več kot 46 glasov sama po sebi. Dogajanje v Levici je še najmanj z vidika vlade zaskrbljujoče, ker jih nihče prav zares ne potrebuje, razen z vidika, da jim zagotavljajo vsebinsko podporo, ker je stranka Levica v tej vladi bolj ali manj edina, ki ima agendo, pa nam je to všeč ali ne.

V resnici ta koalicija stoji in pade na Gibanju Svoboda in tu je ključno vprašanje, kako trdna stranka je. Po enem letu se kaže, da so nekateri nekoliko nezadovoljni. Dejstvo je tudi, da tukaj govorimo o stranki samih novincev. Po enem letu in verjetno čez nekaj časa še toliko bolj, se bodo tudi ti poslanci naučili te poslanske obrti in morda jim bodo nekoliko zrasla krila in bodo poskusili iti svojo pot. Trenutno se sicer ne zdi tako verjetna, tudi predčasne volitve niso posebej verjetne, ker poslancem gotovo ni v interesu, da predčasno končajo mandate.

Še nekaj o zakonu o dolgotrajni oskrbi. Predstavlja nov davek za državljane.

Prvo kar je ključno, je to, da smo volivci to lahko pričakovali. Ta koalicija je šla na volitve po napovedih in obljubah po višjih davkih. In v tem smislu, se bomo morali slovenski volivci navaditi, da če nam nekdo obljublja nekaj negativnega in ga kljub temu izvolimo, to lahko tudi pričakujemo. To ni hudo presenečenje.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.