Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Andreja Eržen Firšt (foto: osebni arhiv)
Andreja Eržen Firšt | (foto: osebni arhiv)

Zgôdi se tvoja volja

Komentar tedna | 26.03.2021, 14:45 dr. Andreja Eržen Firšt

»Samo Gospod nam lahko da moč, da sprejmemo življenje takšno, kakršno je, da naredimo prostor tudi za protislovni, nepričakovani in razočarajoči del bivanja.« So besede papeža Frančiška, zapisane v Apostolskem pismu 'Patris corde', Z očetovskim srcem. Božja volja, Njegov načrt gresta z nami skozi naše stiske in radosti.

Ob tem apostol Pavel zapiše: »Vemo, da njim, ki ljubijo Boga, vse pripomore k dobremu.« (Rim 8,28) V tem pogledu vera osmisli vsak dogodek, naj bo vesel ali žalosten. In tukaj se srečamo s preizkušnjo, naša vera se sooči z vprašanjem zaupanja v Božjo voljo, pomoč in varstvo, tudi v težkih trenutkih našega življenja. Verjeti, da Gospod lahko deluje tudi skozi naše strahove, našo krhkost, našo slabotnost. In ne samo verjeti, zaupati!

Smo v času, ki nagovarja. In pri tem ne mislim na vsakodnevne novice o virusu, ki na takšen ali drugačen način širi svoje lovke, ne na politične spletke in mešetarjenja, ampak na različne spodbude, ki nas opogumljajo. »Hôdi za menoj« je naslov današnjega misijona na Radiu Ognjišče. Besede, ki jih je Jezus pri Tiberijskem jezeru dejal učencem, ko se jim je že tretjič razodel, odkar je bil obujen od mrtvih. Učenci zbegani, prestrašeni, v tolikšni meri, da si Jezusa ne upajo vprašati niti kdo je?! In potem nastopi znano trikratno Jezusovo vprašanje Petru, 'Ali me ljubiš?' Kakšen je bil Petrov odgovor vemo, ali vemo tudi kakšen je naš odgovor danes, vsak dan, vsak trenutek našega življenja.

Marsikdaj si v pasijonu našega življenja zastavljamo vprašanje, ki ga je Jezus zastavil Petru, 'Ali me ljubiš', Gospod. V dneh preizkušenj se pojavljajo misli, da je Gospod pozabil name. Ampak, Gospod ne pozabi na nas, uči nas, da se sredi viharjev življenja ne smemo bati prepustiti Njemu krmila našega čolna. Včasih hočemo nadzorovati vse, a Gospod ima vedno širši pogled. Gospodova pota so čudovita, neverjetna. Veliko preizkušenj sem imela v življenju, ob zgodnji izgubi matere, težki izgubi službe, krivicah, blatenja v javnosti, a Gospod me je pripeljal k Mariji Pomagaj na Brezje. Kako bi še bolj lahko pokazal, da mu ni vseeno zame!

Zgodi se Božja volja, v to je najprej privolila Devica Marija, ki je s svojim DA spremenila tok zgodovine in omogočila naše odrešenje. Naslednji je svoje sprejetje Božje volje izrekel sveti Jožef, ki ga je ljubezen do Marije vodila po poti, da je v vseh okoliščinah življenja znal izgovarjati svoj »fiat«, zgodi se. Kot ga je v vrtu Getsemani izrekel tudi Jezus in za nas sprejel breme križa.

Za Marijo, Jezusovo Materjo, noben svetnik ne zavzema toliko prostora v papeškem učenju kot Jožef, njen ženin. To ljubezen do Jezusovega skrbnika je z omenjenim apostolskim pismom 'Z očetovskim srcem' izkazal tudi papež Frančišek. S pismom je napovedal »Leto svetega Jožefa«, ki potekala od 8. decembra lani do 8. decembra letos. Svojo veliko naklonjenost svetemu Jožefu je papež Frančišek izpričal že v apostolskem pismu Admirabile signum, o pomenu in vrednosti jaslic, ki ga je podpisal 1. decembra 2019. V njem papež med drugim zapiše, da je Jožef varuh, ki se nikoli ne naveliča varovati svoje družine. Jožef je v srcu nosil veliko skrivnost, ki je ovijala Jezusa in Marijo. Kot pravičen mož se je vedno zanesel na Božjo voljo in jo izpolnjeval.

