Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Teden družine 2023 (foto: Katoliška cerkev)
Teden družine 2023 | (foto: Katoliška cerkev)

Teden družine bo znova spomnil na vlogi materinstva in očetovstva #video

Slovenija | 18.03.2023, 07:00 Petra Stopar

»Mir se začne v družini« je geslo letošnjega tedna družine, značilnega posebej za Cerkev na Slovenskem. Začne se z godom sv. Jožefa, ki ga letos izjemoma praznujemo že v soboto, 18. marca, konča pa na Gospodovo oznanjenje, 25. marca.

Ob godu zavetnika očetov in mož, sv. Jožefa, vstopamo v teden družine, ki so ga slovenski škofje razglasili že pred desetletji in se je po besedah tajnika Urada za družino pri Slovenski škofovski konferenci Luke Mavriča »dobro prijel, tako na župnijski kot škofijski ravni«. Potem tedna je, da se poudari »vrednoto družine, za katero pa vemo, da je čedalje bolj napadena, družinam danes ni lahko, to vsi čutimo«.V tem tednu so zato še posebej nagovorjeni starši v svoji materinski in očetovski vlogi, nadaljuje Mavrič: »Dve največji in tudi najlepši poslanstvi, ki ju živimo in navsezadnje tudi način, kako biva sam Bog, ki zase pravi, da je Oče in se želi razkriti nam kot Oče. Se pravi, da želimo v tem tednu družine poudarjati vrednoto družinskega življenja, materinstva, očetovstva.«

Da družinam danes ni lahko, to vsi čutimo.

V soboto, 18. marca, so po sv. maši v župnijah verniki, zlasti možje in očetje, povabljeni k ogledu videoposnetka, v katerem bo najprej vse pozdravil ljubljanski nadškof Stanislav Zore, nato pa bodo lahko prisluhnili polurnemu pogovoru z Alešem Čerinom, očetu štirih otrok in sodelavcu društva Družina in življenje. »V svoji življenjski zgodbi je opisal, kako je prišel do bolj osebnega odnosa z Bogom. Iz tradicionalne vere je z nekaterimi Božjimi dotiki prišel do tega, da Bog je in da je dober, da ga kliče in da bi tudi on postal sodelavec,« je dejal Mavrič.Za četrto postno nedeljo urad predlaga, da se po župnijah organizira družinski križev pot v naravi, od ponedeljka do petka ob 19.45 pa se bodo družine lahko priključile na spletno aplikacijo Zoom, kjer bodo srečanja na temo vrednot, kot so zaupanje, bližina, kesanje, odpuščanje in pogum. Na materinski dan, 25. marca, bo znova na voljo videoposnetek, v katerem najprej škof Anton Jamnik posebej pozdravi vse Slovence, ki živijo v tujini, temu pa bo sledilo polurno pričevanje Helene Rozman.

V bistvu je tako, da se mir začne v mojem srcu, če je tako, se potem širi tudi v okolje. Prvo primarno okolje, kjer ta mir živimo v naših medsebojnih odnosih, pa je naša človeška družina.

Več informacij o tednu družine dobite na spletni strani Katoliške cerkve ali v pogovoru z Luko Mavričem v oddaji Utrip Cerkve v Sloveniji, 19. marca ob 8.00.

Slovenija
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...

Marija (photo: Cathopic) Marija (photo: Cathopic)

Ritem srca v znamenju praznika

Tokratna oddaja Ritem srca je bila v znamenju praznika Gospodovega oznanjenja, ki je tudi materinski dan, ko izražamo hvaležnost vsem materam. In materinstvo je svoj najlepši zgled dobilo prav v ...