Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko

Ferenc: Sedem let po odkritju grobišča v Hudi Jami se ni premaknilo nič

Slovenija | 03.03.2016, 19:31

Sedem let po odkritju množičnega grobišča v opuščenem rudniku v Hudi Jami zgodovinar Mitja Ferenc ugotavlja, da se stvari niso premaknile nikamor. Med drugim posmrtni ostanki žrtev, ki so jih odkopali, še naprej ležijo v plastičnih zabojčkih. Na pristojnem ministrstvu pojasnjujejo, da pripravljajo dokumentacijo za izkop ostalih žrtev.

"Po sedmih letih bi pričakovali, da se bodo stvari v Hudi Jami, ki smo jih predlagali oziroma zahtevali v vladni komisiji za reševanje vprašanj prikritih grobišč, uredile ali vsaj začele urejati, ampak primer Huda Jama nekako stoji na mestu," je ocenil Ferenc, ki je tudi član te komisije.

Kot je spomnil, so v rovu svete Barbare v Hudi Jami pri Laškem marca leta 2009 našli prikrito množično grobišče žrtev povojnih pobojev - 800 so jih odkopali in shranili v plastične zabojčke v kostnici, kar po njegovem mnenju ne zadošča civilizacijskim pietetnim merilom. Ferenc pričakuje, da bo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti začelo postopke umestitve vojnega pokopališča pred vhodom v rudnik, kamor bi lahko pokopali posmrtne ostanke že iznešenih žrtev in vseh tistih, ki so še v rovu svete Barbare. Po njegovih besedah je teh še od 2000 do 2500, prav vse žrtve pa bi morale svoje mesto najti na pokopališču pred rudnikom. "Zdi se nam, da skladiščenje bodisi v prostorih rudnika ali v kostnici v Mariboru dolgoročno ni primerno in tudi ni pietetno. Pričakujemo, da bi se postopki umestitve pokopališča pred rudnik in iznosa preostalih žrtev že končno začeli," je poudaril Ferenc.

Vseh 592 prikritih grobišč je zdaj do dokončnega vpisa v register vojnih grobišč v pristojnosti ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Huda Jama ostaja v pristojnosti ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, saj je v ta register vpisana od leta 2012. S tega ministrstva so sporočili, da pri iskanju dokončne ureditve dejavno sodelujejo z vladno komisijo za reševanje vprašanj prikritih grobišč. Dogovorjeni so že premestitev posmrtnih ostankov iz kostnice v Hudi Jami v kostnico v Mariboru, izkop preostalih žrtev iz rova svete Barbare in njihova shranitev v mariborsko kostnico ter da se v prihodnje preveri možnosti za ureditev pokopnega polja zunaj rudnika in uredi spominski muzej v rudniku. Trenutno na ministrstvu pripravljajo tehnično specifikacijo in razpisno dokumentacijo za izvedbo izkopa ostalih posmrtnih ostankov in njihovo shranitev.

Slovenija
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...