Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Velika nevarnost je, da mama na prvo mesto postavi otroke. To je napaka, ker na prvem mestu mora biti vedno partner. (foto: Pexels)
Velika nevarnost je, da mama na prvo mesto postavi otroke. To je napaka, ker na prvem mestu mora biti vedno partner. | (foto: Pexels)

Mama na prvo mesto postavi otroke. Napaka.

Za življenje | 25.03.2022, 08:43 Rok Mihevc

Prazniku Gospodovega oznanjenja pravimo tudi materinski dan. Zadnja leta na ta dan končujemo Teden družine, ki smo ga začeli na praznik svetega Jožefa. O vlogi mame in njenega odnosa z možem smo v oddaji Za življenje spregovorili z logoterapevtom dr. Sebastjanom Kristovičem. Tu je nekaj njegovih misli.

Oče zgradi hišo, dom naredi mama

"Mama je ognjišče. Ognjišče pa daje toplino. Oče lahko zgradi hišo, kupi stanovanje, dom pa naredi mama. Mama je tisto bitje, ki najbolj aboslutno ljubi. Oče malo manj, ker moška logika je bolj pravičnost v ospredju. Mama bo popustila, je tista, ki objema, ki gladi, ki povezuje. Mora biti pa komplementarna vloga. Oče je medtem bolj pravičen, treba se je držati pravil. Mama naredi dom, to pomeni, da diši. Diši pa takrat, ko se nekaj skuha. In hrana ima drug vonj, če se skuha z ljubeznijo. Mama družini postreže hrano, ker gre za dejanje ljubezni in bližine, gre za neko odnosno raven. To ne pomeni, da je mama permisivna in vse dovoljuje."

Mama ni 24-urna služba, ki je ves čas na voljo in starši niso otrokovi animatorji.

Mama na prvo mesto postavi otroke. Napaka.

"Velika nevarnost pa je ta, da mama na prvo mesto postavi otroke. To je napaka, ker na prvem mestu mora biti vedno partner. Malo za šalo, malo za res, se na šolah za starše učimo, da ko pride oče domov, mora stopiti mimo otroka in najprej objeti in poljubiti ženo. In čeprav z očetom nimata čisto razrešeno, od koga je mama, to za otroka predstavlja nebesa. Da se razumeta mama in oče, da se imata rada, to pomeni normalen razvoj."

Mama ni 24-urna služba

"Temelj družine je vedno partnerski odnos. In mama, še posebej, če ima sina, mora biti zelo pozorna. Mi smo dve, tri desetletja sistematsko dogmatizirani s tem, da je otrok središče, da se je treba pogovarjati, igrati, ga animirati. To je velik strokovni in življenjski zdrs. Včasih je bilo staršem treba nagovarjati, dajte se pogovoriti z otrokom, zdaj jih učimo ravno nasprotno, naj se ne ukvarjajo toliko z otrokom, dajte jim mir, otrok se naj sam zaigra. Mama ni 24-urna služba, ki je ves čas na voljo in starši niso otrokovi animatorji. V prvi vrsti mora mama gledati očeta, zvečer njemu posvečati čas in ne sinu. In ko bo ta odnos na prvem mestu, bo tudi vse ostalo na pravem mestu in to so idealni pogoji za zdrav razvoj otroka na vseh ravneh."

Za življenje
Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA) Kolesarska dirka po Italiji, 20. etapa: Trbiž - Svete Višarje. Slovenski kolesar Primož Roglič (Jumbo-Visma). (photo: Anže Malovrh/STA)

Roglič najhitrejši romar na Svete Višarje!

Primož Roglič je tisti, za katerega smo tri tedne, danes pa še prav posebej, stiskali pesti. Naš kolesarski as je že tolikokrat dokazal, da zmore nemogoče, da smo, vse do verige, ki se je snela v ...

Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik) Bl. Lojze Grozde (photo: Župnija Mirna / Robert Hladnik)

Nadškof Hočevar o Grozdetu: Nihče ni smel vedeti …

Na današnji dan obhajamo 100. obletnico rojstva bl. Alojzija Grozdeta, medtem ko je 1. januarja minilo 80 let od njegove mučeniške smrti. Ta veliki življenjski in mučeniški jubilej Škofija Novo ...

Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels) Stop vojni v Ukrajini (photo: Pexels)

Fink, Ferfila in Tomšič o vojni v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je terjala na tisoče življenj, milijone razseljenih in uničeno infrastrukturo. Konflikt je pomembno vplival na evropsko soseščino, ki je soočena z zaostrenimi varnostnimi ...