Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Shod upokojencev, ki sta ga pripravila ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije in Institut 1. oktober. (foto: Bor Slana/STA)
Shod upokojencev, ki sta ga pripravila ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije in Institut 1. oktober. | (foto: Bor Slana/STA)

Na shodu upokojencev poleg pozivov k višjim pokojninam tudi odločen »NE« evtanaziji

Novice | 04.05.2023, 07:17 Alen Salihović

Na že četrtem shodu ljudske iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober na Trgu republike v prestolnici so zbrani znova zahtevali dvig pokojnin. Tokrat so se protestniki odpravili tudi do predsedniške in vladne palače, kjer so vladi očitali aroganten odnos do upokojencev ter jo pozvali k odstopu. Prav tako sta upokojenec Pavel Senegačnik iz Celja in predsednik Inštituta 1. oktober Pavel Rupar obsodila zakon o evtanaziji oziroma zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Tega jepomagala pripraviti tudi svetovalka predsednice države Nataše Pirc Musar, sicer nekdanja predsednica Društva Srebrna nit Biserka Marolt Meden. Rupar je zahteval, da se poslovi iz urada predsednice, kar Pirc Musar odločno nasprotuje. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič pa je zaradi Ruparjevega poziva že odpovedala srečanje z Ruparjem.

Shoda naj bi se udeležilo 44.000 ljudi

Predsednik Inštituta 1. oktober Pavel Rupar je na shodu, ki naj bi se ga po njegovih besedah udeležilo 44.000 ljudi spomnil, da se je kot predstavnik omenjenega inštituta v minulem mesecu tudi prvič sestal s premierjem Robertom Golobom, ki jim je obljubil enakopravno partnerstvo, kar je Rupar označil za velik uspeh. V maju pa se bo sestal tudi s predsednico hrama demokracije Urško Klakočar Zupančič in jo seznanil s položajem upokojencev. A ga je Klakočar Zupančič že odpovedala. 

Na vabila na pogovore z vladno stranjo se bodo tako po njegovih besedah odzvali, a ob tem pričakujejo konkretne predloge in ne »mlatenje prazne slame z obljubami«. »Na mizo bomo položili naše zahteve, želimo takojšen odgovor, ja ali ne«, je napovedal Rupar. V nasprotnem primeru bodo vladi »pokazali vrata« in zahtevali »resne, poštene in kompatibilne sogovornike ter nove volitve z novo vlado«.



Hočemo življenje, nočemo smrt!

Več tisoč protestnikov se je sicer najprej zbralo pred parlamentom na ljubljanskem Trga republike. Od tam so se podali pred predsedniško palačo na Erjavčevi, kjer so z vzkliki »Hočemo življenje, nočemo smrt!« izrazili so ostro nasprotovanje zakonu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. V primeru sprejetja zakona je Rupar napovedal tudi referendum, kritike pa pri tem usmeril tudi v svetovalko predsednice države Nataše Pirc Musar Biserko Marolt Meden, sicer nekdanjo predsednico društva Srebrna nit, ki je sodelovalo pri pripravi omenjenega zakona.

Hočemo penzije!

Pot so protestniki zatem nadaljevali proti vladni palači na Gregorčičevi ulici, kjer so vladnim predstavnikom med drugim očitali zanemarjanje upokojencev in z vzkliki »Hočemo penzije!« zahtevali dvig pokojnin, vlado pa pozvali k odstopu. Svoje nezadovoljstvo so zbrani na shodu izrazili tudi s transparenti uperjenimi tako proti vladi kot tudi novinarjem, med drugim z napisi »Zahtevamo dostojne pokojnine«, »Obljub in laži za dva mandata«, »Slovenija umira«, »Tudi upokojenci smo glas ljudstva« in »Odnos do upokojencev je tudi odnos do vaših staršev«.


Inštitut 1. oktober spisal kar dva zakona predloga

Rupar je spomnil tudi na dva zakonska predloga, ki so jih pripravili. Zbrane je ob tem pozval k oddaji podpisov za vložitev zakona o zvišanju pokojnin, ki jih bodo sicer zbirali do 22. junija. Pri zakonu, s katerim bi predlagali ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, pa jih je vladna stran po Ruparjevih besedah prehitela in »po tiho vložila zakon, ki ne prinaša ničesar«. »Prej ali slej bodo ljudje ugotovili, da ste jim pustili denar v enem žepu, vzeli ste ga pa iz drugega,« je prepričan.

Glede ustanovitve politične stranke, pa je dejal, da so v inštitutu odločeni pomagati upokojencem in delavcem za njihove pokojnine in plače. »Če boste za to, da ustanovimo stranko, jo bomo, če ne, tudi prav, o tem boste namreč odločali prav vi,« je Rupar dejal zbranim in napovedal, da bodo s protesti nadaljevali dokler ne bodo zadovoljni. Kot je še navedel, se bodo »za skupno zmago in zaključek agonij« povezali tudi z delavci, upokojenci in kmeti. Prav slednjim so protestniki tudi izrekli podporo.

Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.