Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Rov sv. Barbare v Hudi Jami (foto: Izidor Šček)
Rov sv. Barbare v Hudi Jami | (foto: Izidor Šček)

14 let od odkritja grobišča v Hudi jami

Slovenija | 03.03.2023, 15:19 Petra Stopar

3. marca 2009 so raziskovalci odkrili množično grobišče v rovu Svete Barbare v Hudi jami pri Laškem. V opuščenem delu nekdanjega rudnika rjavega premoga je bilo maja in junija 1945 pobitih najmanj 1410 žrtev, večinoma pripadnikov vojaških sil Neodvisne države Hrvaške, domobrancev in civilistov. Posmrtni ostanki so bili leta 2017 pokopani v spominskem parku Dobrava v Mariboru. Vlada RS je 13. aprila 2022 grobišče razglasila za kulturni spomenik državnega pomena.

V rovu v Hudi Jami pri Laškem so se že v začetku leta 2008 pod okriljem vladne Komisije za urejanje vprašanj prikritih grobišč začeli postopki ugotavljanja obstoja in obsega prikritega vojnega grobišča, marca 2009 pa so preiskovalci našli posmrtne ostanke žrtev. Rov je v dolžini več kot sto metrov zapiralo enajst različnih pregrad z nasutim materialom.

Ko so delavci prebili še zadnji zid, se je pred njimi odprl rov, do polovice napolnjen s trupli. »Bili so zlepljeni drug na drugega kot v skupinskem krču. Zaradi odsotnosti zraka trupla namreč niso razpadala. To, kar smo videli, nismo znali poimenovati. Molk, tišina in premlevanje zločina,« je ob prvi obletnici odkritja grobišča, leta 2010, povedal član omenjene komisije in zgodovinar Mitja Ferenc. Drugo skupino žrtev so morilci zmetali v rudniški jašek.

Od odkritja grobišča se verniki v Nadžupniji Laško vsako prvo soboto v mesecu zberejo v župnijski cerkvi pri molitvi za žrtve in tudi njihove rablje, je povedal nadžupnik Rok Metličar. Tudi v soboto, 4. marca, bo molitveno nočno bdenje. Meni, da nam je obletnica »vsem v opomin, hkrati pa tudi v blag spomin, da so to mnoge žrtve, ki so odhajale v smrt brez sovraštva v srcu, pravzaprav tudi naši mučenci, na katere se obračamo tudi v svojih priprošnjah in v sedanjih stiskah«.

Na podlagi sklepa Vlade RS, ki je grobišče Barbara rov 13. aprila lani razglasila za spomenik državnega pomena, »se ohranja opuščeni rudnik s svojimi ohranjenimi sestavinami kot avtentičen kraj usmrtitve in grobišča vojnih ujetnikov in civilistov ter redek primer načina prikritja množičnega poboja v rudniškem rovu z zasutjem in zazidavo dostopa do posmrtnih ostankov z več betonskimi in lesenimi pregradami«. Uprava za vojaško dediščino pa naj bi v sodelovanju z Občino Laško dokončala ustrezno ureditev vojnega grobišča ter omogočila javnosti predstavljanje in dostopnost spomenika.

Na podlagi sklepa Ministrstva za obrambo je v letošnjem programu za varstvo vojnih grobišč namenjenih 1.728.218 evrov, od tega skoraj 970.000 evrov za odkrivanje in označevanje prikritih vojnih grobišč, so januarja objavili na ministrstvu. 100.000 evrov je namenjenih za ureditev prezračevanja in električne napeljave na območju Barbara rova.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.