Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Glavni urednik Hrvaške katoliške mreže Siniša Kovačić, odgovorni urednik Radia Ognjišče Tadej Sadar, voditeljica in urednica na Hrvaškem katoliškem radiu tajna Maleš in urednik informativnega programa na Radiu Ognjišče Alen Salihović (foto: ARO)
Glavni urednik Hrvaške katoliške mreže Siniša Kovačić, odgovorni urednik Radia Ognjišče Tadej Sadar, voditeljica in urednica na Hrvaškem katoliškem radiu tajna Maleš in urednik informativnega programa na Radiu Ognjišče Alen Salihović | (foto: ARO)

Naši hrvaški kolegi praznujejo 25 in 30 let!

Novice | 19.04.2023, 14:15 Uredništvo Radia Ognjišče

V Nadškofijskem pastoralnem inštitutu v Zagrebu je bila sinoči slovesnost ob 30-letnici hrvaške Informativne katoliške agencije in 25-letnici Hrvaškega katoliškega radia. Slovesnosti so se udeležili predsednik Hrvaške škofovske konference (HŠK) in novi zagrebški nadškof Dražen Kutleša, apostolski nuncij v Republiki Hrvaški Giorgio Lingua in predsednik Upravnega sveta Hrvaške katoliške mreže in zagrebški pomožni škof Mijo Gorski. Slovesnosti sta se udeležila tudi odgovorni urednik Radia Ognjišče Tadej Sadar in urednik informativnega programa Alen Salihović. V imenu radia sta kolegom prenesla iskrene čestitke ter jim zaželela poguma in oznanjanja »resnice«, pisane z veliko začetnico, še naprej.


Predsednik HŠK nadškof Dražen Kutleša je dejal, da sta Informativna katoliška agencija in Hrvaški katoliški radio kot katoliška medija zgradila identiteto z jasnim cerkvenim poslanstvom širjenja dobre novice. »Poleg evangelizacijske vloge si prizadevajo biti tudi sredstvo dialoških odnosov z drugimi verskimi skupnostmi in družbo. V dobi tako imenovani dobri epidemije podatkov, ko je javnosti vse težje približati svet verodostojnih in transparentnih informacij, je ena od pomembnih nalog še močneje okrepiti njihovo kredibilnost, pri tem pa skrbeti, da bi s svojim kredbilnim delom pridobili še več zaupanja,« je dejal nadškof Kutleša.

Vsem, tako sodelavcem radia kot agencije, ki so združeni v Hrvaški katoliški mreži, katere glavni urednik je Siniša Kovačić se je nadškof Kulteša zahvalil za delo, ki ga opravljajo. »Vsem želim, da bi vernike in druge ljudi vzgajali za moralne vrednote in v svetosti ter bili vzgojitelji in učitelji v medijih, ki bodo učili in vzgajali z besedo ter zgledom močne, modre, učene in krepostne posameznike, ki bodo ustvarjali v pozitivni smeri tako za družbo kot za Cerkev nasploh,« je dejal Kutleša.

»Sami pogosto rečemo, da sta to dva medija, ki imate enako poslanstvo. V ospredju našega delovanja sta dve resnici. Tista glavna resnica je širjenje veselega sporočila evangelija iz ene strani in iz druge strani resnica, ki je resnica vseh nas profesionalnih novinarjev, da na verodostojen način, ki temelji na dejstvih pripravimo vsako novico,« pa je dejal Siniša

Desno zagrebški nadškof Dražen Kutleša
Desno zagrebški nadškof Dražen Kutleša © ARO

Papež upa, da bodo obletnice vzpodbuda za naprej

Ob obletnicah obeh medijev je sodelavcem voščil tudi papež Frančišek. »Veliki duhovnik pošilja najboljše želje in ob izrazu svoje hvaležnosti za vlogo, ki jo imajo v službi evangelija, upa, da bodo te lepe obletnice vzbudile ponovno zavezanost širjenju vrednot bratstva, solidarnosti in miru,« je pisalo v sporočilu, ki ga je podpisal državni tajnik Svetega sedeža kardinal Pietro Parolin.

Podeljevanje priznanj
Podeljevanje priznanj © ARO

Samo Bog pozna domet besed in učinek, ki ste ga pustili v srcih in glavah mnogih poslušalcev

Škof Gorski pa je dejal, da je velika moč medijev, »tako v dobrem kot na žalost v slabem, odvisna od človeka, ki dela zanj«. Nadaljeval je, da je »v času, ko je resnica pogosto ločena od realnih dejstev in je vse samo percepcija, imeti medij, ki promovira resnico in dobro resnico, bogastvo«. »Samo Bog pozna domet besed in učinek, ki ste ga pustili v srcih in glavah mnogih poslušalcev. Prepričan sem, da je z vašim trudom vera rasla in se evangelij širil,« je dejal predsednik upravnega sveta Hrvaške katoliške mreže.

Da sta radio in agencija pomembni za hrvaški medijski prostor pa je izpostavila ministrica za kulturo in medije Nina Obuljen-Koržinek. Tudi ona se je zahvalila vsem za opravljeno delo ter posebej naglasila prispevek, ki ga katoliški mediji predstavljalo na Hrvaškem.

Zbrani so si nato ogledali film o delu radia in agencije, zaslužni za opravljeno delo pa so prejeli priznanja.

Začetek slovesnosti
Začetek slovesnosti © ARO

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...