Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Papež: Zavrniti moramo hujskaško retoriko!

Novice | 21.05.2023, 07:00 Petra Stopar

V Cerkvi danes obeležujemo svetovni dan sredstev družbenega obveščanja. Papež Frančišek nas v poslanici opominja, da je za dobro komunikacijo pomembno tudi, da govorimo s srcem ali iz srca, ne le to, da se k nekomu odpravimo, ga poslušamo in opazimo. Ob tem poziva k preprečevanju sovražnega načina komunikacije in hujskanja.

Po papeževem mnenju v obdobju družbenih delitev, pred katerimi ni imuna niti cerkvena skupnost, prizadevanje za komunikacijo iz srca ne zadeva samo informacijskih delavcev, ampak je odgovornost vsakega človeka.

V poslanici za 57. svetovni dan sredstev družbenega obveščanja poudarja, da smo vsi, še posebej kristjani, »poklicani iskati in govoriti resnico, in to delati z ljubeznijo«. Želi si, da »komunikacija v medijih ne bi podžigala sovraštva, ki poraja jezo in vodi v spopad, ampak da bi pomagala ljudem, da mirno razmišljajo, da s kritičnim in spoštljivim duhom razbirajo resničnost, v kateri živijo«.

In kako v času novih sredstev obveščanja to uspeva Cerkvi? V njeni zgodovini po besedah odgovornega urednika tednika Družina Boštjana Debevca ni mesta ali platforme, ki ga Cerkev ne bi uporabila za širjenje evangelija, že vse od nastopa Pavla v Stari Grčiji: »Tudi takrat, pred 2000 leti, ni bilo prav nič lahko, ker so tudi Pavla zasmehovali včasih. Vendarle je uspel, prinesel je Božjo besedo v tisto okolje in tisti način razmišljanja. Evangelij se je prijel in v tem smislu se mi zdi prav in celo nujno, da smo prisotni v teh okoljih, kjer se govori, kjer so ljudje navzoči.«

Zdi se mu dobro, da so v digitalnih medijih prisotni posamezni subjekti in pobude znotraj Cerkve, kot so redovi, župnije, katoliška društva in šole. »Imajo svoje spletne strani, profile na družbenih omrežjih, in prinašajo lepe zgodbe. Pozitivna lastnost spleta je ta, da dejansko lahko doseže vsakega, tudi nekoga na nasprotni strani, kljub vsem algoritmom, ki nam ponujajo všečne stvari, ampak so vendarle prisotni,« meni Debevec, ki ga v programu današnje nedelje na Radiu Ognjišče gosti voditeljica Mateja Subotičanec.

Boštjan Debevec
Boštjan Debevec © Marta Jerebič

Po papeževih besedah se človeštvo tako kot pred šestdesetimi leti boji stopnjevanja vojne, ki jo je treba čim prej ustaviti tudi na komunikacijski ravni. Zato moramo zavrniti vsako hujskaško retoriko in kakršnokoli obliko propagande, ki manipulira z resnico in jo kazi zaradi ideoloških ciljev. Namesto tega je treba na vseh ravneh spodbujati komunikacijo, ki bo pomagala ustvarjati pogoje za reševanje sporov med ljudstvi, je še zapisal papež.

Celotno besedilo poslanice lahko preberete tukaj.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...