Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Olena Zelenska (foto: ARO)
Olena Zelenska | (foto: ARO)

Slovenija gosti več kot 8000 beguncev iz Ukrajine

Novice | 24.02.2023, 10:38 Alen Salihović

V predsedniški palači v Ljubljani je bil dan pred obletnico ruske invazije na Ukrajino osrednji dogodek v znak podpore Ukrajini in sočutja z njenimi prebivalkami in prebivalci. Priredila ga je predsednica republike Nataša Pirc Musar, nagovor je imel tudi ukrajinski veleposlanik Andrij Taran, v imenu prebivalcev Ukrajine, ki so zatočišče pred vojno našli v Sloveniji, je spregovorila Anna Kravchenko. Zbrane pa je preko videoposnetka posebej za to priložnost pozdravila Olena Zelenska, soproga ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Slovesnosti so se udeležili najvišji predstavniki države, poleg predsednice še predsednik državnega sveta, poslanci koalicije in opozicijskih NSi in SDS, člani diplomatskega zbora, verskih skupnosti, humanitarnih organizacij in številni begunci. V Sloveniji jih je po besedah ukrajinskega veleposlanika v Sloveniji več kot 8000.

Pirc Musar je v nagovoru dejala, da ne le kot mati, ki ji ni vseeno za sedanjost in prihodnost sina, in kot nekdo, ki mu je mar za usode nedolžnih – tudi kot političarka terja, da se vojna ustavi in da Ukrajina dobi tisto, kar ji omogoča Ustanovna listina Združenih narodov: suverenost in s tem možnost, da sama odloča o svoji prihodnosti. Vidno ganjena pa je opisala današnje srečanje z otroki in odraslimi, ki so nastanjeni v Postojni. Dejala je, da preden se je poslovila, so vsi zajokali. »Rekla sem jim: danes, ob tej grozljivi obletnici, lahko vsi skupaj jočemo. Ampak jutri naj bo za te otroke ponovno dan za smeh in veselje,« je povedala predsednica.

Za podporo Ukrajini od vsega začetka ruske agresije se je zahvalil veleposlanik Taran. Vesel je humanitarne pomoči. »Slovenija je majhna, a ima veliko srce,« je dejal in povabil k nadaljnji pomoči Ukrajini. Nato so se z minuto molka poklonili številnim žrtvam, tako vojaškim kot mnogim civilnim.

Na presenečanje mnogih je zbrane nagovorila soproga ukrajinskega predsednika Olena Zelenska. Tudi ona se je zahvalila za podporo in pomoč Ukrajini ter posebej spomnila na sočutje, ki je bilo izraženo ob napadu na kraju Buča, ki je pobrateno s Kočevjem. Hvaležna je za podporo beguncem, ki jih gostimo v Sloveniji med katerimi so tudi mladi glasbeniki, vključeni v humanitarno-umetniški projekt Glasba za prihodnost, ki so pobegnili iz Ukrajine. Ti so pripravili umetniški program.

Slovesnost med katero se je marsikomu utrnila solza je minila pietetno, a s ponosom, da Ukrajina že eno leto brani svoje ozemlje, česar po besedah Tarana mnogi niso pričakovali.

Pomoč Karitas

Izjava Slovenske karitas: Slovenska karitas je za humanitarno pomoč prizadetim z vojno v Ukrajini v prvem letu zbrala 3.390.066 EUR. Od tega je bilo darovanih 2.422.147 EUR v finančni obliki, v materialni obliki pa pomoč v vrednosti 673.981 EUR s strani številnih posameznikov in 235 podjetij, 293.939 EUR pa je prispevalo Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS preko humanitarnega strateškega partnerstva. S pomočjo te velike solidarnosti Slovencev in Slovenije je Slovenska karitas v enem letu v sodelovanju s Karitas Spes Ukrajina v Ukrajino odposlala 29 humanitarnih pošiljk s 416 ton materialne pomoči, predvsem s hrano, vodo, higienskimi potrebščinami, sanitetnim in medicinskim materialom in zdravili. Ostala zbrana sredstva so bila nakazana za izvedbo humanitarnih projektov Karitas v Ukrajini. Celotna mreža Caritas Internationalis pa je za pomoč najranljivejšim, ki jih je prizadela vojna v Ukrajini, skupaj posredovala 135 milijonov evrov za pomoč v Ukrajini in beguncem v sosednjih državah. S temi sredstvi je nujna humanitarna pomoč Karitas v prvem letu vojne v Ukrajini dosegla več kot 5,3 milijone ljudi s hrano, higienskimi in drugimi potrebščinami, s pomočjo pri preseljevanju na varna območja in namestitvijo razseljenih, s psihosocialno pomočjo, pomočjo pri šolanju otrok, z zagotovitvijo materiala za bolnišnice, pri prvih obnovah zgradb, s pečmi na drva, generatorji in drugo pomočjo. Potrebe pa so še vedno ogromne, zato Slovenska karitas še naprej prosi za solidarnost.

»Leto vojne je močno zaznamovalo ukrajinski narod z bolečino, trpljenjem, strahom in vprašanjem, koliko bodo še morali trpeti, preden bodo lahko živeli v miru. Ob tej obletnici, bi se v imenu Karitas Spes Ukrajina rada posebej zahvalila celotni ekipi Slovenske karitas in vsem Slovencem, ki ste z nami od prvega dne vojne in ste z neizmerno velikodušnostjo, solidarnostjo, molitvami in različnimi pobudami, lajšali vse to trpljenje. Iskreno čutimo, da ste del tega naroda, saj v Ukrajini ni regije, ki se je Slovenija ne bi dotaknila. Rad bi se vam zahvalila za neizmerno hiter odziv in pomoč, ki je prišla, še preden smo se lahko sami organizirali. Hvala vam, da ste z nami!« je dejala Mira Milavec, Slovenska in sodelavka Karitas Spes Ukrajina v sodelovanju s katero je Slovenska karitas realizirala večina pomoči v Ukrajini.

Novice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...