Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Ruski predsednik Vladimir Putin (foto: dpa/STA)
Ruski predsednik Vladimir Putin | (foto: dpa/STA)

Politični analitik dr. Aleš Maver o Putinovih lažeh

Spoznanje več | 17.01.2023, 05:55 Robert Božič

Ruski predsednik Vladimir Putin je v včerajšnjem telefonskem pogovoru s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom trdil, da Kijev zasleduje "destruktivno" politiko in da stavi na "okrepitev sovražnosti ob podpori zahodnih sponzorjev, ki povečujejo dobavo orožja in vojaške opreme".

Tako se je odzval na napoved Velike Britanije, ki je Ukrajincem obljubila pošiljko 14 tankov Challenger 2, za pošiljanje nemških tankov Leopard pa si prizadeva tudi Poljska, ki pa za to potrebuje privolitev zaenkrat v tej smeri dokaj zadržane Nemčije.

Putin Zelenskega krivi za propadlo »božično premirje«

Putin je hkrati Kijev tudi obtožil, da je zavrnil njegovo ponudbo za prekinitev spopadov v času pravoslavnega božiča. Ukrajina je namreč rusko napoved o prekinitvi spopadov zavrnila kot hinavščino in rusko stran obtožila, da hoče s to potezo pridobiti čas za prerazporeditev svoje vojske.

Dr. Aleš Maver
Dr. Aleš Maver © STA

Maver: Putinove napovedi se ena za drugo izkazujejo kot lažne in zavajajoče

Do »božične prekinitve ognja«, ki naj bi jo od Putina zahteval patriarh Kiril, ni prišlo. Politični analitik dr. Aleš Maver pravi, da se žal Putinove napovedi ena za druga izkazujejo kot lažne in zavajajoče, na kar so že pred pravoslavnim božičem opozorili tudi Ukrajinci.

»Ruska politika ima od 24. februarja 2022 temeljno težavo, da ji je težko karkoli verjeti, glede na to, da je še teden dni pred začetkom totalne agresije na Ukrajino zagotavljala, da do tega ne bo prišlo. Ob tem se seveda Putinov režim sooča s temeljno težavo, da vsaka njegova obljuba, vsaka njegova pobuda naleti na skepso.«

Tako je bilo tudi pri t.i. božičnem premirju, ki ga ni bilo, je prepričan Maver: »Mislim, da je šlo za še en poskus poliranja javne podobe Ruske pravoslavne Cerkve oziroma konkretno patriarha Kirila, ki je seveda povzročil, (mislim, da to lahko rečem, kljub temu, da lahko to tudi kdo zameri), ogromno duhovno in moralno škodo Ruski pravoslavni cerkvi s tem, ko se je popolnoma naslonil na putinov režim in ko v vsem tem času ruske agresije na Ukrajino, nekako ni zmogel, vsaj neko besedo tolažbe za tisti del svojih vernikov, ki so v Ukrajini, ki so pred začetkom vojne verjetno predstavljali vsaj teoretično večino pravoslavnih vernikov v Ukrajini in so bili v občestvu z moskovskim patriarhatom.«

Ruski patriarh Kiril
Ruski patriarh Kiril in Putin © Kremlin/dpa/STA

Patriarhu Kirilu je spodletelo

»Škoda, ki jo je utrpel ogled Ruske pravoslavne Cerkve, zlasti pa njega osebno, je velikanska in mislim, da je ta pobuda, do katere gotovo ni prišlo brez prejšnjega dogovora s Putinom, bila namenjena predvsem loščenju javne podobe patriarha,« meni analitik dr. Aleš Maver.

Ob tem spominja na povsem drugačno držo Kirilovega predhodnika Alekseja II. ob vojnah v Čečeniji in potem leta 2008 ob ruskem napadu na Gruzijo.

V ospredju predvsem gospodarske koristi in želja za krepitev diplomatske posredniške vloge

Putin in Erdogan naj bi včeraj govorila tudi o sodelovanju med državama na energetskem področju, med drugim pri dobavi ruskega plina in vzpostavitvi regionalnega plinskega vozlišča v Turčiji.

Turčija pa je že pred dnevi v javnost lansirala idejo o t.i. "lokalnih premirjih" v Ukrajini, če že ne bo mogoče doseči celovitega mirovnega sporazuma. Niti Rusija niti Ukrajina "nista v položaju, da bi vojaško zmagali", so prepričani Turki, ki hkrati opozarjajo na velike stroške spopadov in dejstvo, da se bosta morali obe strani "na koncu pogajati, da bi dosegli sprejemljiv izid".

Spoznanje več
Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...