Petra StoparPetra Stopar
Koledovanje (foto: splet)
Koledovanje | (foto: splet)

»Staro leto je minulo, novo vam naznanjamo«

Oddaje | 03.01.2023, 12:55 Vesna Sever Borovnik

Poslovili smo se od starega leta in vkorakali v novo, polni dobrih želja za zdravje, srečo in „dušni“ mir. Vse to vam želim v letu 2023 in vas tudi vnaprej lepo vabim k poslušanju oddaj o slovenski ljudski glasbi. Te bodo v novem letu še naprej na sporedu vsak ponedeljek ob 21. uri in v ponovitvah ob torkih ob 2. uri zjutraj.

Vesna Sever Borovnik pri snemanju oddaje.
Vesna Sever Borovnik pri snemanju oddaje. © osebni arhiv

V prvi oddaji komaj rojenega leta so se oglašale novoletne in trikraljevske kolednice. Obisk novoletnih kolednikov naj bi k hiši prinesel srečo, zdravje in blaginjo, vljudnost pa terja, da so v zahvalo obdarovani. Po izročilu so za dar navadno jajca, klobase, suho sadje, pijača, tudi denar. Ponekod so voščilo v pesemski obliki le govorili, drugod pa so novoletne kolednice peli. Koledniki so prihajali na staro leto zvečer ali na novo leto zgodaj zjutraj.

Novoletne kolednice so zapeli:

  • Fantje od Male Nedelje (Kulturno društvo Anton Krempl Mala Nedelja)
  • pevci Prešmentani faloti iz Stoperc
  • pevke Akademske folklorne skupine France Marolt
  • pevke Bistrške škuorke iz Ilirske Bistrice
  • pevska skupina Katice

Trikraljevsko koledovanje ima v evropskem izročilu dve obliki: ena je igrani prizor poklonitve Modrih, druga pa pevski nastop v tri kralje oblečenih kolednikov, z zvezdo ali brez nje. Ponekod je bilo za trikraljevsko koledovanje uporabljeno isto besedilo kakor za novoletno, morda z majhno spremembo, toliko da je omenjen praznik. Naslonitev na starejše božično-novoletno koledovanje kažejo besedila, ki poročajo tako o Jezusovem rojstvu v Betlehemu kakor o poklonitvi treh kraljev. Kot vsi koledniki, tudi trikraljevski, izražajo dobre želje.

V oddaji smo slišali trikraljevske kolednice s Koroške, ljudske pevce Kopači iz Podlehnika in ljudske pevce iz Lancove vasi. Predvajali smo tudi odlomke obhodov trikraljevskih kolednikov iz Župnije Ljubljana Vič.

PEVCI ZAPOJTE, GODCI ZAGODTE

Glasbeno–dokumentarna oddaja o slovenski ljudski glasbi je zvesta izvirnemu, neprirejenemu glasbenemu in govornemu še živemu izročilu vseh slovenskih pokrajin, tudi zamejstva. V njej predstavljamo srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, s pesmijo in vižami se sprehajamo skozi vsakdanje in praznično življenje Slovencev ter gostimo pevce in godce iz različnih krajev; spoznavamo njihov način petja in igranja, pesemski in godčevski repertoar, krajevne značilnosti, narečno govorico, šege in navade … V oddajah tako pletemo niti s tistimi, ki ljudsko glasbo neposredno ohranjajo in tistimi, ki jo radi poslušajo.



Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.