A tudi Jožef se je, tako kot mi, spopadal z dvomi, vprašanji o svoji vlogi, pravičnosti, svojem ravnanju, ob dejstvu, da je njegova zaročenka noseča. Potem pa se mu je v sanjah prikazal Gospodov angel in mu dejal, ne boj se! Zaupaj! In sveti Jožef je zaupal, spremljal Jezusa skozi njegovo otroštvo in iz dneva v dan videl, kako Jezus raste v modrosti. Zanj je bil kot oče, od njega se je Jezus naučil vrednosti, dostojanstva in veselja tega, kar pomeni jesti kruh, ki je sad dela lastnih rok. Vrednota, ki je dandanes žal vse preveč prezrta.

V baziliki Marije Pomagaj je v stranski kapeli čudovit vitraž Svete družine; sveti Jožef poučuje Jezusa, ki sloni ob njem, Marija pa tiho za njima stoji in ju opazuje. Posebna uprizoritev Svete družine na lep način upodablja besede papeža Frančiška. In ko popoldansko sonce posije skozi vitraž, nam skozi Sveto družino proseva ljubezen in svetloba Božje milosti.

Naj upanje vstajenjskega jutra odmeva v vašem življenju in naj nas vse napolnjuje z zaupanjem, vero in ljubeznijo, kot jo je imel sveti Jožef.


Na praznik svetega Jožefa se je v Katoliški Cerkvi pričelo Leto družine, ki se bo zaključilo 26. junija 2022, z 10. svetovnim srečanjem družin v Rimu, na katerem bo navzoč tudi sveti oče. Preko posnemanja Svete družine, pravi papež, smo poklicani ponovno odkriti vrednost družinskega jedra. Zaupajmo Sveti družini, še posebej sv. Jožefu, ženinu in skrbnemu krušnemu očetu, naše tegobe, dvome, upanja, pa tudi zahvale in veselja. V nekem smislu smo vsi v Jožefovem položaju, senca nebeškega Očeta.

V letu svetega Jožefa nas še prav posebej nagovarja podoba spečega Jožefa, ki je postala poznana prav zaradi papeža Frančiška, ki je 1. januarja leta 2015, na srečanju družin v Manili, med drugim dejal: »Rad bi vam povedal nekaj zelo osebnega. Do svetega Jožefa gojim veliko ljubezen, ker je mož tišine in obenem moči. Na moji mizi imam kip spečega Jožefa. Tudi ko spi, skrbi za Cerkev. Zato, kadar imam problem, težavo, jo zapišem na majhen listek in ga položim pod podobo spečega svetega Jožef, da lahko o tem razmišlja. Z drugimi besedami, rečem mu: moli za ta problem!«

Še predno je papež Frančišek spregovoril o svoji pobožnosti do svetega Jožefa in o svoji navadi, da mu z listki zaupa probleme, namene, prošnje za milosti, je le-ta že postala znana. Neki latinsko-ameriški škof, ki je bil na obisku pri papežu, je fotografiral kip spečega svetega Jožefa v Frančiškovi delovni sobi. Pobožnost, ki že dolgo spremlja papeža, je tudi mene navdušila, da na delovni mizi pod kip spečega Jožefa položim prošnjo za pomoč, navdih. Tudi prošnja za današnji komentar je bila zaupana spečemu Jožefu.

Spoštovani poslušalci Radia Ognjišče, želim vam blagoslovljen veliki teden. Da bi bil praznik Gospodovega vstajenja poln Luči, ki jo prinaša. Naj upanje vstajenjskega jutra odmeva v vašem življenju in naj nas vse napolnjuje z zaupanjem, vero in ljubeznijo, kot jo je imel sveti Jožef.

Hodimo za Njim, ki je pot, resnica in življenje!

Komentar tedna
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...