Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Družina pri sveti maši na Brezjah (foto: marija.si)
Družina pri sveti maši na Brezjah | (foto: marija.si)

Kakšen odnos ima vlada do družinske politike?

Slovenija | 01.02.2023, 19:00 Ana Dežman Rok Mihevc

V času vedno večjih demografskih težav in vedno večjega števila parov, ki imajo težave s plodnostjo, veliko parov pa se za otroke ne odloči, so večje družine eden izmed pomembnih nosilcev demografskega razvoja družbe. Predstavljajo razmeroma majhen delež populacije in zato pogosto niso deležne potrebne pozornosti, posledično pa morda niso izkoriščeni vsi njihovi potenciali, s katerimi bi lahko doprinesle več celotni družbi. O tem smo se pogovarjali s predsednikom Družinske pobude Tomažem Meršetom.

Kakšen odnos ima vlada do družinske politike?

Nova vlada ima mačehovski odnos do družinske politike. To lahko zelo lepo vidimo na primeru novega zakona o dohodnini. Prej veljavni zakon, ki ga je sprejela Janševa vlada, je predvideval, da se olajšave za otroke usklajujejo z inflacijo in ta je bila lani okoli 10 odstotkov. In bi se morale tudi davčne olajšave uskladiti s to rastjo cen življenjskih potrebščin, pa se ne bodo. Vladni predlog je predvideval, da se sploh ne bi uskaldile, potem pa so se poslanci Nove Slovenije potrudili, da so »prodali«, da ne bodo zahtevali referenduma o tem zakonu in so dosegli vsaj 7 odstotno zvišanje davčnih olajšav. Za to se lahko zahvalimo njim.

Nova vlada ima mačehovski odnos do družinske politike. To lahko zelo lepo vidimo na primeru novega zakona o dohodnini.

In tudi za naprej ni predvideno več usklajevanje z inflacijo, ampak po volji vlade, ki bo vsako leto dokaj samovoljno odločala ali in koliko se bodo olajšava usklajevale. To je že en tak znak, ki sicer ni vezan samo na družinsko politiko. Vsi vemo, da bi bila tudi splošna olajšava večja kar precej, če bi veljal zakon prejšnje vlade, tako pa bo ostala na tej ravni, na kateri trenutno je.

Kakšni so trenutni stiki z resornim ministrstvom, ali obstaja dialog, so vas povabili k pogovoru ?

Ne, tukaj ni nobenih stikov. Če smo prej zelo, zelo intenzivno in polno sodelovali, novi minister ni povabil k nobenemu sodelovanju. Vsaj za zdaj ne.

Ali in če, kako vplivajo spremembe v vladi na vas?

Način dela je čisto drug. Od daleč lahko spremljamo, kaj se dogaja, ni pa nobenega sodelovanja.

Ne, tukaj ni nobenih stikov. Če smo prej zelo, zelo intenzivno in polno sodelovali, novi minister ni povabil k nobenemu sodelovanju.

V začetku leta so aktualna stvar tudi vinjete. Kakšne pravice imajo družine glede vinjet in kombijev?

Družine, ki imajo štiri ali več otrok, ki so mlajši od 18 let, lahko za eno vozilo v družini uveljavijo pri registraciji popusta na letno dajatev, 50 odstotkov. In sicer tako da plačajo za eno vozilo samo polovično letno dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu in za to isto vozilo, če je to kombi, ki potrebuje dražjo vinjeto, lahko uveljavljajo povračilo polovico cene te vinjete. Tako da tudi za kombi potem plačajo enak znesek, kot bi ga za osebni avto. Se pa to vračilo ureja na centru za socialno delo. Vinjeto kupijo in na centru uveljavijo vračilo polovice vinjete.

Predsednik druzinske pobude Tomaz Merse.
Predsednik Družinske pobude Tomaž Merše © STA / Nada Mihajlović

Izteka se čas za izdajo olajšave za otroke. Kaj svetujete, na kaj naj bodo pozorni starši oz. na kaj bi pri tem opozorili?

Posebej je treba biti pozoren na 5. februar. To je rok, ko lahko starši uveljavljamo način, kako želimo, da nam v informativnem izračunu finančna uprava upošteva davčne olajšave za otroke. Če smo že med letom uveljavili na tak način kot vemo, da je za nas najbolj ugodno, potem ni potrebno narediti nič. Potem bo enako kot med letom in finančna uprava bo naredila tako.

Če pa izračunamo, da je bolj ugodno, da bi olajšave uveljavili kako drugače, ali če jih med letom nismo, potem je treba do 5. februarja na finančno upravo vložiti vlogo, v kateri opredelimo, kako želimo, da se nam upoštevajo davčne olajšave za otroke pri informativnem izračunu dohodnine, ki ga dobimo konec maja. Pri tem je morda nekaj čisto osnovnih napotkov; nikoli ni najugodnejši način, če si starši delimo več otrok tako, da uveljavita dva vsak enega, ali pa eden dva eden enega. Za maksimalni izkoristek olajšav, če si jih starši delimo, si jih delimo po mesecih. Tisti, ki ima višje dohodke, recimo več mesecev vse otroke in tisti, ki ima nižje, nekaj manj mesecev vse otroke. Torej, to je čisto osnovno pravilo. Se pravi, nikoli otrok ne delimo eden ene, drugi druge, ampak vedno vsak vse, pa samo po mesecih.

Višji del olajšave vedno uveljavi tisti, ki ima višje dohodke, če so razlike velike, je zadeva čisto preprosta. Tisti, ki ima toliko več, uveljavi v celoti vse olajšave za vse otroke, sicer pa je potreben izračun, da se ugotovi, pri kateri delitvi mesecev je ta izkoristek najboljši.

Za ta namen smo že objavili obrazec, ki si ga lahko naložite na svoj računalnik in tam vnesete podatke o svojih dohodkih in otrocih in dobite zelo preprosto najugodnejši način, kako deliti otroke, da boste iz davčnih olajšav dobili največ možno.

Kako pa je z uveljavljanjem olajšave v primeru, ko imata starša približno enake dohodke?

Če so dohodki približno enaki, potem nimajo kaj zgrešiti, če naredijo tako, da ima vsak vse šest mesecev. Potem niti poseben izračun ni potreben.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

O avtorju