Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Rok MihevcRok Mihevc
Novinar Peter Merše (foto: posnetek zaslona)
Novinar Peter Merše | (foto: posnetek zaslona)

Komu bo koristila interpelacija in koga »bremza« Loredan?

Slovenija | 01.07.2023, 11:45 Tanja Dominko

V minulem tednu je poslanke in poslance ter tudi medije najbolj zaposlovalo področje zdravstva. SDS je poleg tega vložila interpelacijo o delu ministra za zdravstvo Daniela Bešiča Loredana. Dogajanje je komentiral novinar tednika Domovina Peter Merše.

Leto dni po nastopu mandata vladi podpora pada. Med strankami je SDS prehitela Svobodo. Kje so razlogi? Se lahko ob vloženi interpelaciji o delu ministra za zdravje položaj teh dveh strank spet zamenjata?

To je zanimivo vprašanje glede interpelacije. Ker sama interpelacija ima zanimive učinke. Po eni strani je minister Bešič Loredan pokazal, da kot minister ni ravno najbolj spreten in karakterno najbolj primeren za to funkcijo. Po tej strani očitati interpelacijo, da je povsem nepotrebna, pač ni ravno na mestu. Fiaskov je bilo dovolj, od zanikanja časovnic glede zdravstvenih reform do kaosa, ki ga imamo v zdravstvu, podaljševanje čakalnih vrst, tudi sporov z zdravniki, je Bešič Loredan pokazal, da ni ravno uspešen minister.

Hkrati se kažejo razpoke v koaliciji. Vsaj nekateri partnerji so zelo kritični do ministra in morda se zdi, kot da jim je SDS dal žogico. Po eni strani bi morda oni sami znotraj koalicije želeli ministra zamenjati, po drugi strani je SDS zdaj omogočila, da se postrojijo v podporo ministru. Tukaj je zanimiv še en vidik, da je kljub vsemu minister vendarle tisti v vladi, ki nekoliko »bremza« še hujše ideje, ki jih imajo nekateri o zdravstvu. Če bi Loredan odletel in bi ga nadomestil kakšen Dušan Keber ali kdo podoben, bi bila situacija verjetno še bistveno slabša. Morda lahko rečemo, da je ta interpelacija v korist ministra Loredana, ker mu bo omogočila, da se bodo koalicijske partnerice okoli njega postrojile in mu omogočile, da vsaj nekoliko bremza neke najhujše predloge, ki se pojavljajo v zdravstvu.

Tukaj je zanimiv še en vidik, da je kljub vsemu minister vendarle tisti v vladi, ki nekoliko »bremza« še hujše ideje, ki jih imajo nekateri o zdravstvu.

Kako trdna je sicer koalicija?

Na prvi pogled ni videti večjih nevarnosti. Celo, če bi Levica ugotovila, da se v tej koalicije ne vidi več, ima koalicija zgolj Gibanja Svoboda in SD še vedno več kot 46 glasov sama po sebi. Dogajanje v Levici je še najmanj z vidika vlade zaskrbljujoče, ker jih nihče prav zares ne potrebuje, razen z vidika, da jim zagotavljajo vsebinsko podporo, ker je stranka Levica v tej vladi bolj ali manj edina, ki ima agendo, pa nam je to všeč ali ne.

V resnici ta koalicija stoji in pade na Gibanju Svoboda in tu je ključno vprašanje, kako trdna stranka je. Po enem letu se kaže, da so nekateri nekoliko nezadovoljni. Dejstvo je tudi, da tukaj govorimo o stranki samih novincev. Po enem letu in verjetno čez nekaj časa še toliko bolj, se bodo tudi ti poslanci naučili te poslanske obrti in morda jim bodo nekoliko zrasla krila in bodo poskusili iti svojo pot. Trenutno se sicer ne zdi tako verjetna, tudi predčasne volitve niso posebej verjetne, ker poslancem gotovo ni v interesu, da predčasno končajo mandate.

Še nekaj o zakonu o dolgotrajni oskrbi. Predstavlja nov davek za državljane.

Prvo kar je ključno, je to, da smo volivci to lahko pričakovali. Ta koalicija je šla na volitve po napovedih in obljubah po višjih davkih. In v tem smislu, se bomo morali slovenski volivci navaditi, da če nam nekdo obljublja nekaj negativnega in ga kljub temu izvolimo, to lahko tudi pričakujemo. To ni hudo presenečenje.

Slovenija
Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc) Fotografija je simbolična (photo: Rok Mihevc)

Premestitve duhovnikov v škofiji Novo mesto

V Škofiji Novo mesto so zaključili z imenovanji in osebnimi spremembami škofijskih duhovnikov, podatke so javno objavili na spletni strani škofije. Tudi duhovniki so že dobili dekrete, v ...

Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa) Praznovanja so se udeležili številni verniki (photo: Picasa)

Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto!

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski ...

Monika Brilly (photo: Maja Morela) Monika Brilly (photo: Maja Morela)

Meliso v vodo za osvežitev

V tokratnih minutah za svetovanje smo se osredotočili na osvežilne pijače, ki jih lahko pripravimo doma. S tovrstnimi napitki sel lahko hladimo v prihajajočih vročih dneh. Gostja je bila Monika ...

Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana) Plinsko-parna enota (PPE-TOL) predstavlja največjo energetsko-okoljsko naložbo Energetike Ljubljana doslej. Omogočila bo 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga ter s tem pomemben korak v umikanju premoga iz Ljubljane in Slovenije. (photo: Energetika Ljubljana)

Slovenci odlični pri varčevanju z energijo

Agencija za energijo je objavila, da smo po začasnih podatkih v Sloveniji lani dosegli 2296 gigavatnih ur prihrankov energije pri končnih porabnikih, kar je bistveno več, kot je zahtevano. ...