Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Velika nevarnost je, da mama na prvo mesto postavi otroke. To je napaka, ker na prvem mestu mora biti vedno partner. (foto: Pexels)
Velika nevarnost je, da mama na prvo mesto postavi otroke. To je napaka, ker na prvem mestu mora biti vedno partner. | (foto: Pexels)

Mama na prvo mesto postavi otroke. Napaka.

Za življenje | 25.03.2022, 08:43 Rok Mihevc

Prazniku Gospodovega oznanjenja pravimo tudi materinski dan. Zadnja leta na ta dan končujemo Teden družine, ki smo ga začeli na praznik svetega Jožefa. O vlogi mame in njenega odnosa z možem smo v oddaji Za življenje spregovorili z logoterapevtom dr. Sebastjanom Kristovičem. Tu je nekaj njegovih misli.

Oče zgradi hišo, dom naredi mama

"Mama je ognjišče. Ognjišče pa daje toplino. Oče lahko zgradi hišo, kupi stanovanje, dom pa naredi mama. Mama je tisto bitje, ki najbolj aboslutno ljubi. Oče malo manj, ker moška logika je bolj pravičnost v ospredju. Mama bo popustila, je tista, ki objema, ki gladi, ki povezuje. Mora biti pa komplementarna vloga. Oče je medtem bolj pravičen, treba se je držati pravil. Mama naredi dom, to pomeni, da diši. Diši pa takrat, ko se nekaj skuha. In hrana ima drug vonj, če se skuha z ljubeznijo. Mama družini postreže hrano, ker gre za dejanje ljubezni in bližine, gre za neko odnosno raven. To ne pomeni, da je mama permisivna in vse dovoljuje."

Mama ni 24-urna služba, ki je ves čas na voljo in starši niso otrokovi animatorji.

Mama na prvo mesto postavi otroke. Napaka.

"Velika nevarnost pa je ta, da mama na prvo mesto postavi otroke. To je napaka, ker na prvem mestu mora biti vedno partner. Malo za šalo, malo za res, se na šolah za starše učimo, da ko pride oče domov, mora stopiti mimo otroka in najprej objeti in poljubiti ženo. In čeprav z očetom nimata čisto razrešeno, od koga je mama, to za otroka predstavlja nebesa. Da se razumeta mama in oče, da se imata rada, to pomeni normalen razvoj."

Mama ni 24-urna služba

"Temelj družine je vedno partnerski odnos. In mama, še posebej, če ima sina, mora biti zelo pozorna. Mi smo dve, tri desetletja sistematsko dogmatizirani s tem, da je otrok središče, da se je treba pogovarjati, igrati, ga animirati. To je velik strokovni in življenjski zdrs. Včasih je bilo staršem treba nagovarjati, dajte se pogovoriti z otrokom, zdaj jih učimo ravno nasprotno, naj se ne ukvarjajo toliko z otrokom, dajte jim mir, otrok se naj sam zaigra. Mama ni 24-urna služba, ki je ves čas na voljo in starši niso otrokovi animatorji. V prvi vrsti mora mama gledati očeta, zvečer njemu posvečati čas in ne sinu. In ko bo ta odnos na prvem mestu, bo tudi vse ostalo na pravem mestu in to so idealni pogoji za zdrav razvoj otroka na vseh ravneh."

Za življenje
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...