Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Suša (foto: Pexels)
Suša | (foto: Pexels)

Nas čaka še eno sušno poletje?

Slovenija | 15.03.2023, 07:22 Andrej Šinko

Letošnja zima je bila ena toplejših, posebno tveganje za poletje pa predstavlja tudi nizka snežna odeja v alpskem svetu, saj bo zaradi nje najverjetneje bolj sušno tudi poletje. Države so v preteklem obdobju premalo storile za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, prav tako pa ni bilo pomembnejših ukrepov za prilagoditev na bolj sušna poletja.

Spremembe hidrološkega cikla

Podnebne spremembe se po besedah klimatologinje dr. Lučke Kajfež Bogataj odražajo v spremembi hidrološkega cikla. Zato se bo treba navaditi na toplejše zime z manj padavinami, podobne kot je bila letošnja. »Tudi jesen je bila relativno sušna. Tako, da nekih zalog vode v rekah ne moremo pričakovati niti zdaj niti spomladi. To v določenih pokrajinah v severni Italiji vzbuja že resne skrbi.«

Manjši pretok v rekah negativno vpliva tudi na delovanje hidroelektrarn, prav tako je manj zalog za namakanja. Kajfež Bogatajeva je pojasnila, da v Sloveniji večinoma nismo navajeni varčevanja z vodo, saj za omenjeno v preteklosti ni bilo posebnih potreb.

Dr. Lučka Kajfež Bogataj
Dr. Lučka Kajfež Bogataj © STA / Nebojša Tejić

Glavna onesnaževalca na bojnih okopih

Se pa te kažejo zlasti pri skupnem ukrepanju v zvezi z omejevanjem segrevanja ozračja, kjer je nujno mednarodno sodelovanje, a smo priče prav obratnim procesom kot bi si jih želeli. »Namesto, da bi Kitajska in Združene države Amerike kot glavna onesnaževalca sodelovala, delala skupne programe, se ustvarjajo neki bojni okopi,« opozarja Kajfež Bogatajeva in dodaja, da razmere dodatno poslabšuje tudi vojna v Ukrajini.

Rusija, ki je pomembni igralec na področju fosilne energije, pa tudi Evropska unija trenutno nista osredotočena na zmanjšanje izpustov. »Nenazadnje je osredotočena na energijski problem, vojna pa je razgalila, kako slabo je Evropa bila pripravljena na svoj zeleni prehod,« je dejala sogovornica in dodala, da politične okoliščine ne gredo v prid tega, da bi omejili globalno segrevanje.

Tudi jesen je bila relativno sušna. Tako, da nekih zalog vode v rekah ne moremo pričakovati niti zdaj niti spomladi. To v določenih pokrajinah v severni Italiji vzbuja že resne skrbi.

Problem je odnos do tretjih držav

Problem pa je tudi odnos razvitega sveta do tretjih držav, saj bi njihov razvoj moral temeljiti na modernih tehnologijah. »Pogosto se pomoč razvitih držav do nerazvitih kaže na način, da zastarele tehnologije poskušamo prodati tja dol, pod firmo pomoči.«

Evropska unija želi sicer z letom 2035 prenehati izdelovati avtomobile z notranjim zgorevanjem, a so se temu uprle nekatere države, katerih gospodarstva temeljijo na avtomobilski industriji, med njimi tudi Nemčija.

Kajfež Bogatajeva je v zvezi s tem dejala, da pri prehodu na električna vozila ni ključen zgolj prehod, ampak tudi na kakšen način se bo spremenila mobilnost. Koliko bolj se bo uporabljal javni prevoz in koliko manj avtomobilov bo na cestah.

Prisluhnite celotnemu pogovoru z dr. Lučko Kajfež Bogataj.

Slovenija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.